Asgari ücret toto başladı, yüzde 40 zam ağırlık kazanıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralıkta başlayacağı toplantılar öncesinde zam oranının ne olacağı da merakla bekleniyor. Eğer zam 6 aylık enflasyon tahmini olan yüzde 40'a göre yapılırsa asgari ücret yaklaşık 16 bin liraya yükselecek.

Ekonomi 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Asgari ücretliler yeni yılın zamlı maaşlarını şubat başında alacaklar.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında 4 kez yapacağı toplantılara az zaman kalırken, yılbaşında maaşına zam bekleyen tüm çalışanlar yeni asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Toplantı öncesi hem hükümet kanadından hem de Türk-İş’ten açıklamalar yavaş yavaş gelmeye başlarken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yılbaşında ücretlerin hedef enflasyona göre yapılacağına dair başlattığı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in de savunduğu “hedef enflasyona göre zam” konusu da son günlerde çok konuşulmaya başladı. Bu durumda enflasyonda 6 aylık artış oranı tahmini yüzde 40 civarında olduğu için zammın da bu oran civarında belirleneceği belirtiliyor. Bu oranın gerçekleşmesi durumunda, şu anda 11 bin 402 lira olan net asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselmiş olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın son yaptığı açıklamada “Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum. Asgari ücret üzerinde enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak görevidir” sözleri de artışın en az bu kadar olacağı yönündeki olasılıkları da güçlendiriyor.

Bakan Işıkhan'a göre yeni asgari ücrette herkes mutabık kalacakBakan Işıkhan’a göre yeni asgari ücrette herkes mutabık kalacak

Atalay: Konuşmak için henüz erken

Türk-İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay, bugün Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin defnedildiği maden şehitliğini ziyareti sırasında gazetecilerin sorması üzerine asgari ücret için konuşmanın erken olduğunu söyledi. Yüzde 27’lik vergi dilimine daha önce 6 ayda girilirken artık nisanda girildiğini, vergiyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek “Esas problem ne sözleşme yap ne asgari ücret yap, vergi ile ilgili bir düzenleme gerekiyor. Sabitlemek gerekiyor. Daha önemlisi asgari ücreti 40 senedir senede bir kere yapıyorduk, 2 senedir senede 2 kere yapıyoruz. Sebebi de şu; ülkedeki enflasyon, bu Covid hastalığından sonra temmuz ayında ve aralık ayında yapıyoruz” dedi.

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçilerin masada olacağını belirterek “Bu sene orada o masada işçi olacak, o masanın tamamı dördü de işçi olacak. Sendikacı olmayacak orada. Onlar bu parayla nasıl geçiremediklerini anlatacaklar. Yaşayan bizzat orada oturacak kendi konumunu anlatacak. Bu masada kadın da olacak erkek de olacak” ifadelerine yer verdi. Atalay asgari ücret zammının ardından zamlar geldiğini ve şu an asgari ücret konuşmak için erken olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Asgari ücret çıktığında maalesef ülkemizde et, süt, kira her şey her yere zam geliyor. Şu anda asgari ücreti evet desen imzalasan Şubat’ın 1’inde olacak asgari ücret maaşı. Şubat’ın 1’ine 2,5 ay bir zaman var. O zamana kadar zaman olduğu için konuşmanın bir anlamı yok. Zamanında konuşmak lazım.”

Türk-İş’in asgari ücret heyetinde ‘taban’ın ağırlığı artacakTürk-İş’in asgari ücret heyetinde ‘taban’ın ağırlığı artacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.