Yerlikaya: Konut satışı karşılığı vatandaşlık alma süreci durmadı

Konut satışı karşılığı vatandaşlık uygulamasının devam ettiğini söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Gayrimenkul alanlar 2-3 ay içerisinde vatandaş oluyor" dedi. Yerlikaya açıklamayı Al Jazeera Arapça’ya yaptı.

Gündem 29 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yatırımla vatandaşlık veya oturum izni satın alma, son yıllarda hayli popüler hale geldi. “Altın vize” olarak da bilinen ve bir yatırım aracı olarak büyük rağbet gören bu programlar, 22 milyar dolar değerinde bir sektör oluşturdu.

Öte yandan altın vize programları, kara para aklama, dolandırıcılık ve yeteri şeffaflığın sağlanmaması gibi bir takım sorunlara zemin hazırladığı için özellikle Avrupa Birliği (AB) tarafından uzun süredir eleştiriliyor.

AB’nin 2020’de yasal işlem başlatması üzerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) altın vize programını sonlandırırken, Malta ise programın koşullarını değiştirerek uygulamayı sürdürme kararı aldı. Moldova ve Bulgaristan da programı sonlandırma kararı alan Avrupa ülkeleri arasında.

Konutta düşüş durdu, Antalya’da yabancıya satılan her 3 konuttan biri Ruslara gittiKonutta düşüş durdu, Antalya’da yabancıya satılan her 3 konuttan biri Ruslara gitti

Türkiye’de 2017’de başladı

Türkiye’de yatırım yoluyla vatandaşlık imkanı ilk olarak 2017’de sağlandı. Bu dönemde ülkeye 2 milyon dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alana vatandaşlık veriliyordu.

Söz konusu miktar daha sonra 2018’de 250 bin dolara indirildi. Resmi Gazete’de 13 Mayıs 2022’de yayımlanan kararla 250 bin dolarlık alt limit, yeniden 400 bin dolara çıkarıldı.

13 Haziran’da yürürlüğe giren karara göre en az 400 bin dolarlık gayrimenkul satın alan, 500 bin dolar sabit sermaye yatırımı yapan veya en az 50 kişiye istihdam sağlayacak bir iş kuran yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı veriliyor.

Benzer şekilde asgari 500 bin dolarla bireysel emeklilik sistemine giren ve 3 yıl sistemde kalan yabancılara da Türk vatandaşlığı hakkı tanınıyor.

En az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırmak veya aynı miktarı devlet borçlanma araçlarında 3 yıl tutmak da vatandaşlık kazanma yolları arasında.

Tüm şartlar yerine getirildiğinde vatandaşlığın verilmesi yaklaşık 120 gün sürüyor.

Öte yandan son dönemde Türkiye’de yabancılara konut satışlarında da ciddi artışlar yaşandı.

Yerlikaya: Konut satışı karşılığı vatandaşlık alma süreci durmadı

Al Jazeera’nın Arapça edisyonuna konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yabancıların vatandaşlık almasına ilişkin sürecin durduğu iddialarını yalanladı. Yerlikaya, “Konut satışı karşılığı vatandaşlık alma süreci durmadı, gayrimenkul alanlar 2-3 ay içerisinde vatandaş oluyor” dedi.

Yerlikaya, Türkiye’de yaşayan Arapların konut ve vatandaşlık almasına ilişkin “Birkaç gün önce yabancı yatırımlara vatandaşlık verilmesine ilişkin kararları imzaladım. Evrakları Cumhurbaşkanlığı’na gönderdim. Yatırımcılara vatandaşlık verilmesi söz konusu olduğunda, prosedürler halen daha önce duyurduğumuz şekilde ve gecikmeksizin aynıdır. Evrakları Cumhurbaşkanlığı’na teslim ediyoruz. Bundan sonra prosedürler kanunla takip edilir. Süreç olması gerektiği gibidir” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, Türkiye’de yaşayan Suriyelilere yönelik ırkçılık yapıldığı değerlendirmelerine, “Mevcut hükümetin ırkçılık ve yabancı düşmanlığının topluma yayılmasına izin veremeyeceğini ve Türklerin tarihi, kültürü ve inançlarında ırkçılık ve nefret suçunun olmayacağı” yanıtını verdi.

‘Parayla vatandaşlık' uygulamasına Danıştay onayı‘Parayla vatandaşlık’ uygulamasına Danıştay onayı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.