Yargıtay Başkanı’ndan Ülke Başsavcılığı önerisi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ülke Başsavcılığı olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Akarsu, bu önerinin gerekçesini ise 'tüm ihtiyaçlara cevap vermek' olarak açıkladı.

Gündem 1 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Yeni Adli Yıl, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle açılacak. Tören öncesi Milliyet’ten Didem Özel Tümer’e konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılması önerisine bulundu.

Karşılaştırmalı hukukta genellikle ülke başsavcılığı sistemi olduğunu söyleyen Akarca, adli makamlar arasındaki denkliğin tesis edilmesi gerektiğini belirtti. “Yapılacak soruşturmalarda, devletin ilgili kurumlarıyla işbirliği yapılması önemli olduğu gibi, yabancı ülkelerin adli makamlarıyla da üst düzey koordinasyon ve adli yardım sağlanmalıdır” diyen Akarca, sözlerine şöyle devam etti:

“Sınırötesi suçlarla, organize ve terör suçlarıyla mücadele için, soruşturmaların tek elden, uzmanlaşmış Cumhuriyet savcıları ve gerekli teknik donanıma sahip adli kolluk personeli tarafından, gecikmeksizin yürütülmesi gerekir. Tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ülke Başsavcılığı olarak yapılandırılmalıdır.”

Memur zammında hükümetin dediği oldu: 15+10Memur zammında hükümetin dediği oldu: 15+10

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.