Sanayide korkutan yavaşlama sinyali

Ağustos ayı sanayici için zor bir ay oldu. Daralan kredi imkanları, artan ÖTV, KDV ve işçilik maliyetleri nedeniyle ağustosta kapasite kullanım önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 76,1'e düştü.

Ekonomi 26 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ağustosta yatırım malları 6,1 puan azalışla yüzde 73,5'e gelirken dayanıklı tüketim malları da 1,1 puan azalışla yüzde 73,5’e düştü.

Ağustos ayı sanayici zor bir ay oldu. Nisan ayından beri çarkların hızlanmaya başladığı sanayi, ağustos ayında yavaşladı. Daralan kredi imkanları, artan ÖTV, KDV ve işçilik maliyetleri nedeniyle imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ağustosta bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 76,1’e düştü.

Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 76,1 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası (TCMB) 2023 Ağustos’a ilişkin İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerine göre, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 75,7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 76,1 seviyesinde gerçekleşti.

Sanayide üretimi haziranda Kurban Bayramı etkisi ve yüksek kapasite arttırdıSanayide üretimi haziranda Kurban Bayramı etkisi ve yüksek kapasite arttırdı

En fazla düşüş yatırım mallarında

KKO ağustosta yatırım mallarında 6,1 puan azalışla yüzde 73,5’e, dayanıksız tüketim mallarında 0,3 puan azalışla yüzde 72,9’a, dayanıklı tüketim mallarında 1,1 puan azalışla yüzde 73,5’e düştü. Sanayide kapasiteler düşerken, tüketicilerin ve üreticilerin geleceğe ilişkin beklentileri de ağustos ayında negatife döndü. Ağustos ayında hem Tüketici Güven Endeksi hem de Reel Kesim Güven Endeksi düşüş gösterdi.

İhracatçının derdi belli oldu: Satılan malın maliyetindeki artış yüzde 60'ı geçtiİhracatçının derdi belli oldu: Satılan malın maliyetindeki artış yüzde 60’ı geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.