Yabancı ilgi gösteriyor ama para vermiyor
Ankara Sanayi Odası yönetimi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ziyaret etti. Sanayiciler başta finansmana erişim olmak üzere üretim ve ihracatın önünü açacak konuları gündeme getirerek, sorunlarını anlatan bir raporu Şimşek'e sundular.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ziyaret ettikleri Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sanayicilerin beklentilerine ilişkin rapor sundu. Odadan yapılan açıklamaya göre, Ardıç ASO Meclis Başkanı Celal Koloğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Bakan Şimşek’i ziyaret etti. Ziyarette, son zamanlarda reel sektörün sık sık gündeme getirdiği finansmana erişim, üretim kapasitesi ve istihdamın artırılması, ihracat potansiyelini güçlendirmek için devreye alınan politika araçları değerlendirildi.
ASO’nun faaliyetleri ve Ankara’daki organize sanayi bölgelerine ilişkin Şimşek’e bilgi veren Ardıç, ekonomik görünüm ve sanayicilerin beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, sanayicilerin sorunlarıyla ilgili hazırlanan raporu da Şimşek’e sundu.
26 Temmuz’da İstanbul Sanayi Odası meclis toplantısında “Ticari krediler aniden ve sert şekilde kesilmemeli” çağrısında bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 16 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası” toplantısında isyanını dile getirmişti.
Ekonomide deneyimli isimlerin iş başında olmasının kendilerine moral verdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturacağımıza inanıyoruz” diye konuşmuştu.
Hisarcıklıoğlu Anadolu’yu sürekli dolaşan, firma ve sektörleri devamlı dinleyen birisi olarak öne çıkan birkaç konuyu paylaşmak istediğini belirterek, “Reel sektör firmalarımız son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Büyümenin bereketi her kesime yansısın istiyorsak, KOBİ’lerimize destek vermeli, uygun finansman imkanlarına ulaşmalarını sağlamalıyız” demişti.
Bu gelişmelerin ardından önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ardından da Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayında özel bankaların üretimi teşvik etmek için kredi musluklarını açacağı sinyali gelmişti.
Şimşek ve Bolat’ın ardı ardına gündeme getirdiği “Özel bankalar sadece tüketimi finanse etmeyecekler; kredi imkanlarını yatırım, üretim ve ihracata aktarmaktan başka çareleri yok, bunu yapmak zorunda kalacaklar” söyleminin içeriği netleşmeye başladığı konuşuluyor. Konuya yakın kaynakların aktardığına göre, eylül ayında yapılacak düzenleme ile mevduatta daha önce aynı olan kredilere aktarılmak için ayrılan zorunlu karşılık oranında düzenleme yapılacak, bankaların tüketici kredisi vermeleri caydırılmak istenecek. Böylece tüketici kredileri için zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye çıkarılırken, ticari kredilerde ya yüzde 2 ya da sıfır olacak.