Ukrayna Rusya Savaşı’nın dönüm noktası: Nedir bu uzun menzilli silahlar?
CHP Lideri, İngiltere ile Türkiye arasında insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek için yapılan anlaşmaya dair dış basında çıkan haberlere dikkat çekti ve neden hükümetin bilgi vermediğini sordu. Birkaç saat sonra İçişleri’nden sorulara yanıt vermeyen bir açıklama geldi.
İngiltere hükümeti salı günü Türk polisinin Birleşik Krallık destekli operasyonel ‘mükemmeliyet merkezi’ kurduğunu duyurdu. Bu merkezin İngiltere’nin Türkiye’deki Ulusal Suç Ajansı ve İçişleri Bakanlığı istihbarat personeli ile Türk meslektaşları arasındaki işbirliğinini güçlendirmek amacıyla kullanılacağı bildirildi.
Türk basınında genel olarak dikkatlerden kaçan ancak 10Haber’in atlamadığı bu haber, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu harekete geçirdi.
Konuya ilişkin sosyal medyada açıklama yapan CHP Lideri, söz konusu anlaşmanın İngiltere tarafından duyurulmasının ‘son derece vahim ve sorunlu’ olduğunu belirtti.
CHP lideri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, şu ifadeleri kullandı:
“İngiltere, ‘insan kaçakçılığı yapan şebekeleri engelleme ve çökertme’ odaklı, Türkiye ile bir anlaşma yapıldığını açıkladı. Anlaşmayla, Türkiye’de polis teşkilatı içerisinde İngiltere’nin desteklediği ‘kaçak göçle mücadele hedefli’ bir birim oluşturulduğu ve bu birimin adının ‘mükemmeliyet merkezi’ olduğu da ifade ediliyor.
Göçten sorumlu İngiliz Devlet Bakanı Robert Jenrick, geçen ayki Türkiye ziyaretinde Kapıkule’de incelemelerde bulunmuştu. Jenrick bugün, yaptığı açıklamada Türkiye- İngiltere ortaklığının maddi destek içerdiğini de söyledi, ama miktar vermedi.”
Kılıçdaroğlu, iki ülke arasındaki anlaşmanın bilinmeyen çok tarafı olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı’na seslendi:
“Saray ve şürekâsına şunu söylemek isterim: ‘Bu iş, beceremediğiniz, yapamadığınız ya da her ne sebeple olursa olsun başarısız olduğunuz bir konuda Türkiye’ye müdahale anlamına geliyor. Ne kadar süslü laflarla paketlenirse paketlensin sonuçta bu birilerinin iç sistemimize müdahalesidir.’
Hem anlaşmanın hem de bizde kurulacak Mükemmeliyet Merkezi’nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından değil de, İngiltere tarafından duyurulması son derece vahim ve sorunlu.
İngiliz basınında ayrıca bunun ardından, AB ile yaptığımız geri kabul anlaşmasının benzerinin Türkiye- İngiltere arasında yapılmasının gündeme geleceği de yazılıyor.
T.C. Cumhurbaşkanlığının, Dışişleri Bakanlığının, İçişleri Bakanlığının, Londra Büyükelçiliğinin, Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitelerinde de bu konu ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yok… Biz yapılanları yabancılardan öğreniyoruz.
Soru: Türkiye’yi kim yönetiyor?”
İngiltere, “insan kaçakçılığı yapan şebekeleri engelleme ve çökertme” odaklı, Türkiye ile bir anlaşma yapıldığını açıkladı. Anlaşmayla, Türkiye'de polis teşkilatı içerisinde İngiltere’nin desteklediği “kaçak göçle mücadele hedefli” bir birim oluşturulduğu ve bu birimin adının…
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) August 10, 2023
Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyadaki çıkışından birkaç saat sonra İçişleri Bakanlığı’ndan Türkiye ile İngiltere arasındaki anlaşmaya dair gecikmeli bir açıklama geldi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun sorduğu ayrıntılara dair bilgi verilmeyerek küresel bir sorun olan düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede, Birleşik Krallık dahil göçe “kaynaklık eden, transit ve hedef konumundaki ülkelerle” ikili görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi.
Bu çerçevede, Birleşik Krallık’la Türkiye arasındaki “Göç Diyaloğu” toplantılarının 2019’dan itibaren her yıl yapıldığı belirtilen açıklamada, “Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede Birleşik Krallık ile istihbarat paylaşımı konusunda mutabıkız. Siyasi istikrarsızlıklar, silahlı çatışmalar ve ekonomik zorluklar tüm dünyada bir göç baskısı oluşturmaktadır. Düzensiz göçün önlenmesi, insanların göçmen kaçakçılarının elinde çıktıkları tehlikeli yolculuklarda hayatlarını kaybetmemeleri öncelikli hedeflerimizdendir. Bu insani konuları, bölgesel ve uluslararası alanda da sürekli gündeme getiriyor ve gündemde tutuyoruz.”
Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, üyesi olduğu teşkilatlarda göç konusunda aktif, sözü dinlenen, katkıları kabul gören ve işbirliği aranan bir ülke olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Dost ve müttefik ülkelerle, düzensiz göçün önüne geçmek için mevcut işbirliklerimizi güçlendirme yönünde çalışmalarda bulunuyoruz. Bu amaçla göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle işbirliği yaptığımız gibi Birleşik Krallık’la da işbirliği içindeyiz. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelemiz aralıksız devam edecektir.”
Öte yandan dün, kaçak göçmenler kadar sığınmacılar da muhalefetin gündemindeydi. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı ve mültecilerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de sığınmacılar için eğitim, barınma ve tıbbi bakıma 100 milyar doların üstünde harcama yapıldığını belirten Akay; ticaret daralması, emniyet tedbirleri de hesaba katıldığına bu rakamın 250 milyar dolar olduğunu savundu.
Resmi rakamlara göre; Türkiye’de 6 milyonu aşkın sığınmacı bulunduğunu, bunun da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sine tekabül ettiğini belirten Akay, şöyle konuştu: “Sığınmacılara öz kaynaklardan yaklaşık 45 milyar dolar harcanmış. Bu rakam inandırıcı ve gerçekçi değil” ifadesini kullandı. Eğitim, barınma ve tıbbi bakım da eklendiğinde sığınmacılara harcanan paranın 100 milyar doların üzerinde olduğunu iddia eden Akay, “Yaptığımız bir araştırmaya göre bu rakamın 250 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Neden? Çünkü Suriye ile ilişkilerin bozulması neticesinde de buradaki ticaret hacminin daralması söz konusu oldu. Emniyet tedbirlerinin artırılmasıyla ilgili birtakım harcamalar oldu. Bu harcamaları da üst üste koyduğunuz zaman 250 milyar dolarlık bir rakam.”