Hawaii cehennemi yaşıyor: 36 kişi öldü, Lahaina kentinden geriye bir şey kalmadı

Hawaii'nin Maiu adası salı gününden beri yanıyor. 36 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarda, dumandan ve alevlerden kaçmaya çalışırken suya atlayan 14 kişi kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 11 bin kişinin Lahaina kentinden ayrıldığı bildirildi.

Çevre 11 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Clint Hansen'in salı günü çektiği, orman yangınının durumunu gösteren dron görüntüsü. Fotoğraf: Clint Hansen/Maui Real Estate Radio

Yetkililer, Hawaii adası Maui’de hızla büyüyen orman yangınlarında en az 36 kişinin öldüğünü bildirdi. Adanın tatil kenti Lahaina’daki ölümler, bölgeye uzak bir yerde gerçekleşen Dora Kasırgası’nın getirdiği güçlü rüzgarların yangın alevlerini körüklemesiyle meydana geldi.

Binlerce insan evlerini boşaltmak zorunda kalırken, bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği adada bazı kişilerden hâlâ haber alınamıyor.

Eşi ve altı yaşındaki oğluyla salı günü bir tahliye sığınağına kaçan Kamuela Kawaakoa, Amerikan haber ajansı AP’ye yaptığı açıklamada, “Güçbela kurtulduk. Orada oturup oturup kasabamın kül olmasını seyretmek ve hiçbir şey yapamamak çok zordu. Çaresizdim” dedi.

Açılan beş tahliye sığınağının hepsinin tıkabasa dolu olduğunu söyleyen yetkililer, ziyaretçilere bölgeden uzak durmaları çağrısında bulundu. Maui İlçe Yönetimi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Hâlâ devam eden Lahaina yangınında toplam 36 kişi öldü” dedi.

Yangınların başladığı salı gününden beri onlarca kişi yaralandı, adadaki hastaneler, yanık ve dumandan zehirlenme şikayetleriyle gelenlerle doldu. Şimdiye kadar 271 yapının hasar görerek yıkıldığı belirtildi. Öte yandan bölgedeki 11 bin 542 kişi de elektriksiz kalırken, 11 bin kişinin de bölgeden uçakla ayrıldığı bildirildi. 

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Mason Jarvi, “Şimdiye kadar gördüğüm en kötü felaketi yaşadık. Lahaina’nın tamamı cayır cayır yandı. Aynı kıyamet gibiydi” diyerek, köpeğini kurtarmak için bisikletiyle alevlerin içinden geçmek zorunda kaldığını ve vücudunda yanıklar oluştuğunu anlattı.

Bazı bölge sakinleri için alevlerden ve dumandan kaçmak için çareyi şehrin limanından suya atlamakta aradı. Yetkililer, bu yönteme başvuran 14 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Lahaina’nın kuş bakışı görünüşü. Fotoğraf: Maxar Technologies

Kasırganın yol açtığı şiddetli rüzgarların çarşamba günü etkisini hafifletmesiyle pilotlar, gökyüzünden hasarın boyutlarını görüntüleyebildi. Medyayla paylaşılan bu görüntülerde yanmış arabalar ve moloz yığınlarının üzerinden yükselen dumanlar görüldü. Helikopter pilotu Richard Olsten AP’ye verdiği demeçte, “Dehşet verici. 52 yıldır bu bölgede uçuyorum, böyle bir şey görmedim. Gözlerimiz doldu” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Hawaii’deki yangınla mücadele çalışmalarına destek olacaklarını belirterek, mevcut tüm Federal imkanlarının seferber edildiğini söyledi. Belirtilene göre ABD, Black Hawk ile Chinook helikopterlerini yangınla mücadele için Hawaii’ye gönderdi. Faciada yakınlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Biden, ‘tehlikeye koşan cesur itfaiyecilere ve ilk müdahale ekiplerine’ teşekkürlerini iletti.

Portekizde orman yangını: 1400 kişi tahliye edildiPortekizde orman yangını: 1400 kişi tahliye edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.