DİSK Başkanı Çerkezoğlu anlattı: Kılıçdaroğlu’na sunduğu dosyada ne var

DİSK, adaletli vergi düzenlemesi talebiyle partilerle görüşme trafiği başlattı. Bu trafiğin ilk durağı ise CHP Genel Merkezi'ydi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşen Çerkezoğlu, sundukları dosyanın içeriğini 10Haber'e anlattı ve Bakan Şimşek'ten de randevu istediklerini söyledi.

Gündem 24 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Yüksek enflasyon vatandaşın ana gündemi. Hemen her konuşmanın sonu ise geçim derdine bağlanıyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da bu konuyu Meclis’in gündemine taşımak için görüşmelere başladı. Görüşmenin ilk durağı ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi oldu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Genel Başkan Yardımcısı, Genel İş Sendikası Genel Başkanı Başkanı Remzi Çalışkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmede CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar da bulundu.

DİSK tarafından talep edilen görüşmenin ayrıntılarını 10Haber’e anlatan Çerkezoğlu, sadece CHP ile değil, Meclis’teki tüm siyasi partilerle görüşme trafiklerinin olduğunu söyledi. Hem çalışanların yaşadıkları sorunlara dair hem de vergide adaletli düzenleme talepleri olduğunu aktaran Çerkezoğlu, bu konudaki dosyayı Kılıçdaroğlu ile paylaştıklarını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten de randevu talep ettiklerini, ilerleyen günlerde bu görüşmenin de yapılacağını ifade eden Çerkezoğlu, “Dönüş yapacaklarını söylediler, gün belirlemeye çalışıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı ile Meclis’teki siyasi partilerin başkanlarına, çalışanların adaletli vergi sistemi isteğini iletmek için görüşme talebimiz var” dedi.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Çalışkan, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile parti merkezinde görüştü.

Siyasi partilere ve bakana sunulacak dosyanın başlığının ‘Gelirde adalet, vergide adalet’ olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, dosyanın içeriğini ise şöyle açıkladı:

“Türkiye, adaletsiz vergi sisteminin olduğu bir ülke. Vergi yükünü tümüyle işçiye, emekçiye, halka yükleyen bir vergi sistemimiz var. Dolaylı vergilerin oranı devletin topladığı vergilerin içinde çok yüksek, yüzde 70’lere dayandı. Hepimizin en yoksulun da en zenginin de ödediği vergiler; ÖTV, KDV oranları da yükseltildi seçimden sonra. İkincisi de gelirden alınan vergi. Çalışanlar olarak bizim ücretlerimizden ödediğimiz vergi de çok fazla. O da vergi dilimlerinin düşük belirlenmesi yoluyla yapılıyor. Örneğin bizim raporumuzda, yeni dosyada da olan 2000 yılından beri birinci vergi dilimi sadece yeniden değerleme oranı kadar artmış olsaydı şu anda 70 bin vergi dilimi, 182 bin olacaktı. Vergi dilimleri sürekli düşük belirlenerek, çalışanların yıl içerisinde -aylar ilerledikçe- daha fazla vergi vermesini ve ücretlere yapılan cüzi artışların bile bu vergilerle uçup gitmesine yol açıyor. Bizim talebimiz az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan; faizin, rantın, kârın vergilendirildiği adaletli bir vergi düzenlemesi. Bunun dışında son talebimiz ücretlerden alınan verginin yüzde 10’a düşürülmesi, vergi dilimlerinin en azından yeniden değerleme oranı kadar ya da asgari ücrete yapılan artış kadar artırılması. Böylece de çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılması.  Özellikle de dolaylı verginin ÖTV, KDV artışlarının da geri alınması.”

Kişi ve kurumlar arasında yapılan sözleşmelerin belgelenmesine ilişkin bir vergi olan damga vergisini de çağ dışı olarak niteleyen Çerkezoğlu, bunun da kaldırılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi. Bu görüşmelerin; geçen kış yapılan imza kampanyası sürecinin bir devamı olduğunu da belirten Çerkezoğlu, hazırladıkları dosyayı yasal düzenleme gerektirdiği için hem bakanlıkla hem de Meclis’teki partilerin genel başkanlarıyla paylaştıklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu’nun vergi adaletsizliği ve gelir dağılımındaki eşitsizliğe katıldığını da ifade eden Çerkezoğlu, CHP liderinin DİSK’in önerilerine olumlu yaklaştığını söyledi ve sözlerini “Türkiye’de bölüşüm krizi yaşanıyor. Bunu ortadan kaldırmanın yolu işçilerin sendikalı olması, sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılması, çalışma hayatının demokratikleştirilmesi ile ilgili önerilerimizi de paylaştık. Bütün bunlara olumlu yaklaştı. CHP olarak da bu süreci destekleyeceklerini ifade etti” diyerek noktaladı.

Sendikalar farklı, emekçilerin talepleri aynıSendikalar farklı, emekçilerin talepleri aynı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.