Halka arzlarda 3 şirket piyasadan 4.7 milyar lira çekecek

İki enerji bir de yem üreticisi şirket bu hafta halka açılıyor. Üç şirket piyasadan büyümek ve borç azaltmak için yaklaşık 4,7 milyar lira kaynak sağlarken ortak satışları da dikkat çekiyor.

Ekonomi 7 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İnşaatçı Ali Ağaoğlu'nun şirketi Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ'nin halka arzında 10-11 Ağustos tarihlerinde talep toplanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası yaklaşık iki aylık aradan sonra önceki hafta 4 şirketle yeniden başlayan halka arz furyası bu hafta da 3 yeni şirketle devam edecek.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre uzun süredir ortalıkta görülmeyen ve yönetimi profesyonellerle oğluna bırakan inşaatçı Ali Ağaoğlu’nun şirketi Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ’nin halka arzında 10-11 Ağustos tarihlerinde talep toplanacak.

1 TL nominal değerli paylar 22.50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Halka arz büyüklüğü yaklaşık 1.5 milyar lira olacak. Ancak ortakların da kendi hisselerinin bir kısmını satacak olmaları nedeniyle şirkete giren kaynak 789 milyon 750 bin lira düzeyinde kalacak. Tatlıpınar Enerji’nin halka arz gelirinin  yüzde 30-35’i kredi geri ödemelerinde kullanılacak. Halka arz gelirinin büyük çoğunluğu ise rüzgar ve güneş enerjisi yatırım ve kapasite artırımlarına harcanacak.

Konukoğlu: Sistem ebedi olsun diye halka açıyoruzKonukoğlu: Sistem ebedi olsun diye halka açıyoruz

Hakim ortağın yüzde 84 hisseyle İzmir Demir Çelik’in olduğu İzdemir Enerji Elektrik Üretimi’nin halka arzı için yarın ile 10 Ağustos tarihleri arasında üç gün talep toplanacak. Şirketin 1 TL nominal değerli payı 19 liradan satışa sunulacak. Halka arz büyüklüğünün yaklaşık 2.6 milyar lira olması beklenen İzdemir Enerji’nin halka arz gelirinin yüzde 75-80’i güneş enerjisi elektrik santrali kurulmasına, yüzde 20-25’i ise işletme sermayesine aktarılacak. Şirkete, halk arzda ortaklar da satış yapacağı için sermaye artırımının karşılığı olan 1 milyar 425 milyon lira kaynak girecek.  Halka arz edilen payların yüzde 60’ı yurtiçi bireysel yatırımcıya, yüzde 40’i ise yurtiçi kurumsal yatırımcıya tahsis edilecek.

Kaleseramik, doğum gününde hem borsaya girecek hem fabrika açacakKaleseramik, doğum gününde hem borsaya girecek hem fabrika açacak

Ofis Yem’in ise Garanti BBVA liderliğindeki halka arzı için 10-11 Ağustos tarihlerinde iki gün talep toplanacak. Şirketin 1 TL nominal değerli paylar 27,20 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Ofis Yem’in 16 milyon 250 bin TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 6 milyon 500 bin TL nominal değerli paylar ortak satışı olmak üzere toplam 22 milyon 750 bin TL nominal değerli payların halka arzının büyüklüğü 618 milyon 800 bin TL olacak. Ancak şirkete. arzın bir kısmı ortakların hisse satışı şeklinde olacağı için 442 milyon lira girecek. Şirketin halka açıklık oranın ise yüzde 15,6 seviyesinde olması bekleniyor. Halka arz gelirinin yüzde 50-60’ının finansal borçların kapatılmasında, yüzde 10-20’sinin işletme sermayesine, yüzde 15-20’sinin ise yatırım harcamalarına kullanılması planlanıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.