Rusya, rubleyi kurtarmak için faizi 350 baz puan artırdı

Rusya Merkez Bankası, enflasyonu dizginlemek ve rubledeki çöküşü durdurmak için politika faizini yüzde 12'ye çıkardı. Yaptırımlar başladığında da faiz yüzde 20'ye kadar yükseltilmiş ardında da kademeli olarak indirilmişti.

Ekonomi 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Rus rublesi, Rusya Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararının ardından değer kazandı

Rusya Merkez Bankası’ndan rublede son dönemde hızlanan erimeyi ve artan enflasyonu dizginlemek için faiz hamlesi geldi. Bankanın yaptığı olağanüstü toplantıda politika faiz oranı 350 baz puanlık artışla yüzde 12’ye yükseltildi. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada kararın, fiyat istikrarına yönelik tehlikelerin sınırlandırılmasını hedeflediği belirtildi. Rus Rublesi, Rusya Merkez Bankası kararının ardından değer kazandı.
Açıklamada enflasyon baskısının arttığı ve yıllık enflasyon oranının 7 Ağustos itibarıyla yüzde 4,4 seviyesinde olduğu bilgisine yer verilerek fiyat artışının da hız kesmediği  ifade edildi. Rusya Merkez Bankası’na göre iç talep üretim kapasitesini aştı. Bu durum da ithalat talebini yükseltti ve Rus Rublesi’nin de değer kaybetmesine neden oldu. Açıklamada, bankanın 2024 için yüzde 4 olan enflasyon hedefine ulaşılması için faiz oranına yönelik ilave kararlar alabileceği vurgulandı. Merkez Bankası faizi geçen ay da 100 puan arttırarak yüzde 8,5’e çıkartmıştı.

Savaş mağduru ruble: Dolara karşı tuş olduSavaş mağduru ruble: Dolara karşı tuş oldu

Merkez Bankası suçlanmıştı

Başkan Putin’in ekonomi danışmanı Maksim Oreshkin, bir gazetedeki yazısında rublenin dolar karşısında Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana en düşük düzeyine gerilemesine Merkez Bankası’nın gevşek para politikasının ve faizleri yeterince arttırmamasının etkili olduğunu söylemişti. Oreshkin bankanın durumu istikrara kavuşturmak için gerekli tüm araçlara sahip olduğunu belirterek işlerin kısa sürede normale döneceğini umduğunu ifade etmişti.

Rusya Merkez Bankası Rusya’nın daha çok ithalat, özellikle daha az petrol  ve gaz ihraç ettiği, savunma harcamalarının arttığı, yaptırımların etkisini arttırdığı bu dönemde borçlanma maliyetlerini arttırarak fiyat parlamalarınım önlemeye çalışıyor. Rusya için daha çok ithalat ve daha az ihracat dış ticaret fazlasının azalmasına ve bunun da rubleyi vurmasına neden oluyor.

Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonda artış eğilimini gördüğü anda faizi korkmadan yükselttiğini belirterek sosyal medyada şu mesajı paylaştı:

Rusya’ya yaptırımlar 2 yıl daha sürecek, malları bit pazarına düşecekRusya’ya yaptırımlar 2 yıl daha sürecek, malları bit pazarına düşecek

Yaptırımlar sonrası faiz yüzde 20’ye çıkartılmıştı

Merkez Bankası’na göre yılın ikinci çeyreğinde yıllık enflasyon yüzde 7,6 oldu. Banka geçen ay da enflasyonun yükseldiğini ve rublenin değer kaybının riskleri  arttırdığını belirterek faizleri 100 baz puan arttırmıştı. Banka faizlerle ilgili ikinci toplantısını 15 Eylül’de yapacak. Banka, batılı ülkelerin Ukrayna’yı işgalinden sonra Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlamasından kısa süre sonra dolara karşı 130’dan işlem gören rubleyi çöküşten kurtarmak için faizleri  yüzde 20’ye çıkartmış ardından kademeli olarak indirmişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.