Sadece 10 bin TL maaş alan 4 milyon emekliye sıfır zam göründü
Kamu çalışanlarının toplu sözleşmesi bitmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda imza töreni yapıldı. Ancak tuhaf bir durum var: Uzlaşılamayan ücret zammını Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ay sonuna kadar belirleyecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, anlaşma sağlanamadığı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na giden 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları Sözleşmesi ile ilgili olarak “Ocak 2024’te yüzde 40-45’e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam” diye konuştu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu nihai zam oranını 31 Ağustos’a kadar belirleyecek ve rakam kesin olacak.
Bakan Işıkhan sözleşmenin en önemli maddesi olan ücretlerle ilgili bir anlaşmaya varılamamasına rağmen TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sitesinde düzenlenen imza töreninin resimleriyle ve “Müzakerelerin ardından, 11 hizmet kolunda Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendikalar arasında uzlaşma sağlandı. Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında ise uzlaşma sağlanamadı” ifadesiyle duyurulan süreç konusunda sendika başkanları ve temsilcilerine teşekkür etti.
7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları İmza Töreni’nde konuşan Işıkhan görüşmelerin ‘kısmen’ de olsa uzlaşmayla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
“Haklarınızı helal edin çünkü aslında bu süreç iyi geçti, çok fazla tartışma yaşamadan sosyal diyaloğu da geliştirerek, birbirimizi daha iyi tanıyarak, iletişim kalıplarımızı ve sınırlarımızı bilerek çok iyi bir süreç geçirdiğimizi düşünüyorum. Allah utandırmasın.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetlerinin hiçbir kamu görevlisini, çalışanı, esnaf, çiftçi, emekliyi enflasyona ezdirmediğini kaydeden Işıkhan, “Zaten Ocak 2024’te yüzde 40-45’e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam.” diye konuştu,
Bakan Işıkhan, alınan kararların hayırlı olmasını dileyerek, “Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir başlangıç yapmış olduk. Tabii gönlümüzden geçen, mali haklar konusunda da genel bir uzlaşma olsaydı çok daha iyi olurdu” dedi.
Kamu Görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde görüşmelerinde Memur-Sen 2024 yılında 3’er aylık dönemler halinde sırasıyla yüzde 35 + 10 + 15 + 10 olmak üzere yıllık yüzde 70, 2025 yılı için de 6’şar aylık dönemler halinde yüzde 25 + 15 olmak üzere yüzde 40 oranında zam talep etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamunun zam teklifini 2024 yılının ilk yarısında yüzde 14, ikinci yarısında yüzde 9; 2025’in ilk yarısında yüzde 6, ikinci yarısında yüzde 5 olarak açıkladı. Hükümetin teklifine tepki gösteren Memur- Sen dahil taraflar görüşme süresince yaptıkları açıklamalarda ‘3 ayda bir zam’ teklifini hiç dillendirmediler. Hükümet daha sonra teklifini ilk yıl için 2 puan artırmasına rağmen geçen salı günkü son toplantıda da anlaşmaya varılamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na giden 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları Sözleşmesi için sanki imzalanmış gibi çarşamba günü ‘çakma’ bir imza töreni düzenlendi.
Peki Bakan Işıkhan’ın “”Ocak 2024’te yüzde 40-45’e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize” cümlesinin dayanağı ne? habertürk.com’dan Ahmet Kıvanç’ın hafta başındaki haberine göre ocak ayı için memur maaşları belirlenirken öncelikle bu yılın temmuz – aralık dönemindeki enflasyon farkı verilecek. Enflasyon farkının üzerine toplu sözleşmede belirlenen zam oranı uygulanacak.
Memur maaşlarına temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8.077 TL seyyanen zam verildi. Enflasyon farkında 8.077 TL tutarındaki seyyanen zam dikkate alınmayacak. Yüzde 17.55’lik zammın ise sadece 6 puanlık kısmı dikkate alınacak. Temmuz – aralık döneminde yüzde 6’yı aşan enflasyon farkı ocak ayında maaşlara yansıtılacak.
Merkez Bankası 2023 yılsonu enflasyonunu yüzde 58 olarak tahmin etti. Merkez Bankası’nın tahmininin tutması halinde temmuz – aralık döneminde enflasyon yüzde 31.91 olacak. Bu durumda yüzde 24.44’lük enflasyon farkı doğacak.
Ocak ayında memurlara öncelikle yüzde 24.44 oranındaki enflasyon farkı verilecek. Toplu sözleşme zammı, hükümetin ilk teklifindeki gibi yüzde 14 olursa enflasyon farkıyla birlikte ocak ayında memur maaşlarına yüzde 41.9 oranında zam yapılacak.
Hükümetin toplu sözleşme zammı teklifi ocak ayı için yüzde 20 olarak revize edilirse memur maaş zammı enflasyon farkıyla yüzde 49.3 olacak. Yılsonu enflasyonu Merkez Bankası’nın tahminini aşarsa, maaş zamları da bu oranların üzerine çıkacak.
Ahmet Kıvanç’ın haberine göre yüzde 14’lük toplu sözleşme zammı verilmesi durumunda aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 22.017 liradan 31.200 liraya, bekâr en düşük memur maaşı ise 20.377 liradan 28.915 liraya çıkacak. Yüzde 20’lik toplu sözleşme zammında ise aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 32.871 TL, bekâr en düşük memur maaşı da 30.423 TL olacak.