En pahalı çift Kıvanç Tatlıtuğ ile Serenay Sarıkaya. Tatlıtuğ bölüm başına 1,5, Sarıkaya 1,2 milyon lira kazanıyor. En düşük ücreti Sıla Türkoğlu ile Doğukan Güngör alacak. Türkoğlu bölüm başına 100 bin, Güngör 50 bin lira alıyor.
AİLE
Kıvanç Tatlıtuğ: 1.5 milyon TL – Serenay Sarıkaya: 1.2 milyon TL
YARGI
Pınar Deniz: 700 bin TL – Kaan Urgancıoğlu: 700 bin TL
BENİM ADIM FARAH
Demet Özdemir: 650 bin TL – Engin Akyürek: 650 bin TL
YALI ÇAPKINI
Afra Saraçoğlu: 500 bin TL – Mert Ramazan Demir: 400 bin TL
KIZILCIK ŞERBETİ
Sıla Türkoğlu: 100 bin TL – Doğukan Güngör: 50 bin TL
📌 Yalı Çapkını: 400 bin dolar. 📌 Yargı: 350 bin dolar. 📌 Aile: 350 bin dolar. 📌 Benim Adım Farah: 150 bin dolar. 📌 Kızılcık Şerbeti: 100 bin dolar. Yapımcıların hedefi; rakamları bölüm başı 1 milyon dolara çıkarmak.
📌 Dizinin Türkiye’de 26 bölüm yayınlanması. 📌 Reyting sıralamasında ilk 5’te yer alması. 📌 Hikayenin evrensel, senaryonun sürükleyici, kadronun güçlü olması. 📌 Aşk, aile, tarih, zengin-yoksul temalı işler favori. 📌 Kıvanç Tatlıtuğ, Engin Akyürek, Neslihan Atagül, Beren Saat, Tuba Büyüküstün, Halit Ergenç, Burak Özçivit satışı garantileyen isimler. 📌 Bu arada bizde 120 dakikalık bir bölüm yurt dışında 3’e bölünüyor. Yani yayına girdiği ülkelerde 40’ar dakika gösteriliyor.
Muhteşem Yüzyıl, Aşk-ı Memnu, Fatmagül’ün Suçu Ne, Sıla, Binbir Gece, Erkenci Kuş, Yaprak Dökümü, Paramparça, Bir Zamanlar Çukurova, Yalı Çapkını, Çukur, Diriliş Ertuğrul, Kara Para Aşk, Asi, Kara Sevda, Kadın, İstanbullu Gelin, Masumlar Apartmanı, Yasak Elma, Kızım. Yapımcı satıştan oyuncu, yönetmen, senaristlere pay veriyor.
📌 Satılan ilk yapım 1975 yapımı, başrollerini Müjde Ar ve Salih Güney’in oynadığı TRT yapımı ‘Aşk-ı Memnu’ydu. 1981’de Fransa’da gösterildi.
📌 ‘Deli Yürek’ dizisi, 2000’de bölüm başına 30 dolar gibi komik bir rakamla Kazakistan’a satıldı.
📌 Çıkış; 2008’de ‘Gümüş’le geldi. Kıvanç Tatlıtuğ ve Songül Öden’in başrolü paylaştığı yapımın finalini Ortadoğu’da 85 milyon kişi izledi. Onu 2008’de Balkanlar’ı sallayan ‘Binbir Gece’ takip etti. O yıl artık 100 milyon dolarlık bir ihracat sözkonusuydu.
📌 2018 sonunda gelinen rakam 350 milyon dolara ulaştı.
📌 Ciro, ‘Aşk-ı Memnu’, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’, ‘Erkenci Kuş’, ‘Diriliş Ertuğrul’ gibi dizilerle rekor sayılara ulaştı. 2021’de 500 milyon dolara yükseldi. Dizi ihracatında Hollywood’dan sonra ikinciliğe yükseldik.
📌 Her yıl 70 dizi çekiliyor. Bölüm başı maliyetleri 250-300 bin doları buluyor. Bunların sadece 10’u yurt dışına satılma şansını yakalıyor.
📌 Sektör, 2022’de 155 ülkeye dizi satar hale geldi. 2023 sonuna kadar rakamın 1 milyar doları bulacağı konuşuluyor.
📌 Türk dizileri en çok Ortadoğu ülkeleri, Balkanlar, Yunanistan, Bulgaristan, Şili, Uruguay, Azerbaycan, Polonya, İspanya’da izleniyor.
📌 Bugüne kadar en çok izlenen ve satılan yapım ‘Muhteşem Yüzyıl’ oldu. Dizi 70 ülkede 500 milyondan fazla izleyici ile buluştu.
📌 Türk dizileri sayesinde Can Yaman bugün İtalya’da bölüm başına 6 milyon TL alıyor. Burak Özçivit, Ortadoğu’daki organizasyonlardan 5 milyon TL kazanıyor. Neslihan Atagül ve Meryem Uzerli yurt dışındaki marka tanıtımlarına 2-3 milyona katılıyor.
Dizisi yurt dışında da gösterilen ünlü bir oyuncumuz, Antalya’da tatil yapan, oldukça zengin ve nüfuzlu Arap bir aileden şöyle teklif almış: “Kendisiyle tanışmayı çok isteriz. Bizimle bir akşam yemeğine ne der?” Uçakla İstanbul’dan Antalya’ya giden, kalabalık aileyle yemek yiyen erkek oyuncumuz bu buluşmadan 250 bin dolar kazanmış.