Kılıçdaroğlu 1 Mayıs’ta madenci kentlerindeydi: ‘Saraylarda gözüm yok’

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu, 1 Mayıs'taki mitinglerini işçi kentleri olarak bilinen Zonguldak, Bartın ve Manisa'da gerçekleştirdi.

Siyaset 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs’taki mitingini madenci kenti Zonguldak’ta düzenledi. Mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı ve halka seslendi.

Sahneye ilk çıkan İmamoğlu oldu ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı, “Alın teriyle kazancın şehri şu an Türkiye’de en fazla göç veren şehirlerin başında geliyor” dedi.

14 Mayıs’taki seçimlere işaret eden İmamoğlu, sandığın hak arama yeri olduğunu söyledi, miting meydanındaki insanlara baktığında annesini, babasını gördüğünü ifade etti: “Bana oy veriyorsan milliyetçisin yoksa değil, öyle mi? Hadi oradan, haddini bil. Sen kim oluyorsun vatan evladına hain diyorsun? Bu memlekete zarar veriyorlar. 86 milyon insanı bir görmeyen bir avuç insan bu ülkeye zarar veriyorlar.”

İmamoğlu’nun konuşmasının ardından sözü Kılıçdaroğlu aldı ve esnaf bakanlığı kuracaklarına dair vaatte bulundu. “Her şeyi dışarıdan getiriyorsun. Biz dışarıya mı çalışacağız? Rahmetli Ecevit buranın milletvekiliydi, ‘Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen’ diyordu. Bu düzeni getireceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, emeklilere asgari ücret kadar Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye vereceklerini söyledi.

Sinan Ateş suikastına da değinen Kılıçdaroğlu, “Dosyayı kapatmaya çalışıyorlar ama kapattırmayacağım. Katillerini yakalayıp adalete teslim edeceğim. Suriye tezkeresinde ne vardı? Yabancı askerleri Türkiye’ye davet etme hakkı vardı. Ben, kendi ülkemde yabancı asker postalı istemiyorum. Kimleri davet edeceksiniz? Terörle mücadelede bizim güvenlik güçlerimiz tarih yazmışlardı. Bay Kemal yabancı askerlere ‘Evet’ der mi ya?” dedi.

‘Kimsenin haysiyetiyle oynamayın’

İkinci durağı Bartın’a geçmeden önce sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, AK Parti mitinginde vatandaşlara para dağıtıldığı iddiasına ilişkin açıklamada bulundu. Maddi durumu yetersiz olan insanların evlerine ekmek, ayran ve sandviç götürme çabasıyla alay edenlerin kendilerinden olmadığını söyledi.

Daha sonra İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu Bartın’a geçti. Zonguldak’ta 5 bin işçi alacaklarına dair söz verdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, saraylarda gözü olmadığını söyledi ve “Evim, barkım, çocuğum çoluğum hepsi sizler gibi” dedi. Gençlere de seslenen Kılıçdaroğlu, “Sandığa gidip ilk kez oy kullanacak 5,3 milyon genç var. Otoriter bir rejimi değiştirmek için oyunu kullandığında bu ülkeye demokrasi gelecek. Sizler dünya siyaset tarihine damga vuracaksınız” diye konuştu. 2400 maddelik bir yol haritası hazırladıklarını aktaran Kılıçdaroğlu, iktidar kanadından gelen eleştirilere de yanıt verdi.

Milliyetçiliklerinin sorgulandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, altılı masaya dair söylemlere tepki gösterdi ve “Masanın altı üstü… Bunların hiçbirine inanmayın! Onların kanallarını, TRT’yi, neler yaptıklarını biliyorum. Bize inanın. Sözümüz sözdür! Biz onlar gibi değiliz. Bizim 2 kırmızı çizgimiz var; bayrağımız ve vatanımız, nokta! Bayrağımız ve vatanımız için her türlü fedakarlığı yapar, ölüme gideriz. Bunlar Süleyman Şah türbesini kaçırdılar, kaçırırken de bayrağı indirdiler. Sen kendi ülkende kendi toprağından nasıl Süleyman Şah türbesini kaçırırsın. Bir de milletçilik dersi veriyor. Sen kimsin! Kuzey Irak’ta askerlerimizin başına çuval geçirdiler. Nota verecek misiniz diye sorulduğunda müzik notası mı dedi” dedi.

Kılıçdaroğlu”nun Manisa mitinginde üzüm üreticilerinin sorunlarına çözüm getireceğine dair söylemleri yoğun alkış aldı.

Sosyal devlet vurgusu

Kılıçdaroğlu, programına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Manisa’da düzenlediği akşam mitingiyle devam etti.

Kılıçdaroğlu’nun burada yaptığı konuşmada seçilirse yapmayı vadettiği sosyal devlet uygulamaları ve iktidarı eleştirirken kullandığı “hırsızlık” teması dikkat çekti.

Seçimi kazandıklarında devlet işlerinde çalışan yaklaşık 150 bin taşeron işçi ile ücretli ve sözleşmeli öğretmeni kadroya alacaklarının sözünü veren CHP Lideri, “Devlet taşeron işi çalıştırmaz, eğer taşeron işçi çalıştırırsa o devletin saygınlığına gölge düşürür” dedi.

‘Çalmayanların iktidarını getireceğiz’

Köy okullarını açıp 100 bin öğretmen ataması yapacaklarını, atama bekleyen uzman çavuşların ve bir kereye mahsus “ehliyet cezası affı” bekleyen şoförlerin sorunlarına eğileceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hiç endişelenmeyin devlet dediğiniz sosyal devlettir. Fakirin fukaranın yanında duran devlettir. Devlet dediğiniz işsizin hakkını savunan işsize iş bulan devlet demektir. Sosyal devleti yenden ayağa kaldıracağız ve bu sorunu da çözeceğiz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun miting konuşmasında en çarpıcı iktidar eleştirisi ise şöyleydi:

“Allah aşkına herhangi bir esnafı düşünün. Kendi dükkanında çalan bir adamı çalıştırır mı? Çalıştırmaz. Çaldığın şey, benim gelirim. Şimdi aynı şeyi devlet için de düşünün. Devleti yönetiyorlar. Efendim çalıyorlar ama iş yapıyorlar. Bu kul hakkı yemektir ve buna izin vermektir. Çalmayan insanların iktidarını getireceğiz; halkın iktidarını getireceğiz. Bir de çalmayan, namusuyla iş yapan insan gelsin.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.