Hükümet OVP ile tasarruf açığını kapatmayı hedefliyormuş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Eylül ayında açıklanacak orta vadeli programın hedeflerininden birinin tasarruf açığını kapatmak olduğunu söyledi. Bugün Türkiye, reel negatif faiz konusunda rekordan rekora koşuyor, vatandaş tasarruf etmek yerine hemen harcıyor.

Ekonomi 12 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dolaylı vergilerin üzerindeki yükün hafifletilerek vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi ve daha dengeli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eylül ortalarında açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) konusunda görüş alışverişinde bulunmak için bir araya geldiği bankacılara “OVP çerçevesinde en önemli beklentilerimizden bir tanesi tasarruf oranlarımızın arttırılmasıdır” dedi. Toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Vakıflar Bankası, Türkiye İş Bankası, Halk Bankası, Türkiye Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Türk Eximbank, Türk Ekonomi Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası temsilcileri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, OVP hazırlıkları kapsamında, iş dünyası, işçi, işveren ve memur sendikası temsilcileriyle görüştüklerini ve gelecek günlerde de tarım sektörü temsilcilerini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği organizasyonuyla bütün illerden iş dünyası temsilcilerini dinleyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında, İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. ( Barış Oral – Anadolu Ajansı )

Yılmaz, tasarruf sahipleri ile kaynak kullanmak isteyen kesimler arasında aracılık yapan finans sektörü ne kadar iyi ve güçlü işlerse ekonomik aktivite açısından bir kazanç olduğuna işaret etti ve tasarrufların artırılması aynı zamanda doğru alanlara yönlendirilmesinin son derece kritik olduğunun vurgusunu yaptı.

‘Yatırımları sağlıklı kaynaklarla desteklemeliyiz’

“OVP çerçevesinde en önemli beklentilerimizden bir tanesi tasarruf oranlarımızın arttırılması” diyen Yılmaz “Cari açık dediğimiz mesele de büyük oranda bununla ilgili. Bir ülkedeki toplam yatırımları, toplam tasarrufunuzla finanse edemiyorsanız dış finansmana ihtiyacınız oluşuyor. Dış finansman dediğimiz de bir anlamda cari açığa tekabül ediyor. Dolayısıyla kalkınmakta olan bir ülke olarak yatırımları düşürmeyi değil tasarrufları artırmayı hedeflemek durumdayız. Dengeyi sağlarken esas yapmamız gereken, gelişmek, sosyal refahı artırmak zorunda olan bir ülke olarak yatırımları düşürmek değil, tasarrufları artırmak ve yatırımları sağlıklı tasarruflarla, kaynaklarla desteklemektir. Dolayısıyla OVP çerçevesinde cari açığı aşağıya düşürerek, sürdürülebilir bir büyüme perspektifini güçlendirmek bakımından finans sektöründe tasarruf oranlarını artırmak bizim için çok çok kıymetli” dedi.

OVP, üç sac ayağı üzerine inşa ediliyor

Yılmaz, OVP’yi üç sac ayağı üzerine inşa ettiklerini belirterek bunlardan birincisinin mali disiplin olduğunu ifade etti. Depremin tek seferlik etkileri hariç, bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında sürdürme perspektifleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Diğer taraftan parasal politikalar, para politikamızın para çerçevesi yine OVP’de yer alacak. 2026 perspektifinde hazırlayacağımız OVP’nin hedefi tek haneli enflasyona ülkemizi kavuşturmak. Bu çerçeveyi Merkez Bankası’yla birlikte hükümetimiz, hedef birliği içinde ortaya koyacaktır. Aşama aşama, sabırla doğru politikaları takip ederek, bu hedefe hep birlikte ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. OVP’nin üçüncü bir ayağı var yapısal reformlar. Yapısal reformlar da çok kıymetli. Yapısal reformlarda iki etki var. Bir tanesi orta vadeli somut etkiler. İkincisi de beklenti kanalıyla kısa vadeli etkiler, her ikisini de önemsiyoruz. Yapısal reformlar yapabilen ülkeler orta vadede somut değişimler yapabildikleri gibi, kısa vadeli olarak da beklentileri güçlendiren ülkelerdir.”

Cevdet Yılmaz, iş dünyasına 'Birkaç aya kadar krediler açılacak' demişCevdet Yılmaz, iş dünyasına ‘Birkaç aya kadar krediler açılacak’ demiş

Yılmaz: İlk konutta finansal destek verilecek

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Konut arzı teşvik edilecek. İlk konut alacak olanlara finansal destek verilecek” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şu konulara değindi:

– Finans kesiminin yeni ekonomi politikaları konusunda memnuniyeti var

– Ülke risk priminde düşüş uluslararası kaynaklara erişimi kolaylaştırıyor

– Finans sektörü hazırlıklarını sürdürmekte olduğumuz orta vadeli programa güçlü destek vermeye hazır olduklarını ifade ettiler

– Yatırıma dönük kredilerin seçici bir şekilde devam etmesi konusunda çalışma başlattık, önümüzdeki dönemde açıklayacağız

– OVP Eylül ayının ilk yarısında paylaşılacak, öngörülebilirliğin arttığı bir ortama geçiş olacak

– OVP ile birlikte uluslararası alanda daha yoğun bir çaba içine girilecek

‘Enflasyonla mücadelede resesyon riskine dikkat edeceğiz’

– Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmemek için üretimi, ihracatı devam ettirme çabamız var. Bu ikisini aynı anda yapmak zorundayız.

– Konut arzına ilişkin değerlendirmeler yapıldı, ilk konut edinimini teşvik edecek mekanizmalar üzerinde duruldu

– Yeni finansal enstrümanlar konusu gündeme geldi

– Kısa vadeli mevduat yapısı ile uzun vadeli projelerin finanse edilmesindeki zorluklar ifade edildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ek vergi yok, KKM devam edecekCumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ek vergi yok, KKM devam edecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.