Nitelikli eleman sorunu Almanya’nın da derdi oldu

Almanya’da nitelikli çalışan sayısı problemi her geçen gün büyüyor. İmalat sanayiden sonra hizmet sektörü de bu problemden etkilenmeye başladı.

Ekonomi 17 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Almanya'da nitelikli eleman sıkıntısı her geçen gün büyüyor.

Mühendislik denince ilk akla gelen ülke olan Almanya’da nitelikli eleman sıkıntısı üretimi sınırlıyor. Münih merkezli Ifo Enstitüsü tarafından yayınlanan en son araştırmaya göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde birçok şirket nitelikli çalışan sıkıntısı yaşıyor.

Ankete katılan yaklaşık 9 bin şirketin yüzde 43’ünden fazlası, temmuzda kalifiye işçi eksikliğinden muzdarip olduğunu belirtti. Nisan ayından bu yana bu sıkıntıyı çektiğini ifade eden şirket sayısı yüzde 42’nin biraz üzerinde gerçekleşirken, Temmuz 2022’de bu oran tüm zamanların en yüksek seviyesine, yüzde 50’ye kadar çıkmıştı.

Nitelikli eleman sıkıntısı büyüyor, ilanda kalma süresi 45 güne çıktıNitelikli eleman sıkıntısı büyüyor, ilanda kalma süresi 45 güne çıktı

“Şirketler çaresizce eleman arıyor”

Ifo’dan Stefan Sauer “Durgun bir ekonomiye rağmen, birçok şirket hâlâ çaresizce kendilerine uygun çalışanlar arıyor” dedi. Ifo, hukuk ve muhasebe şirketlerinin dörtte üçünün ihtiyaç duydukları iş gücünü bulamadıklarını ve bu durumun özellikle hizmet sektörünü sert bir şekilde etkilendiğini söyledi. Ifo’ya göre ayrıca ulaşım, mimarlık ve mühendislik için de benzer sorunlar söz konusu.

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından enerji fiyatları ve enflasyonun artmasının ardından kış aylarında resesyon dönemine girmişti. O zamandan beri özellikle imalat sanayideki düşüş dikkati çekti. Şimdi ise hizmet sektöründe de zayıflık ortaya çıkmaya başladı.

Yazılım sektörü, eleman bulma konusunda çok yaratıcı: 'Arkadaşını işe getir, 6 ay çalışırsa sen de ödülünü kap'Yazılım sektörü, eleman bulma konusunda çok yaratıcı: ‘Arkadaşını işe getir, 6 ay çalışırsa sen de ödülünü kap’

630 binden fazla açık kadro doldurulamadı

Almanya’da yapılan bir araştırma, Ukrayna savaşının ekonomiye getirdiği baskılara ve yüksek enflasyona rağmen 2022 yılında ülkede kalifiye eleman eksikliğinin rekor düzeye ulaştığını göstermişti.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nün Kalifiye Eleman Güvenlik Uzmanlık Merkezi’nin  araştırmasının sonuçlarına göre, Almanya’da geçen yıl 630 binden fazla açık kadro doldurulamadı. Araştırmada buna neden olarak ülke genelinde bu işlere uygun nitelikli işsiz kişilerin bulunmaması gösterildi. Bunun nitelikli elemanlara ilişkin gözlemlerin yapılmaya başlandığı 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.

Araştırmada ülkede nitelikli eleman açığının en fazla olduğu sektörlerin sağlık, sosyal işler, eğitim ve öğretim ile inşaat, mimari ölçüm ve yapı tekniği olduğu ifade edilerek bu sektörlerdeki her 10 kadrodan altısının boş olduğu ifade edildi. Araştırmaya göre  fen bilimleri, coğrafi bilimler ve bilişim alanlarında da nitelikli personel sıkıntısı  ortalamanın üzerinde bulunuyor.

Ticari hizmetler, ticaret, satış ve pazarlama ile otelcilik ve turizm alanındaki personel sıkıntısı da geçen yıl bir önceki yıla göre üç kat arttı. Bu alanlarda, 10 kadrodan üçü boş kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, bu alanlardaki nitelikli eleman sıkıntısının, korona dönemi sonrasındaki toparlanmaya bağlı olduğuna işaret edildi.

Araştırma sonucunda işverenin talep ettiği nitelikler arttıkça, kadro açığı bulunan sektörlerde istihdamın zorlaştığı ifade edildi. Özellikle bilişim, elektroteknik, yapı planlama ve denetleme alanlarında yüksek okul mezunu uzmanların arandığı, açık her 10 kadrodan dokuzunda nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığı belirtildi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.