Advertisement

Ege’de feci kaza: Önce çocukları denize attı, sonra…

Yunanistan'ın Leros adasında tatil yapan iş insanı Ali Sabancı, eşi Vuslat Doğan Sabancı ve iki çocukları önceki gece botlarıyla kayalıklara çarparak yaralandı. Ali Sabancı İstanbul'a getirildi ve kritik bir dizi ameliyat geçirdi. Vuslat Doğan Sabancı da ağır yaralandı. Çocuklar daha hafif atlattı

Gündem 26 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yunanistan’ın Lipsi adası kıyılarında tatil yapmakta olan iş insanı Ali Sabancı, eşi ressam ve heykeltıraş Vuslat Doğan Sabancı, çocukları Şevket Emrecan ve Kaan Ali Sabancı önceki gece oldukça ağır bir bot kazası geçirdi.

Lipsi-Makronisi’den Delila tavernaya yemeğe giden aile, oldukça hızlı hareket eden botlarıyla gece karanlığında, koy girişindeki sığlığa çarptı. Botu Ali Sabancı kullanıyordu ve çarpmanın etkisiyle direksiyon ile dümen kutusuna çarptı ve bu çarpma Sabancı’nın iç organlarında ciddi hasara neden oldu. Hemen yanında olduğu anlaşılan eşi Vuslat Doğan Sabancı da kazayla birlikte kanlar içinde kaldı. Vuslat Doğan Sabancı’nın kafa travması geçirdiği ve yüzünde ciddi yaralanma olduğu öğrenildi. Sabancı çiftinin iki oğlu, Şevket Emrecan ve Kaan Ali Sabancı da kaza sırasında bottaydı, onlar kazayı görece daha az hasarla atlattı.

Kaza sonrası dakikalarca bot fark edilmedi. Neden sonra civardaki tekne ve botlar yardıma yetişti; Sabancı çifti yakındaki en büyük ada olan Leros’taki hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkikte ciddi iç organ hasarı olduğu anlaşılan Ali Sabancı, bu hastanede yaklaşık 7 saat süren bir ameliyata alındı ve entübe edildi. Ali Sabancı’nın bu ameliyat sırasında kanama geçiren dalağı alındı, diğer iç organ zararları giderilmeye çalışıldı. Bu arada Leros’taki hastaneye Türkiye’den de özel doktorlar gönderildi.

Sabah günün aydınlanmasıyla Ali ve Vuslat Doğan Sabancı, ambulans botla önce Bodrum Turgutreis’e getirildi. Ali Sabancı, marinadan ambulans helikopterle İstanbul’da özel bir hastaneye nakledildi. Vuslat Doğan Sabancı da öğleden sonra saatlerinde ambulans uçakla İstanbul’a, aynı hastaneye yollandı.

Ali Sabancı, İstanbul’daki hastaneye ilk geldiğinde hayati tehdit yoktu ama durumu son derece kritikti. En büyük zorluk, çarpma nedeniyle oluşan travma yüzünden kritik aort damarında oluşan hasar ve akciğerlerinin ezilmiş olmasıydı. Bu hasarlar için ameliyat yapıldı, damar stent takılarak onarıldı, kırılan kaburga kemikleri yerine oturtulup akciğer rahatlatıldı. Daha sonra diğer iç organ hasarları için de Sabancı bir operasyona daha girdi.

Vuslat Doğan Sabancı da kazada ağır yaralandı ve kanlar içinde kaldı. Ancak onun yaralanmaları hayatını tehdit eder türde değildi. Kafasında, yüzünde ve vücudunda oluşan kesik ve kırıklar nedeniyle Vuslat Doğan Sabancı da bir dizi rekonstrüktif cerrahi operasyonuna girdi.

Ali Sabancı, Vuslat Doğan Sabancı ve çocuklarını taşıyan botun burnu çarpmanın şiddetiyle bu hale geldi. (Fotoğraf: LerosReport)

Kaza sonrası çekilen fotoğraf ve videolarda RIB (Rigit inflatable boat – Sert şişirilebilir bot) sınıfı olan, yani tabanı sert bir malzemeden yapılan ve deniz üzerinde 50 mile varan süratlerde hareket etmek üzere yapılan botun burun kısmında çok ciddi bir hasar görülüyor. Botun kaza sonrası ve henüz kaza yerinde dururken fotoğraflarını yayınlayan ‘LerosReport‘ adlı Yunan haber sitesinde, botun ön ve arka bölümünde de çarpmanın etkisiyle oluşan ciddi hasar görülüyor. Siteye göre bot çarpma anında en az 30 mil süratle hareket ediyordu. Bu, deniz üzerinde çok yüksek bir sürat.

 

Leros’taki hastanenin başhekimi kaza gecesini anlattı

Sözcü’nün Yunan basınından aktardığına göre; Leros Devlet Hastanesi’nde Perşembe gecesi yaşanan anları, hastane başhekimi Nikos Charalambis Yunan medyasına anlattı.

Nikos Charalambis, iefimerida.gr haber sitesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Saat 21.30 sıralarında Lipsi’de meydana gelen deniz kazasıyla ilgili Liman Başkanlığı’ndan bilgi aldım. Bir saat içinde bize bir kadın ve ağır yaralı bir adam getirdiler. Kadın ilk bakışta daha ağır yaralı görünüyordu. Ancak gerekli tetkikler sırasında ve tomografi incelemesi sonrasında vücudunda yaralar bulunan adamın durumunun daha ağır olduğunu tespit ettik. Kayalara çarpması nedeniyle teknenin direksiyonuna çarpmış gibi görünüyor.

Ameliyata saat 22.30’da başladılar ve sabah 5.30’da bitirdiler. 7 saatlik bir ameliyattan bahsediyoruz. Bir ara hastaneye Türkiye’den doktorlar da geldi ama protokol gereği yardım etmelerine izin veremedik. Türk doktorlar bunu fark etti ve herhangi bir sorun yaratmadı. 54 yaşındaki Ali Sabancı, sabah saatlerinde tedavi için Türkiye’ye götürüldü. Eşine de aynı prosedür uygulandı.”

Sağlık ekiplerince karşılanan Ali Sabancı Bodrum Turgutreis Limanı’ndan hava ambulansı ile İstanbul’da bir özel hastaneye getirildi.

Oldukça üzgün olduğu görünen Ali Sabancı’nın annesi Hayırlı Zerrin Sabancı da, çifti Bodrum’a getirildikleri sırada limanda bekledi.

Aynı şekilde kazada kanlar içinde kalan Vuslat Doğan Sabancı’ya da ilk müdahale Leros’ta yapıldı, oradan Bodrum’a gönderildi. Vuslat Doğan Sabancı da saat 15.40 sıralarında ambulans uçakla İstanbul’daki hastaneye getirildi.

Yunanistan’ın Bodrum kıyılarına yakın olan adalarından Leros’un yerel haber sitesi LerosReport kaza sonrası fotoğraflarını yayınladı. Bu fotoğrafta botun çarptığı koy girişindeki sığ kayalıklar açıkça görülüyor.

Yakınları ve tanıkları o anları anlattı: Önce çocukları denize attı sonra…

Vuslat Doğan Sabancı ve Ali Sabancı’nın yakınları ve kazadan sonra ilk müdahaleyi yapan tanıklar ise kazanın nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Oksijen’de yer alan habere göre, yakınlar ve tanıklar kazanın nasıl gerçekleştiğini şöyle anlattı:

“Sabancı çifti, oğulları Emre ve Kaan ile birlikte sürat botuyla Lipsi Adası kıyısına doğu yol alıyorlardı. Bir restoranda rezervasyonları vardı. Yanlarında kaptanları da bulunuyordu ama botu Ali Sabancı kullanıyordu. Çocuklar ve Kaptan botun arkasında oturuyordu. Kayalıkları ilk fark eden kaptan oldu.

Kaza sonrası Sabancı ailesini taşıyan botun arka kısmı.

Önce çocukları denize attı sonra kendi atladı. Saniyeler sonra bot kayalıklara çarptı. Vuslat Doğan ve Ali Sabancı botun altında, suyun içinde kalmışlardı. Çocuklar annelerini, Kaptan ise Ali Sabancı’yı su üstüne çıkarttı. Kaptan yaralı olan Vuslat Doğan ve Ali Sabancı’nın kendilerinde olmadığını gördü. Hemen nabızlarını kontrol etti, hayatta olduklarını anladı.

O sırada ABC Holding’in sahibi Adanalı iş insanı Mehmet Başer’in de teknesi yakınlardaydı. Başer ve mürettebatı da kazazedelere yardımcı oldu. Yunanistan Sahil Güvenlik güçlerinden yardım istendi. Çift denizden çıkartılarak, hızlı bir tekneyle Leros Adasına götürüldü.”

Gazete Oksijen’in haberinde ‘Bot ters döndü, Ali ve Vuslat doğan Sabancı botun altında suyun içinde kaldı’ deniyor ama yukarıda yayınladığımız olay sonrası görüntüleri ve fotoğraflar bu bilgiyi doğrulamıyor. Bot alabora olmuş olsa böyle görüntüler de olurdu.

Botun sürücü koltuğu ve dümeniyle dümen kutusu bölgesi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da kazayla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Sabancı çiftine ‘geçmiş olsun’ diyen Koca’nın mesajı şöyle:

Dostları da tedavileri İstanbul’da süren Sabancı çiftini hastanede ziyaret etti.

Sabancı Ailesinden Şevket ve Hayırlı Sabancı’nın oğlu olan Ali Sabancı, Sabancı Grubunda uzun süre çalıştıktan sonra buradan ayrılarak babası ve kardeşlerinin kurduğu Esas Holding’e geçmiş, bu arada Pegasus Havayolları’nı hayata geçirmişti.

İş insanı Aydın Doğan ve Sema Doğan’ın kızlarından olan Vuslat Doğan Sabancı, satıldığı güne kadar Hürriyet Gazetecilik’in yönetim kurulu başkanıydı. Bu satış sonrası iş hayatını bırakan Vuslat Doğan Sabancı uzun süreden beri resim ve heykel yapıyor. Son sergisi halen Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde devam eden Vuslat Doğan Sabancı’nın eserleri yurt dışında da çok kez sergilendi ve satıldı.

Mikonos'ta ölümcül kaza: Botu kayalıklara çarpan Türk hayatını kaybettiMikonos’ta ölümcül kaza: Botu kayalıklara çarpan Türk hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.