‘Değişim’ tartışmaları gölgesinde seçim startı: Kılıçdaroğlu sahada, İmamoğlu hazırlanıyor

CHP, ‘değişim’ tartışmaları eşliğinde yerel seçimler için sahaya indi. Elazığ’da konuşan Kılıçdaroğlu, “Asıl zammı yerel seçimden sonra göreceksiniz” diyerek oy istedi. İmamoğlu ise il il ‘değişim’ ve seçim turlarına yarın başlıyor.

Siyaset 6 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erzincan’ın Tercan ilçesinde yurttaşlarla buluştu. Kılıçdaroğlu genel seçimlerden sonra tekrar sahaya indi. Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcıları Eren Erdem ve Ahmet Akın ve CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül eşlik etti.

Konuşmasında parti içinde bir süredir artarak devam eden ‘değişim’ tartışmalarına hiç değinmeyen CHP Lideri, peş peşe gelen zamlar ile hayat pahalılığına dikkat çekerek oyların bu tabloya göre kullanılmasını istedi.

Cebindeki 200 lirayla pahalılığı anlattı

Cebinden 200 lira banknot çıkaran Kılıçdaroğlu, 200 liranın 2009 ve günümüzdeki değerini kıyasladı. Kılıçdaroğlu, “Bakın bu 200 lira. Piyasadaki en yüksek rakamlı banknot. Bu banknot 2009 yılında yürürlüğe girdi. O gün 200 liralık banknotla 131 dolar para alıyordunuz. Şimdi ise sadece 7 dolar alıyorsunuz. 200 lira yürürlüğe girdiğinde 44 kilo pirinç alıyordunuz. Şimdi bu 200 lira ile en fazla 5 kilo pirinç alıyorsunuz.

Piyasaya ilk çıktığında 200 lira ile 14 kilo kuzu eti alabiliyordunuz. Şimdi sadece ve sadece 600 gram alabiliyorsunuz. Bu 200 lira çıktığında 18 kilo beyaz peynir alabiliyordunuz. Bugün sadece ve sadece 1 kilo beyaz peynir alabiliyorsunuz.

Bu 200 lirayla 2009 yılında 306 kilo kuru soğan alabiliyordunuz şimdi sadece 11 kilo kuru soğan alabiliyorsunuz. 200 lirayla 2009 yılında 2.5 çeyrek altın alıyordunuz. Bugün bir çeyrek altın 6749 lira. Geldiğimiz nokta budur.”

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Çiftçilerin durumuna dikkat çekti

“Diyeceksiniz ki; ‘Bu sıcakta Kılıçdaroğlu bize ne anlatacak?’ Çiftçi dediğiniz kişi tarlasında çalışır, alın teri döker, ürününü elde eder. Hatırlar mısınız? Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üzerinde şöyle bir ifade vardı; ‘Ofis çiftçinin kara gün dostudur’ diye. Bugün buğdayınızı, arpanızı götürdünüz. Normalde bunları alması lazım. Sıraya koyuyorlar, ‘Paranızı 4-5 ay sonra ödeyeceğiz’ diyorlar. Ama şunu sakın unutmayın: beşli çetenin parasını aynı gün tak tak tak, üstelik dolar olarak ödüyor. Benim görevim de milletvekilinizin görevi gibi sizin hakkınızı hukukunuzu savunmaktır.

Dışarıdan buğday alıyorlar, dışarıdan arpa alıyorlar, dışarıdan et alıyorlar, dışarıdan canlı hayvan alıyorlar. Dışarıdan mercimek alıyorlar. Dışarıdan nohut alıyorlar. Dünyanın milyar dolarlarını ödüyorlar, ama bizim çiftçiye gelince ‘Para yok’ diyorlar. Hakkınızı vermiyorlar. Sizin hakkınızı hukukunuzu Kemal kardeşiniz sonuna kadar koruyacak. Çiftçiye nasıl Ziraat Bankası ucuz kredi veriyorsa; Halk Bankası’nın esnaf dostu olarak esnafa ucuz kredi vermesi gerekir. Ama kesiyorlar önünü, size gelince krediyi vermiyorlar; ama ağalara paşalara gelince dünyanın kredisini hem de çok düşük faizlerle veriyorlar.”

‘Ne olursunuz elinizi vicdanınıza koyun’

“Sabah zam, öğlen zam, akşam zam… Nereye gidecek bu işin sonu? ‘Emekliye zammı yıl sonunda vereceğiz’ diyorlar. Yani ‘Ocak ayında vereceğiz’ diyorlar. Ne demektir Ocak ayında vereceğiz? ‘Asıl zammı ocaktan sonra yapacağız durumu idare ediyoruz, ama ocaktan sonra göreceksiniz yağmur gibi zamlar gelecek’ deniyor. Ocak’tan sonra belediye başkanları seçimleri süreci gelecek. Belediye başkanları seçiminden sonra asıl zamları o zaman göreceksiniz. Allah aşkına bu güzel ülkeyi seviyorsanız, çoluk çocuğunuza hizmet ediyorsanız, huzur içerisinde bu memlekette hepimiz yaşamak istiyorsak; önümüzdeki belediye seçimlerinde ne olursunuz elinizi vicdanınıza koyun ve oyunuzu öyle kullanın. Halktan yana kullanın, adaletten yana kullanın, hukuktan yana kullanın, insandan yana kullanın.”

Kılıçdaroğlu’nun konvoyunda kaza: 4 yaralı

Kazada yaralanan 4 kişiye ilk müdahale sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tercan Meydanı’nda halkla buluşma programı öncesi Erzincan-Tunceli Kavşağı’nda seyir halinde olan konvoyda kaza meydana geldi.

7 aracın karıştığı kazada 2’si gazeteci 4 kişinin yaralandığı aktarıldı.

‘Çok önemli bir mesaj verecek’ iddiası

tv100’de ekrana gelen Özgür İfade programında CHP’nin üst düzey bir yöneticisinin özel açıklamalarını paylaşan Cansu Canan Özgen, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tabanı heyecanlandıracak bir açıklama yapacağını duyurdu. İddiaya göre, Kılıçdaroğlu, önemli bir konuda tabanını motive edecek bir mesaj verecek.

İmamoğlu da ‘değişim’ turlarına çıkıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kent gezilerine çıkıyor. 7 Ağustos’ta Elazığ’da Gazi Mesleki ve Teknik Lisesi inşaatı için temel atma törenine katılacak İmamoğlu daha sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’ye gidecek.

İmamoğlu Tunceli’de cemevlerini ziyaret edecek. Daha sonra Munzur Gözeleri’ne gidecek, ardından esnafı ziyaret edecek.

İmamoğlu: Hem İstanbul seçimlerini hem de ilçe seçimlerini kazanmaya devam edeceğizİmamoğlu: Hem İstanbul seçimlerini hem de ilçe seçimlerini kazanmaya devam edeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.