Yüzme Dünya Kupası’nda ilk: Trans yüzücü devrimi

World Aquatics tarafından yapılan duyuruya göre trans sporcuların da yarışabilmesi adına Berlin'deki Yüzme Dünya Kupası'nda yeni bir kategori açılacak.

Spor 18 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Yüzmede devrim gibi uygulama başlıyor.

Trans yüzücülerin kadrınlar kategorisinde yarışmasıyla ilgili tartışmalar bir süredir yüzme sporunun gündemindeydi. ABD’deki üniversite ligi NCAA’de 2019’da cinsiyet değiştiren Lia Thomas’ın kadınlar yarışmasını kazanmasıyla beraber söz konusu tartışma alevlendi.

Eski adıyla Uluslararası Yüzme Federasyonu şimdiki adıyla World Aquatics konu hakkında radikal bir adım attı. Geçen yol erkek ergenliğin herhangi bir dönemini yaşamış trans sporcuların kadın kategorilerinde yarışması yasaklanmıştı. Sunulan çözüme göre açılacak yeni bir kategoriyle beraber 50 ve 100 metre mesafede yüm yüzme stillerini kapsayacak şekilde trans sporcular havuza girebilecek.

World Aquatics bu yenilikle alakalı “Bu adım, çeşitliliğe, tüm cinsiyet ve cinsel kimliklere açık olma tavrımızın bir göstergesidir” dedi. Açıklamaya göre 6-8 Ekim tarihlerinde Berlin’de düzenelencek Yüzme Dünya Kupası öncü pilot proje özelliği taşıyacak. Konu hakkında konuşan Almanya Yüzme Federasyonu Başkan Yardımcısı Kai Morgenroth “Berlin çeşitliliğin ve kapsayıcılığın başkentlerinden biridir. Bu nedenle böyle ileri bir adım için de mükemmele bir yer olacaktır” açıklamasında bulundu.

Yüzme camiasının acı kaybı: Üstün Erek hayatını kaybettiYüzme camiasının acı kaybı: Üstün Erek hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.