Kiralık konutlara talep artarken satılık evlerin fiyatı hız kesti

BETAM'ın hazırladığı rapora göre satılık ev fiyatları temmuzda bir önceki aya göre 3.8 puanlık düşüşle yıllık bazda yüzde 82.7 arttı. Kiralık evlere talep ise bir önceki aya göre yüzde 25,4 arttı.

Ekonomi 18 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırladığı “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” Ağustos raporuna göre, hazirandaki Kurban bayramı tatili dolayısıyla yavaşlayan konut piyasasının temmuzda canlandığı görüldü.

Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olan “satılan konutların satılık ilan sayısına oranı “ülke genelinde artarken aynı zamanda konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olan satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan “ilan yaşı da ” geçen aya kıyasla ülke genelinde arttı.

Satılık ev fiyatlarındaki artış yavaşladı

Satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı son 4 ayda olduğu gibi Türkiye genelinde düşmesi dikkat çekti. Haziranda yüzde 86,5 olan yıllık fiyat artışı temmuzda yüzde 82,7’ye gerileyerek satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranının geçen aya kıyasla bu ay, İstanbul, Ankara ve İzmir’de düştüğü görüldü.

Konutta fiyatlar en çok Batı Karadeniz'de arttıKonutta fiyatlar en çok Batı Karadeniz’de arttı

Metrekare fiyatı en hızlı Ordu’da arttı

Konutların ilan satış fiyatları temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm büyükşehirlerde artış gösterirken satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller; yüzde 114,3’le Ordu,  yüzde 113,6’yla Malatya yüzde 108’le Van, yüzde 105,7’yle Manisa ve yüzde 104,5’le Eskişehir oldu. En düşük artışların görüldüğü iller ise şu şekilde: Kayseri yüzde 74, Muğla yüzde 71,3, Şanlıurfa yüzde 69,7, İstanbul yüzde 67,6 ve Diyarbakır yüzde 60,2.

Büyükşehirlerde satılık evler arttı

Satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı geçen aya kıyasla Ankara’da 1,3 puan, İstanbul’da 0,4 puan, İzmir’de 0,6 puan artış gösterdi. Temmuz verilerine göre satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul’da yüzde 4,5, Ankara’da yüzde 6, İzmir’de ise yüzde 4,4 olarak ölçüldü.

Konutta düşüş durdu, Antalya’da yabancıya satılan her 3 konuttan biri Ruslara gittiKonutta düşüş durdu, Antalya’da yabancıya satılan her 3 konuttan biri Ruslara gitti

Kiralık konut sayısında artış sinyali geldi

Kiralık konut talep göstergesi önceki iki ayda olduğu gibi temmuzda da belirgin bir artış kaydetti. Kiralık konut talep endeksi, hazirandan temmuza yüzde 23,4 yükselirken kiralık konut talebi geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 25,4 daha yüksek oldu.

Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı temmuzda 2,2 puan artarak yüzde 23,7 olurken bu değişim incelendiğinde kiralık ilan sayısının yüzde 11,2, kiralanan konut sayısının ise yüzde 22,5 arttığı görüldü. Son üç ayda hem kiralık ilan sayısının hem de kiralanan konut sayısının artması kiralık konut piyasasında canlanmanın işareti oldu.

Mevsimsel etkilere açık olan kiralık konut piyasası nisan ve eylül arasında artan talep, sonraki aylarda azaldığı görülürken kış aylarında ise nispeten durağan bir seyir izlediği gözle görülür bir gerçek. Bahar ve yaz aylarında kiralık konut talebindeki artışta tayinle il değiştirenlerin ve üniversite öğrencilerinin etkili oldukları düşünülüyor.

Kiralanan konutlar ilan sayısına göre arttı

Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı üç büyükşehirde yükselirken bu oran temmuzda İstanbul’da 1,5 puan, Ankara’da 0,6 puan, İzmir’de ise 2 puan arttı. Rapora göre kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı İstanbul’da yüzde 21, Ankara’da yüzde 26,6, İzmir’de ise yüzde 17,9 olduğu gözlemlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çin’deki konut fiyatları düştükçe kriz derinleşiyorÇin’deki konut fiyatları düştükçe kriz derinleşiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.