Çin’den lazer silah teknolojisinde büyük atılım iddiası: Sonsuza kadar çalışabilecek

Çinli bilim insanları, yüksek enerjili lazerlerin herhangi bir atık ısı birikimi olmadan 'sonsuza kadar' çalışmasını sağlayacak yeni bir soğutma sistemi geliştirdiğini iddia ediyor.

Bilim Teknoloji 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: ABD Donanması

Çin ordusu, enerji silahı alanında büyük bir atılım yapabileceğini duyurdu. South China Morning Post’un haberine göre, ülkenin Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi’nden bilim insanları, yüksek enerjili lazerlerin çok fazla ısınmadan ‘sonsuza kadar’ açık kalmasını sağlayacak son teknoloji soğutma sistemi geliştirdiklerini söylüyor.

Lazer teknolojisi onlarca yıldır var olsa da bu yüksek enerjili ışınlar o kadar fazla ısı üretiyor ki sık sık bozuluyorlar. Bu da dünya genelinde benzer silah sistemlerine yönelik girişimlerin önünü tıkayabiliyor.

Yeni soğutma sistemi lazer silahın içindeki ısıyı uzaklaştırmak için gelişmiş yapılar ve optimize edilmiş gaz akışı kullanarak, türbülans ve titreşimi en aza indiriyor. Araştırmacılara göre bu sistem, çarpışma sürelerini uzatarak, menzili ve düşmana verilecek hasarı artırarak, lojistik ve maliyeti azaltarak savaşın çehresini önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahip.

Konuyla ilgili Acta Optica Sinica dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarları, “Işınların kalitesi sadece ilk seferinde değil ebedi bir şekilde korunabilecek” diye belirtiyor.

Eski İngiliz askeri yetkili Steve Weaver, haberle ilgili olarak attığı bir tweette, haberlerin doğru olması halinde Çin’in birden fazla açıdan ABD’nin önüne geçeceğini belirterek, “Çinli bilim insanları iddia ettikleri gibi konuşlandırabilecekleri kadar küçük birimlerdeki ısınma ve bozulma sorunlarının üstesinden gelebilmişse, ABD’nin bu alandaki başarısızlıklarını da göz önüne alırsak büyük bir atılım yaptığını söyleyebiliriz” diye yazdı.

ABD de benzer teknolojiler üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor ancak bu projeler, söz konusu silahları henüz ana akım haline getiremedi. Çünkü bu silahlar bahsi geçen sebeplerden dolayı yeterince yıkıcı bir etkiye sahip değil.

Ordudaki bilim insanları, geleneksel mühimmatlara ihtiyaç duyulmayacağı için bu soğuk lazerlerin eski usül füze sistemlerine nazaran daha ucuz bir alternatif oluşturduğunu ve uyduları vurmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Pasifik'te gergin günler: Çin, Filipinler'e ait tekneye tazyikli su püskürttü, uluslararası tepki aldı başını gittiPasifik’te gergin günler: Çin, Filipinler’e ait tekneye tazyikli su püskürttü, uluslararası tepki aldı başını gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.