Irak’ta eşcinselliğe ‘eşcinsellik’ demek yasaklandı

Irak medyasında ‘eşcinsellik’ kelimesinin kullanılması resmen yasaklandı. Yayın kuruluşları bunun yerine 'cinsel sapkınlık’ terimini kullanacak.

Dünya 10 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsveç Stockholm'de protestolar sırasında Irak Büyükelçiliği önüne asılan Irak bayrağı. Fotoğraf: Reuters

Reuters’ın haberine göre Irak İletişim ve Medya Komisyonu, ülkede faaliyet gösteren tüm medya ve sosyal medya kuruluşlarına ‘eşcinsellik’ terimini yasakladığını bildirdi, bunun yerine “cinsel sapkınlık” sözünün kullanılmasını emretti. Aynı komisyon ‘cinsiyet’ terimini de yasakladı, lisans verdiği tüm telefon ve internet şirketlerinin mobil uygulamalarında bu terimin kullanılmaması gerektiğini bildirdi.

Bir hükümet yetkilisi kararın henüz nihai olarak onaylanmadığını söylerken, henüz ihlal edilmesi durumunda ne ceza verileceğinin belirlenmediğini ancak muhtemelen para cezası verileceğini söyledi. 

Eşcinsellik suç değil; kanunlar yoruma açık

Irak’ın önde gelen partileri geçtiğimiz iki ay içinde LGBT+ haklarına yönelik eleştirilerini artırmış, İsveç ve Danimarka’da son dönemde yaşanan Kuran yakma olaylarına karşı çıkan Şii Müslüman grupların protestolarında gökkuşağı bayrakları sık sık yakılmıştı.

Our World in Data’ya göre dünyada 60’tan fazla ülke eşcinsel ilişkiyi suç sayıyor. Irak’ta eşcinsel seks açıkça suç sayılmıyor ancak ceza kanununda ahlakla ilgili yoruma açık kanun maddeleri LGBT+ üyeleri aleyhine kullanılıyor. 

Bir gökkuşağı, öğretmen ile okulun müdürünün başını yediBir gökkuşağı, öğretmen ile okulun müdürünün başını yedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.