İSKİ’den kuraklık uyarısı: ‘Afet boyutunda, su tasarrufu yapalım’
Hava tahminlerindeki sıcaklık değeri, havanın bizi ne kadar yıpratacağına dair kesin bir bilgi vermiyor. Yaş termometre sıcaklığıysa başımıza geleceklerin habercisi ve eğer 35 dereceyi gösterirse ölme ihtimalimiz çok yüksek demek. Üzücü haber: 16 Temmuz'da bu değer İran Asaluyeh'te 33.7 dereceydi.
Temmuz ayı, kayıtların tutulmaya başladığı 1880’den beri en sıcak ay olarak tarihe geçti. Ayrıca en sıcak temmuz aylarını, son 5 yılda yaşamışız. Ağustos ayının da ondan geri kalır yanı yok. Sıcaklıklar katlanılmaz düzeyde ilerliyor.
Fakat bu tabloda bizi pek bakmadığımız bir noktada hayati bir tehlike bekliyor. Hava tahminlerine baktığımızda, gördüğümüz derece, ortam sıcaklığını ölçüyor. Buna aynı zamanda Kuru Termometre Sıcaklığı deniyor. Yani ortamdaki termometrenin hissettiği sıcaklık.
Ama biz termometre değiliz, bizim hissettiğimiz sıcaklık başka. Ne kadar bunaldığımızı anlattığımız “Nem çok, nem” ifadesine yol açan durumu 1950’li yıllarda ABD ordusu ölçmeye başlamış. Bunun adı Yaş Termometre Sıcaklığı.
Yaş Termometre Sıcaklığı, o şartlara ne kadar dayanabileceğimizi gösteriyor ve bunun ölçmenin yolu ıslak bir bezi, termometrenin ampulüne sarmak. Bezdeki su azaldıkça termometredeki sıcaklık da azalır. Eğer nem yüzde 100 değilse, Yaş Termometre Sıcaklığı, Kuru Termometre Sıcaklığı’ndan her zaman daha düşüktür.
İnsan vücudu, terleyebildiği ölçüde kendisini serinlettiği için, havadaki nemin artması bizim terleme kabiliyetimizi etkiler ve bu da sıcak havadan daha çok etkilenmemize yol açar.
Yaş Termometre Sıcaklığı, hayatta kalmamızla ilgili önemli bir veri. Çünkü dışarıdaki havanın nasıl hissettirdiğini değil insan vücudunun o havaya ne kadar dayanabileceğini gösteriyor. Bu termometredeki değer çok yüksekse insan vücudu terleyerek ısısını düzgün bir şekilde düzenleyemez ve sıcak çarpması ya da ölüm gerçekleşebilir. Bu genç, sağlıklı insanlar için bile yaşanabilir.
Ve maalesef bu sıcaklıkları yıllar geçtikçe daha çok görmeye başlıyoruz. 16 Temmuz 2023’te İran’ın Asaluyeh şehrinde, son derece tehlikeli bir yaş termometre sıcaklığı olan 33.7 derece sıcaklık kaydedildi.
Uzmanlar şimdi artık gündelik yaşantımızda bu değeri göz önüne alıp hayatımızı ona göre şekillendirmemiz gerektiğini tartışıyorlar.
Çünkü yaşı, sağlığı ne olursa olsun 35 derecelik bir yaş termometre sıcaklığı, herkes için ölümcül bir düzeyi gösteriyor ve o dereceye uzak değiliz.