‘Barbie’ nelere kadir: Covid’ten beri sinemaya gitmeyenler bile salonlara koşmuş

Greta Gerwig imzalı 'Barbie' her yeri pembeye boyamanın, gişe rekorları kırmanın ve yönetmene tarihe geçme fırsatı vermenin yanı sıra sinema endüstrisine de büyük bir katkı sundu. Amerika'da yapılan araştırmaya göre ‘Barbie’yi izleyenler dörtte birinin COVID-19 salgınından beri sinemaya gitmiyormuş.

Kültür Sanat 14 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Margot Robbie Barbie rolünde.

Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ her yeri pembeye boyamanın, gişe rekorları kırmanın ve yönetmene tarihe geçme fırsatı vermenin yanı sıra sinema endüstrisine de büyük bir katkı sundu. Yapılan bir araştırmaya göre ‘Barbie’ filmine gidenlerin yüzde 11’i Covid-19 salgınından bu yana sinemaya gitmiyormuş. Üstelik bu grup sinemaya en son ne zaman gittiklerini bile hatırlamıyor.

Quorum adlı araştırma şirketinin yaptığı araştırma, ‘Barbie’yi ilk üç haftada izleyen 1.800 Amerikalıyla yapıldı. Araştırmacılara ilk olarak “Ne sıklıkta sinemaya gidersiniz” sorusu soruldu. Katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 46) “sürekli olarak” derken yüzde 32’si “ara sıra” yanıtını verdi. Yanıtlar arasında en son ne zaman sinemada film izlediğini hatırlamayanlar (yüzde 11) da vardı. Ancak dikkat çekici bulgu,”‘Barbie’, pandemiden bu yana gördüğüm ilk film” diyenlerin oranının da yüzde 11 olmasıydı.

“Sinemaya hangi sıklıkta gidiyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar. Kaynak: Indiwire

Warnes Bros. yapımı ‘Barbie’ öylesine büyük bir reklam kampanyası büyüttü ki birçok sinema izleyicisi filme kayıtsız kalamadı. Elbette Margot Robbie, Ryan Gosling başta olmak üzere yıldızlar geçidi denilebilecek kadrosu, önceki filmleriyle sinema izleyilerinin takip ettiği isimler arasına giren yönetmen Gerwig’in bu duruma katkısı büyük. Tüm bu ögeler bir araya gelince başarı da kaçınılmaz oldu. Amerika’da en çok izlenen film olma ünvanını üçüncü haftaya da taşıyan ‘Barbie’ üçüncü haftanın sonunda 1 milyar dolar barajını aştı. Böylece Greta Gerwig, 1 milyar dolar gişe hasılatı barajını tek başına yönettiği bir filmle aşan ilk kadın yönetmen olarak tarihe adını yazdırdı.

‘Heyecanlandıran filmler gelirse sinemaya giderim’

Araştırmanın ümit verici başka sonuçları da var. Katılımcıların yüzde 40’ı, sinemaya daha sık gitmek istediklerini söyledi. Ancak onlardan daha fazlası (yüzde 46) sinemada film izlemenin yüksek maliyetlerinin kendilerini alıkoyduğunu belirtti. Bu grubun yüzde 15’i ise sinemaya yalnızca ‘Barbie’ için gitmişler, bunu da tek seferlik olarak belirtiyorlar. Ümit verici bölüm ise aynı grubun geri kalanları… Onlar başka heyecan verici filmler sinemaya geldikçe yeniden salonlara koşmaya hazır.

Devam eden Oyuncular Birliği ve Yazarlar Birliği grevleri filmlerin gösterim tarihlerini ertelese de önümüzdeki günlerde sinema izleyicilerini sinema salonlarına götürebilecek yapımlar ufukta görünüyor. Vizyon tarihleri belirsiz olsa da ‘Dune: Part 2’, Zendayalı ‘Challengers’, Martin Scorsese’in ‘Killers of the Flower Moon’u, Ridley Scott imzalı ‘Gladyatör’ün ikinci filmi akla gelen ilk örneklerden. Bunlardan herhangi biri ‘Barbie’ kadar güçlü bir etki yaratabilecek mi bekleyip göreceğiz.

Dünya Barbie'yi izliyor, Lübnan ve Kuveyt hariçDünya Barbie’yi izliyor, Lübnan ve Kuveyt hariç

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.