İran’da önce filmi yasaklandı şimdi de yönetmeni hapis cezasına çarptırıldı

İranlı yönetmen Said Rustayi'nin 'Leyla'nın Kardeşleri' filmi 75. Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü'nü kazanmış, ancak hükümet onayı olmadan yarışmaya katıldığı için İran'da yasaklanmıştı. Bu kez de yönetmen altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kültür Sanat 16 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Leyla'nın Kardeşleri' 75. Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü'nü kazandı.

İranlı yönetmen Said Rustayi, 75. Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne layık görülen ‘Leyla’nın Kardeşleri’ filmi nedeniyle hapis cezası aldı. Tahran Devrim Mahkemesi yönetmeni altı ay hapis cezasına çarptırırken kararın gerekçesinin ayrıntıları açıklanmadı. Mahkemede ayrıca yönetmenin “6 ayın yirmide birini yatacağı ve 5 yıl şartlı tahliye kapsamında film çalışmalarında bulunamayacağı” belirtildi.

‘Leyla’nın Kardeşleri’, 1989 doğumlu yönetmen Saeed Roustayi’nin üçüncü filmi.

Cannes’ta ödül alan film, ülkesinde yasaklanmıştı

2022 yapımı film, birlikte yaşadığı ailesinin tüm yükünü omuzlamış 40 yaşındaki Leyla ve dört erkek kardeşinin yaşamını anlatıyordu. Aile içi çatışma, İran’ın toplumsal yapısı, ekonomik durumunu Leyla üzerinden anlatan film, İran hükümetinden resmi izin almadan Cannes Film Festivali’ne gönderildiği ve rejim aleyhine propaganda yapıldığı gerekçesiyle ülkede hedef gösterilmişti. Ayrıca İran’daki gösterimi de yasaklanmıştı.

Yönetmen Rustayi, 2016’da ‘Sonsuzluk ve Bir Gün/Abad va Yek Rooz’ isimli bir aile dramasıyla kariyerinin ilk filmini çekmişti. Yönetmen 2019 tarihli ikinci filmi ‘Metresi 6.5/Metri Shesh va Nim’ de ise kamerasını İran’daki uyuşturucu kullanımını anlatan bir hikayeye çevirmişti.

İran bildiğiniz gibi: Saçı açık oyuncu nedeniyle festival iptal edildiİran bildiğiniz gibi: Saçı açık oyuncu nedeniyle festival iptal edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler