Oscar adayı filmlerden hangileri ‘İklim Gerçekliği Testi’ni geçebildi?

Oscar adayı filmlerin kaçı iklim gerçekliği ve iklim krizi farkındalığı testinden geçebildi?

Popüler 7 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
"Barbie"/"Nyad" Fotoğraflar: Warner Bros/Netflix

Oscar’a aday olan filmlerin konu edindiği meselelerle gündem yarattığı, tartışmaların fitilini ateşlediği bir gerçek. Bazen filmdeki tek bir sahne veya diyalog bile gündem yaratabiliyor. Bu açıdan bakıldığında filmlerde temsiliyetin önemi yadsınamaz.

Yenilenebilir enerji şirketi Good Energy ile Colby College da Oscar ödüllerinin dağıtılmasına sayılı günler kala sinemanın bu gücünden yararlanmak istedi ve beyaz perdede iklim krizi temsiliyetine dikkat çekmek için aday filmleri teste tabi tuttu.

Bir filmin İklim Gerçekliği Kontrol Testini geçmek için iki basit kritere sahip olması gerek: İklim değişikliği vardır ve filmin bir karakteri bunu biliyordur.

Oscar adayı 31 filmden 13’ü bu teste tabi tutulmak için gerekli şartları sağlıyor. Dünyada ve günümüzde veya yakın gelecekte geçen bu 13 filmden yalnızca üçü iklim gerçekliği testinden  geçmeyi  başardı: “Barbie,” “Mission Impossible: The Dead Reckoning” ve “Nyad.”

Bir başka deyişle adayların yüzde 23’ü iklim değişikliğine kısaca da olsa değiniyor.

Greta Gerwig imzalı “Barbie” filminde Sasha (Ariana Greenblatt) karakteri gerçek dünyaya geldiğinde Barbie’ye (Margot Robbie) “Kontrolsüz tüketim merakını överek gezegeni öldürüyorsun” diye sitem ediyor.

“Mission Impossible” serisinin son filminde ise Eugene Kittridge (Henry Czerny) karakteri “Kalan son enerji, içme suyu ve temiz hava için savaş çıkacak” diyerek doğal kaynakların azalmasına dikkat çekiyor.

Nyad filminde ise Jodie Foster’ın canlandırdığı Bonnie Stroll karakteri kutu denizanasının küresel ısınma nedeniyle değişen yaşam alanından bahsediyor.

İklim Gerçekliği Testi Good Energy ile Colby College öncülüğünde 200’e yakın senarist, yapımcı ve iletişim uzmanı danışmanlığında geliştirildi ve ilk 1985’te kullanılan Bechdel-Wallace Test’inden uyarlandı. Bechdel-Wallace Test’i televizyonda ve sinemada kadın temsiliyeti için kullanılıyor. Testi geçmek için filmde iki kadın karakterin birbirleriyle erkekler dışında bir konuda konuşması gerekiyor.

Colby College’dan Matthew Schneider-Mayerson testi günümüzün en önemli sorunu iklim krizine dikkat çekmek için geliştirdiklerini anlattı: “İklim değişikliği hayatımızı her açıdan etkiliyor, bizim için çok değerli olan şeyleri tehdit ediyor. Yine de tükettiğimiz hikayelerde yer almıyor. İklim Gerçekliği Testi filmlerden dizilere her türlü hikayeyi iklim gerçekliğini yansıtması açısından değerlendirebilecek basit, aydınlatıcı ve güçlü bir araç.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.