Dünya Kupası’nda bir ilk! İngiltere namağlup finalde
Avustralya'da 64 yaşındaki bir kadının beyninde canlı bir solucan bulunması doktorları şaşkına çevirdi. Daha da şaşırtıcı olan ise normalde pitonlarda bulunan Ophidascaris robertsi adlı bu solucana ilk kez bir insanda rastlanması.
Avustralya’daki Canberra Hastanesi’nde her şey sıradan seyrinde ilerlerken, doktorlar beyin cerrahı olan meslektaşları Hani Priya Bandi’den bir mesaj aldı. Bandi, bir hastasının beyninden 8 cm uzunluğunda canlı solucan çıkarmıştı.
The Guardian’da yer alan habere göre, 64 yaşındaki hasta kadın 2021’in sonlarından beri karın ağrısı, ishal, öksürük, ateş, gece terlemesi gibi çeşitli belirtiler gösteriyordu. Bu semptomlara 2022’de unutkanlık ve depresyon da eklendi.
MRI taramalarının ardından 64 yaşındaki kadının beyninde ameliyatı gerektirecek anormallikler olduğu tespit edildi. Beyin cerrahları ameliyat sırasında söz konusu anormalliğin 8 cm uzunluğundaki bir yuvarlak solucan olduğunu gördü. Genellikle pitonlarda rastlanan yuvarlak solucanlar ilk kez bir insanda görülüyordu.
Bu solucana ev sahipliği yapan pitonların yaygın görüldüğü bir bölgede yaşadığı belirtilen kadının, yemek pişirmek için evinin yakınındaki gölden topladığı yerli otlar aracılığıyla parazitle temas etmiş olabileceği düşünülüyor. Bir pitonun dışkısıyla paraziti yaymış olabileceği, bunun da kadının topladığı otları kirletmiş olabileceği varsayılıyor.
Böyle bir vakayla ilk kez karşılaşan sağlık çalışanları, kadının beyninde larva olabileceğinden şüphelenerek çok daha dikkatli hareket etti. Olası larvaları öldürebilmek için zararlı yan etkileri olan ilaçların uygulandığı belirtildi.
Doktorların bildirdiğine göre kadının iyileşme süreci başarıyla tamamlandı. Vakaya Emerging Infectious Diseases dergisinin eylül sayısında yer verildi ve hayvanlardan insanlara geçen hastalık ile enfeksiyonların olası tehlikeleri vurgulandı.
Son 30 yılda yaklaşık 30 yeni enfeksiyon görüldüğünü belirten Dr. Sanjaya Senanayake, “Bu Ophidascaris enfeksiyonu, insanlar arasında bulaşıcı bir özelliğe sahip değil. Dolayısıyla Covid-19 ya da Ebola gibi bir pandemiye neden olması olası değil. Ancak yılan ve parazitler dünyanın başka yerlerinde de bulunuyor. Dolayısıyla gelecek yıllarda başka ülkelerde başka vakaların görülmesi muhtemel” diye vurguladı.
Senanayake’nin sözlerine kulak vererek yemek için aldığınız ya da topladığınız otları iyice yıkadığınızdan emin olmakta fayda var. Bir dahaki solucanın ya da başka bir parazitin nerede çıkacağını bilemezsiniz.