Ticaret Bakanı da Şimşek gibi konuştu: Özel bankalar da üretimi finanse edecekler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da özel bankaların kredi imkanlarını yatırıma, üretime ve ihracata aktarmaktan başka çareleri olmadığını ve bunu yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Ekonomi 24 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Ağustosta yatırım malları 6,1 puan azalışla yüzde 73,5'e gelirken dayanıklı tüketim malları da 1,1 puan azalışla yüzde 73,5’e düştü.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ağustos ayı olağan meclis toplantısına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada Hazine ve  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçen hafta Bankalar Birliği Genel Kurul toplantısının açılışındaki konuşmasına benzer bir konuşma yaparak “özel bankaların kredi imkanlarını yatırıma, üretime ve ihracata aktarmaktan başka çareleri olmadığını, bunu yapmak zorunda kalacaklarını” söyledi.

“Ekonomiyi yeniden yapılandırmaya yönelik istişareler ve OVP öncesi süreçte sanayi/ihracat dünyamızın sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirmek” ana gündemiyle toplanan mecliste konuşan Bakan Bolat, kendisinden önce söz alan İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ile İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmalarını dikkatle dinlediğini, ‘manifesto’ gibi yorumladığı bu açıklamalara ilişkin notlar aldığını, bakan yardımcıları ve bürokratlarıyla dile getirilen sorunlar üzerine çalışacaklarını belirtti.

Şimşek'e bankalara 'kredi' çağrısı yaptıran acil sebep: Ödemeler dengesi yoldan çıkıyorŞimşek’e bankalara ‘kredi’ çağrısı yaptıran acil sebep: Ödemeler dengesi yoldan çıkıyor

Son 10 yıldır kamu bankalarının harika işler yaptığını, Türkiye ekonomisini finanse etme noktasında ve büyük mega projelerin gerçekleştirilmesi anlamında bütün imkanlarını kullandıklarını vurgulayan Bakan Bolat, “Özel bankalar da artık bu yarışa girmeye mecburlar. Nitekim önümüzdeki aydan itibaren artık sadece tüketimi finanse eden değil, aynı zamanda yatırımı, üretimi ve ihracatı finanse eden bir bankacılığa dönmeye mecburlar. Başka da çareleri olmadığını görecekler. Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK ve diğer kurumlar vasıtasıyla ticari kredi alanındaki rekabet sonucu, özel bankaların da kaynaklarının üretime doğru akmaya başladığını inşallah hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

‘İkinci çeyrek büyümesi ilk çeyreğe yakın olacak’

Gelişmiş ülkelerin son bir yılda uyguladıkları sıkılaştırıcı para politikalarının, yüksek enflasyon ile birlikte düşen talebin ve jeopolitik gerilimlerle emtia fiyatlarının artmasının küresel resesyon endişelerini de körüklediğini söyleyen Bakan Bolat, küreselde yavaşlayan bir ekonomi ile karşı karşıya olunduğunu kaydetti. Bakan Bolat, talep yavaşlaması ve ticaretin sıkılaşması gibi sorunların olduğunu söylerken, bu sorunların Türkiye’de de yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı gibi can yakıcı etkileri olduğunu ifade etti. Yeni kurulan hükümetin de birinci önceliğinin enflasyonla mücadele ve halkın alım gücünü artırmak olduğunu belirten Bakan Bolat, “Para politikasında 2,5 ayda önemli kararlar alındı. Birkaç hafta içinde paylaşılacak yeni OVP de ekonominin yeni çıpası olacaktır. Bütün bürokrasi bu konuda çok yoğun çalışmakta. Eylülün ilk yarısında yeni OVP’yi paylaşacağız” dedi.

Türkiye ekonomisinin küresel düzeyde yaşanan tüm bu olumsuzluklara ve şubat ayında yaşanan deprem felaketine rağmen 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme başarısı gösterdiğine dikkat çeken Bakan Bolat, “İkinci çeyrekte de bu rakama yakın bir büyüme bekliyoruz” diye konuştu.

TOBB Başkanı'ndan kredi isyanıTOBB Başkanı’ndan kredi isyanı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.