Ücretli çalışan sayısında son 3 yılın en yavaş artışı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, haziran ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde çalışan ücretli işçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 arttı ancak geçen aya göre yüzde 0,3 azaldı. Veri, son 3 yılın en yavaş artışı olarak kayda geçti.

Ekonomi 16 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türkiye İstatistik Kurumu,(TÜİK) hazirana ait ücretli çalışan sayısını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ücretli çalışan sayısı haziran ayında yıllık bazda 314 bin 745 kişi artarken aylık bazda ise yüzde 0,3 gerileme gözlendi. Ücretli çalışan sayısı geçen yılın haziran ayında 14 milyon 611 bin 38 kişi iken, bu yılın aynı ayında yüzde 2,2 artışla 14 milyon 925 bin 783 kişi oldu. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı bir önceki aya göre ise yüzde 0,3 azaldı. Veri, son 3 yılın en yavaş artışı olarak kayda geçti. Ücretli işçi sayısındaki artışın azalmasının nedenleri arasında otomasyondaki hızına yetişilemeyen artışın ve maaşları ödeyememe korkusu içindeki patronların rolü olduğu tahmin ediliyor.

Maliyetler artınca sanayide çalışan sayısı düştü

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; haziran ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 6,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 2,8 arttı. Sanayi sektöründe ücretli çalışan sayısının azalmasının nedenleri arasında artan maliyetler karşısında zorlanan sanayicilerin işçi çıkarmasının etkisi var. İnşaat sektöründeki artışta ise 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremin yarattığı yıkımı onarma çabası yatıyor. Ticaret-hizmet sektöründeki artışın nedeninin de turizm sezonunun açılması olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, son zamların ardından asgari ücretli bir çalışanın giderlerinin işverene maliyetinin 800 dolara ulaştığını ileri sürmüş ve önlem alınmaması durumunda sektörde iş yeri kapanmaları ve istihdam kayıplarının artacağı uyarısında bulunmuştu.

Aylık olarak ise sanayi sektöründe yüzde 0,8 ve inşaat sektöründe yüzde 1,1 azaldı, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,1 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış ücretli sanayi çalışan sayısı haziranda 5 milyon 7 bin 14 kişi olarak açıklanırken bu sayı ticaret-hizmet sektöründe 8 milyon 319 bin 215 oldu.

İkinci çeyrekte işsizlik yüzde 12.4 İkinci çeyrekte işsizlik yüzde 12.4 

Asgari ücretin kağıt üstünden cebe 40 günlük kısa yolculuğu: Yolda 61 dolar düştü!Asgari ücretin kağıt üstünden cebe 40 günlük kısa yolculuğu: Yolda 61 dolar düştü!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.