Otomotiv satışları eylülde rekor kırdı, 1 milyonluk hedefe az kaldı
Togg başta olmak üzere Türkiye’de elektrikli otomobillere gelen büyük talep Çinli dev elektrikli otomobil firmalarının satış rotalarını Türkiye’ye kaydırdı. Çin’in en büyük otomotiv devleri Voyah ve BYD’den sonra Hongqi de Türkiye araba pazarına girdi.
Hem büyük satış rakamlarının yakalandığı hem de kişi başına düşen otomobil sayısının Avrupa’nın gerisinde olduğu Türkiye otomobil pazarı özellikli Çinli elektrikli otomobil üreticileri için cazip bir pazar haline geliyor. Ayrıca mart ayında ön satışa çıkan yerli otomobil markası Togg’a gelen 177 bin araçlık talep de Çinli firmaların Türkiye iştahını kabarttı ve arka arkaya girişlerini artırdı. Çin’in en büyük otomotiv şirketlerinden Dongfeng çatısı altında yer alan, premium elektrikli otomobil üreticisi Voyah’tan sonra, Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye pazarına girdiği bilgileri gelmişti. Son haber de Çin’in önemli otomobil üreticilerinden Hongqi’ den geldi.
Elektrikli SUV modeliyle Türkiye’deki tüketicilerle buluşan markanın Türkiye’deki arabaları 8 milyon liradan satılacak. Çin devlet başkanı için 1953 yılında üretime başlayan ve ülkenin en önemli üreticilerinden biri haline gelen Hongqi, ilk etapta sadece elektrikli modelle Türkiye’de olacak. Markanın yakın dönemde başka modelleri de gelecek. Markanın distribütörlüğünü ise D-D Motors yapacak.
İkiz elektrikli motorlarla 0-100 km hızlanmasını beş saniyenin altında gerçekleştiren bu SUV, 551 HP güç ve 751 Nm tork üretiyor. Yedi farklı renk seçeneği ile satılacak olan e-HS9’da 99 kWh’lik batarya görev yapıyor. Türkiye’ye ilk etapta 75 tane getirilmesi planlanan modelin başlangıç fiyatı yaklaşık 8 milyon TL. Beş yıl 150.000 km garanti, 8 yıl 160 bin km batarya garantisi sunulan modelde şimdilik sadece İstanbul’da satılacak ama talebe göre bayilikler de verilebilecek.
Satış grafiklerini yükselten Çinli otomobil üreticileri elektrikli otomobil üretimi alanında son yıllarda hızlı ivme ortaya koydu. Bu üretim güçlerini orta ve uzun vadede başka pazarlara da kaydırmayı hedefliyorlar. Türkiye’de otomotiv alanındaki birikimiyle bu yatırımların önemli rotası olabilecek durumda.
Ancak Türkiye’nin Çinli elektrikli otomotiv firmalarına yönelik ek vergi uygulamasının Çin’de alınganlığa neden olduğu bu yatırımları için Türkiye’yi rotadan çıkarmasına neden olduğu ifade ediliyor. Uygulamaya alınan yüksek gümrük vergisi sonrasında yönlerini Avrupa’ya çevirdiği dile getirilirken, Türkiye, tarihi şansı kaçırabileceği uyarısı yapılıyor. Çünkü özellikle Avrupa’da Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerin bu yatırımları çekmek için gayret gösterdikleri belirtiliyor.