BBC araştırması: Wagner için tahliye edilen mahkûmlar suç işlemeye devam ediyor

Rus paralı asker grubu Wagner'in Ukrayna savaşında sahaya sürmek için cezaevlerinden erken tahliye ettiği mahkûmların cepheden dönenleri tekrar suç işleme potansiyeli taşıyor. BBC araştırması, bu türde tecavüz ve cinayet dahil en az 20 olayı doğruladı.

Dünya 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Rusya’da, Wagner saflarına katılmaları şartıyla serbest bırakılan mahkûmların yeniden suç işlediklerine dair iddialar artış gösterirken, BBC araştırması bu iddiaların doğruluğunu kanıtladı. 

BBC haberine göre Wagner ile savaşmak için erken tahliye edilen bir mahkûm Rusya’ya döndü ve iki cinayetle suçlanıyor. Söz konusu kişi 2016’da 18 yıl hapis cezası alan Demyan Kevorkyan. İşten eve dönen bir erkek ve kadını, Tatyana Mostyko ve patronu Kirill Chubko’yu öldürmekle suçlanıyor. Ancak Kevorkyan suçlamaları reddediyor.

Kevorkyan’la aynı cezaevinde olan bir mahkûmun sözlerine göre Wagner’in patronu Yevgeni Prigojin, 31 Ağustos 2022’de hapishaneyi ziyaret ettiğinde Kevorkyan dahil 150 mahkûmu Ukrayna’da savaşmak için görevlendirmiş.

Telegram üzerinden sızdırılan bir videoda da Wagner patronu Prigojin, Rus hapishanesinde mahkûmlara sesleniyor ve birden fazla cinayet işleyen, devlet görevlilerini veya polis yetkililerini döven kişileri tercih ettiğini söylüyor.

“Suç yeteneklerinize ihtiyacımız var” diyen Prigojin, cephede 6 ay hayatta kalmayı başaranlara 100 bin ruble (yaklaşık bin dolar) vereceğini belirtip, suçları için affedilecekleri sözünü veriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu yılın haziran ayında Ukrayna savaşından dönen mahkûmlar için af belgelerini imzaladığını ilk kez açıklamıştı.

Bir yıllık bilançoda, Prigojin’in açıklamasına göre Wagner, Ukrayna’da savaşmak için 49 bin mahkûm gönderdi ve bunların 32 bininin geri döndüğünü söyledi. Araştırmacılara göre geri dönen sayısı 20 bin civarında. Bu isimlerin tekrar suç işledikleri öne sürülüyor.

BBC de tecavüz ve cinayet dahil 20 farklı suçta Wagner için savaşanların suçlandığını doğruladı. Ancak Prigojin’e göre Wagner askerleri arasında yeniden suç işleme oranı, diğer suçlulara kıyasla yüzde 10-20 oranında daha düşük.

'Putin, Wagner isyanının ilk saatlerinde felç olmuş gibiydi, hiç karar alamadı'‘Putin, Wagner isyanının ilk saatlerinde felç olmuş gibiydi, hiç karar alamadı’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.