Asitli suyla intihara kalkışan Afgan kız şimdi Pakistan’dan sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya
İtalya'nın güneyindeki Lampedusa Adası açıklarında iki göçmen teknesinin alabora olması sonucu iki kişi hayatını kaybederken 57 kişi kurtarıldı.
İtalya sahil güvenliği, ülkenin güneyindeki Lampedusa Adası açıklarında iki göçmen teknesinin alabora olması sonucu iki kişinin cesedine ulaşıldığını, 57 kişinin ise kurtarıldığını açıkladı.
Ansa haber ajansı, kurtulanların ifadelerine dayandırdığı haberinde, göçmen teknelerinin Tunus’ta göçmenlerin gözde limanı Sfax’tan cumartesi günü Avrupa’ya doğru yola çıktığını ancak yola devam ederken battığını bildirdi.
Teknelerden birinin 48, diğerinin ise 42 kişi taşıdığını belirten Ansa, sahil güvenliğin hayatta kalanları Lampedusa’nın yaklaşık 53 km güneybatısında bulduğunu, biri kadın diğeri ise bir yaşındaki çocuğa ait cesedin ise Fildişi Sahili’nde bulunduğunu yazdı.
Son birkaç gün içinde 2000’den fazla kişi İtalyan devriye botları ve sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından denizden kurtarıldıktan sonra Lampedusa’ya ulaşırken, şiddetli rüzgarlar ada çevresindeki durumu daha da sıkıntılı hale getirdi. Yerel medya yaklaşık 20 kişinin Lampedusa’ya vardıklarında teknelerinin kayalıklara çarpmasının ardından cuma gününden bu yana bir uçurumda mahsur kaldığını ve sahil güvenliğin deniz ya da helikopter yoluyla kendilerine ulaşamadığını bildirdi.
Bir STK grubu olan Open Arms, pazar günü sosyal medyadan yaptığı paylaşımda denizden kurtarılan 195 kişinin iki günden uzun bir süredir dalgalı denizlerde yolculuk yaptığını, nihayetinde İtalya’nın güneyindeki Brindisi Limanı’nda karaya çıkarma işlemine başladıklarını yazdı.
Comienza el desembarco en Bríndisi de las 195* personas rescatadas a bordo del #OpenArms
Finaliza así la misión 102, en la que hemos asistido a 777 personas en peligro en el mar en estos últimos días.Únete a nuestra banda. Te necesitan.https://t.co/R3BHF8NpjL
🎥… pic.twitter.com/yOnleXHcwk— Open Arms (@openarms_fund) August 6, 2023
İtalya’nın Başbakan Giorgia Meloni öncülüğündeki sağcı hükümeti, kurtarılanların daha yakın olan Lampedusa ya da Sicilya’da karaya çıkartılmasına izin vermek yerine, yardım gemilerine daha uzak limanları tahsis etme politikasını uygulaması ise dikkat çekti. STK’lar bu durumun seyrüsefer masraflarını artırmasından, kazazedelerin yaşadığı sefaletin süresini uzatmasından ve yardım gemilerinin Akdeniz’de gemi enkazlarının daha sık görüldüğü bölgelerde devriye gezme süresini azaltmasından şikayet ediyor.
En son cuma günü güncellenen İçişleri Bakanlığı verilerine göre Ağustos 2022’de 42 bin 600 kaçak göçmen İtalya’ya deniz yoluyla göç ederken bu sene bu miktar şimdiden 92 bine dayandı. Özellikle Afrika’dan yola çıkan göçmenler Sfax Limanı ile İtalya arasında yolculuk yapmayı tercih ediyor.
İtalya bu göçlerin önüne geçebilmek için haziran ayında Avrupa Birliği üyeleriyle düzenlenen göç oturumunda yeni göç politikasının kabul edilmesine öncülük etti. Bu göç politikasına göre, bir Avrupa ülkesine sığınan kişiler güvenli kabul edilen üçüncü ülkelere aralarında bir bağlantı kurulması halinde gönderilebilecek. Aradaki bağlantının nasıl sağlanacağı ise ortak karara bağlanmadı, bu da sığınmacıyı alan Avrupa ülkesinin kendi kafasına göre bağlantı kurup söz konusu kişiyi üçüncü ülkeye deport edebileceği anlamına geliyor.
Bu anlaşmanın uygulamaya konulabilmesi için son aylarda hem Meloni hem de AB Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen, Afrika’da göçmenlerin en uğrak noktası Tunus ile iletişime geçerek para teklif etti. Uzun görüşmeler sonucunda, paraya zaten ihtiyacı olan Tunus, ‘Avrupa’nın göçmen deposu olmayacağını’ söyleyip dursa da anlaşmayı 1 milyar dolarlık kredi karşılığında kabul etti.