Batık kripto para şirketi FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried hapse giriyor

Yatırımcılarını büyük maddi zarara uğratarak batan kripto para şirketi FTX'in 31 yaşındaki kurucusu Sam Bankman-Fried, hakkındaki ev hapsi kararı bozuldu. FTX'in batışıyla ilgili suçlamalarla ilgili duruşmayı ev hapsinde bekleyen Bankman-Fried'in cezaevine gönderilmesine karar verildi.

Ekonomi 12 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Sam Bankman-Fried'in 700 milyon dolarlık varlığına el konulmuştu.

Dünya çapında çok sayıda yatırımcısını zarara uğratan, batık kripto para şirketi FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in hapse girmesine karar verildi. FTX’in batışıyla ilgili davasına iki aydan az bir süre kalan Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamasıyla aralık ayında gözaltına alınmasından beri Palo Alto, Kaliforniya’da ailesinin evinde ev hapsindeydi.

Dünkü duruşmada Federal Mahkeme Yargıcı Lewis A. Kaplan, savcıların Bankman-Fried’ın davada tanıklara baskı yapmak amacıyla belgeleri medyaya sızdırdığını iddia etmelerinin ardından, ev hapsi kararının bozulması gerektiğini söyledi.

Karar, yakın tarihin en dramatik kurumsal çöküşlerinden birinin en son sıra dışı gelişmesi olarak kayıtlara geçti. FTX, kripto para piyasasının yükselişini kullanarak endüstrinin önde gelen şirketlerinden biri haline gelmiş, ancak geçen sonbaharda mevduatlarda yaşanan bir mevduat kaçışının ardından iflas başvurusu yapmıştı. Birkaç hafta içinde Bankman-Fried, politikacılar ve ünlüler tarafından arzulanan bir endüstri devinden suçlu bir sanık haline gelmiş ve onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.

New York Times makalesi bu kararda etkili oldu

Bir zamanların geleceği parlak dehası, şimdi mahkemesine hapishane hücresinde hazırlanmak zorunda kalacak. Mahkemenin anlaşmazlığa düştüğü konu, Bankman-Fried’ın şirketinde yönetici ve aynı zamanda onunla flört eden Caroline Ellison tarafından yazılmış kendi düşüncelerini içeren notlardan bahseden ve geçen ay yayımlanan bir New York Times makalesine odaklanmış. Ellison, dolandırıcılık suçlamalarını kabul etmiş ve Bankman-Fried’ı soruşturan savcılara işbirliği yapmayı kabul etmişti. Savcılar, 26 Temmuz’daki duruşmada, makalenin Bankman-Fried’in hükümetin önemli bir tanığını korkutmaya ve itibarsızlaştırmaya çalıştığını gösterdiğini savunmuştu.

Savcılar mahkeme dosyalarında, Bay Bankman-Fried’in belgeleri The Times’a, Ekim ayındaki duruşma öncesinde Bayan Ellison’ı olumsuz bir şekilde göstererek gözünü korkutmak için verdiğini söyledi. Savcılar ayrıca Bankman-Fried’in FTX hakkında bir kitap yazan ve duruşmanın başlayacağı hafta yayınlanacak olan yazar Michael Lewis de dahil olmak üzere diğer gazetecilerle çok sayıda görüşme yaptığını belirttiler.

Kefaletle serbest bırakılmasından bu yana Bankman-Fried, savcıların duruşmayı beklerken yapmasına izin verilen şeylerin sınırlarını zorladığını söylediği davranışları nedeniyle defalarca uyarılmıştı.

FTX’in patronunun 700 milyon dolarlık varlığa el konulduFTX’in patronunun 700 milyon dolarlık varlığa el konuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.