Araştırma: Vegan beslenme, çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltıyor

Bugüne kadar yapılan en kapsamlı analize göre, vegan beslenme gıda üretiminin çevreye verdiği zararı büyük ölçüde azaltıyor.

Çevre 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Vegan beslenme, çevreye verilen zararı yüksek etli diyete kıyasla beş kat azaltıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Nature Food dergisinde yayımlanan bir araştırma, vegan beslenmenin, günde 100 gramdan fazla et tüketilen diyetlere kıyasla yüzde 75 daha az gaz salınımı, su kirliliği ve arazi kullanımına sebep olduğunu gösterdi. Bu çalışmaya göre vegan beslenme, vahşi doğaya verilen zararı yüzde 66, su kullanımını ise yüzde 54 oranında azaltıyor.

Et ve süt ürünlerinin dünya üzerinde bıraktığı ağır etkiden dolayı iklim krizine karşı et tüketiminin bir noktada azaltılması gerekiyor. Daha önceki çalışmalarda bu ürünlerin etkisini ölçmek için örnek beslenme modelleri ve her bir gıda için ortalama değerler kullanılıyordu.

Buna karşılık yeni çalışmada Birleşik Krallık’taki 55 bin kişinin gerçek beslenme alışkanlıkları analiz edildi. Ayrıca farklı yerlerde ve farklı şekillerde üretilen gıdaların iklim krizine etkisini hesaba katmak için 119 ülkedeki 38 bin çiftlikten elde edilen veriler kullanıldı. Verilerin bu kadar fazla olması da sonuçlara olan güveni önemli ölçüde artırıyor.

Sonuçlar, ne yendiğinin çevre açısından nerede ve nasıl üretildiğinden çok daha önemli olduğunu ortaya koydu. Günde 50 gramdan az etin tüketildiği diyetlerin sera gazı salınımı, su kirliliği ve arazi kullanımı üzerinde, fazla et tüketiminin olduğu diyetlerin yarısı kadar etkiye sahip olduğu görüldü. Bununla birlikte az et, pesketaryen (balık ve diğer su ürünleri hariç hayvan ürünlerinin yenmediği beslenme şekli) ve vejetaryen diyetler arasındaki farkların nispeten az olduğu belirtildi.

Çalışmada görülen en büyük fark, sığır ve koyunlardan meydana gelen metan salınımlarında yaşandı. Vegan beslenme tarzına sahip kişilerin metan salınımı, fazla et tüketenlere kıyasla yüzde 93 daha düşük çıktı.

Yeni çalışmayı yürüten araştırmacılar, küresel gıda üretiminin sürdürülebilir olmasını sağlayacak diyetlerin, zengin ülkelerdeki insanların et ve süt ürünlerini ‘radikal’ bir şekilde azaltmasını gerektireceğini söylüyor. Reading Üniversitesi’nden Prof. Richard Tiffin, “Çok et yiyenleri et tüketimini azaltmaya ve vejetaryenleri vegan olmaya teşvik etmek, salınımların düşmesine yarayacaktır” diyor.

Veganlar için ‘kaz ciğeri’ yapıldı, İspanya’da yok satıyorVeganlar için ‘kaz ciğeri’ yapıldı, İspanya’da yok satıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.