KKTC’de yol krizi: BM araçları dozerle kaldırıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü, KKTC'nin Pile-Yiğitler Yolu projesini engellemeye çalıştı. Çalışma alanına beton bloklar koyan BM askerleri, araçlarını KKTC tarafına park etti. KKTC, araçları dozerlerle kaldırdı.

Dünya 19 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Birleşmiş Milletler  (BM) Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni engellemek üzere dün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi.
Türk tarafının yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti.

KKTC güvenlik güçleri ise BM’ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Bu yolu tamamlayacağız. O köydeki insanların kendi topraklarında yaşamaları en doğal hakları. BM her zaman Rum tarafını tutuyor. Bu yıllardan beri böyle. Sanki Ada’da sadece Rum kesimi varmış gibi davranıyor. Rum kesiminden gelecek tepkileri azaltmak için yola müdahalede bulunuyor” dedi.

Bakanlıktan açıklama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından, Pile-Yiğitler Projesi yolunda bu sabah Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerine ve araçlarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirterek, “BMBG’nin bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır, BMBG’nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp BM’nin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir” denildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Pile köyünde yaşayan Kıbrıs Türklerinin KKTC topraklarına ve Pile’deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Pile-Yiğitler yolu yapımına dün başlanıldığı belirtildi.
Bu yol yapım projesinin tamamen insani amaç taşıdığının altı çizilen açıklamada, “Hal böyle olmasına rağmen bugün BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG’nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir” ifadesine yer verildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan 10Haber'e Rusya açıklaması: Tanınma yönünde önemli bir kilometre taşıKKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan 10Haber’e Rusya açıklaması: Tanınma yönünde önemli bir kilometre taşı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.