Teoman sağlı sollu girdi: Sol aydın işlevini yitirdi, muhafazakarlar vicdanlı ise bunu göstermeli

Yeni şarkısını Necip Fazıl'a adadığını açıklayınca eleştirilerin odağı haline gelen Teoman yine ezber bozan açıklamalar yaptı: "Dünyada sol aydın kavramı artık işlevini yitirmiş", "Eğer muhafazakarlar kendilerini vicdanlı hissediyorlarsa artık bunu göstermeliler."

Kültür Sanat 26 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Şarkıcı Teoman yeni şarkısını Necip Fazıl Kısakürek’e adayacağını açıklayarak bir tartışmanın fitili ateşlemişi. Şarkı sözlerini de paylaşan Teoman sıkı bir eleştiri girdabının içinde bulmuştu kendini. Fatih Altaylı’nın YouTube’daki programına katılan müzisyen, eleştirilere cevap verdi.

Geçmişten yanlış çıkarımlar yapıldığını söyleyen Teoman “Ben, gençliğimde Necip Fazıl’a da Nazım Hikmet’e de bakıp bunlar benim adamlarım değil demiştim. Geçmişe dair insanları, Mustafa Kemal şöyleydi, Vahdettin haindi, Abdülhamit Kızıl Sultan’dı, Menderes şunu yaptı, İsmet İnönü bunu yaptı. Lozan barış mıdır zafer midir artık bu konuları geçip 21. yüzyılın kodlarıyla düşünsek. Geçmişten yanlış çıkarımlar yapıyoruz.

Dünyayı, kendimi anlamaya çalıştım. Dünya çok garip bir eşikte. Bir sene sonra yapay zeka bütün iş kollarını ele geçirdiğinde bizim sorunlarımız, Necip Fazıl mı olacak, Teoman’ın albümü mü olacak yoksa yapay zekada geri kalmış olmak mı olacak? Türkiye ekonomik anlamda çok zor bir durumda. Türkiye’nin iki tane sorun var. Bu sorun Teoman müziği bırakacak mı değil. Ekonomi ve toplumsal barış mevzusu var. Dünyanın geri kalanı pek ilgilendirmiyor. Bu toplumu seviyorum. İyi bir şekilde yaşasın istiyorum” diyor.

Sevgili Teoman, o ‘Parya’ şiirini bir de konserleri yasaklananlara okusanSevgili Teoman, o ‘Parya’ şiirini bir de konserleri yasaklananlara okusan

Necip Fazıl’ın tasvip etmediğimi kindar görüşleri var

Sanatçı Necip Fazıl’la da ilgili olarak “Necip Fazıl sağın ideoloğudur. Hiç tasvip etmediğim kindar görüşleri vardır. Ama kalbime dokunan parya meselesi. Bu adam böyle şeyler hissetmiş. Benim de gençliğimde hissettiğim, buraya ait değilim dediğim şeyler” dedikten sonra sol dünyaya ilişkin de keskin eleştiriler getiriyor: “Dünyada sol aydın kavramı artık işlevini yitirmiş. Sol aydın kendisini artık parya olarak hissediyordur. Hitap ettiği kitle faşizme doğru gidiyor.”

Teoman, muhafazakar dünyaya da eleştiri getirmekten sakınmadı: “Türkiye’nin laik kalmasını istiyorum. Bu toplumda bir uzlaşma olacaksa bu laikler tarafından olmayacak. Artık iş çığırından çıktı. Eğer muhafazakarlar kendilerini vicdanlı hissediyorlarsa artık bunu göstermeliler” diyerek toplumsal uzlaşma için muhafazakar kesime büyük görev düştüğünü anlattı.

Ne yani, Teoman yandaş mı oldu şimdi?Ne yani, Teoman yandaş mı oldu şimdi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.