New York Times, Türkiye’yi bir de Filenin Sultanları üzerinden okudu

Bugün saat 21.00'de Sırbistan'la Avrupa şampiyonu olmak için mücadele edecek Filenin Sultanları, New York Times'a konu oldu. NYT, okurlarına takımın hikayesini "Zor günler geçiren Türkiye'nin umudu" başlığıyla aktardı.

Spor 3 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
New York Times'tan Filenin Sultanları'na özel içerik. Ebrar'ın savaşı sürüyor.

Ünlü Amerikan gazetesi The New York Times, bugünkü spor içeriklerinden biri olarak Filenin Sultanları’na geniş yer ayırdı. NYT’de çıkan dosyada Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı’nın başarılarından ve ülkenin takıma olan bakış açısından bahsedildi. Yazının başlığının “Zor günler geçiren Türkiye, kahramanlarını kadın voleybol takımında buldu” olması dikkat çekti.

Yazıda sosyal adaletsizlik karşısında, kadın voleybol takımının yakaladığı başarılar vurgulandı. Filenin Sultanları geçtiğimiz ay Milletler Ligi’nde tarihindeki ilk şampiyonluğa uzanmış ve kadın voleybolunda dünya sıralamasında 1 numaraya yükselmişti. Söz konusu yazıda Türkiye’de yalnızca sosyal adaletsizlik ve kadın haklarının korunamamasının yanı sıra ekonomik krizden, yüksek enflasyondan, aynı zamanda 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin sebep olduğu olumsuzluklardan da bahsedildi.

İtalya basını öfkeli ama saygılı: Muhteşem Vargasİtalya basını öfkeli ama saygılı: Muhteşem Vargas

1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin seküler temeller üzerine inşa edilen yapısının takımdaki oyuncular tarafından temsil edildiği vurgulanırken, giyim tarzı olarak Avrupa’nın diğer takımlarındaki oyuncularla aynı olduğuna dikkat çekildi. Zehra Güneş’in Polonya’ya karşı oynanan çeyrek final mücadelesi sonrası gazetecilere Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye vizyonu doğrultusunda bu başarıları kazanıp zirveyi hedeflediklerini ve ileri nesillere örnek olmaya çalıştıklarını belirttiği açıklamaları da referans olarak gösterildi.

New York Times’ta ki yazının çıkmasıyla beraber Türkiye içinde takım ve takımdaki bazı oyunculara bakış açısıyla alakalı tartışmalar yeniden akıllara geldi. Bu oyunculardan Ebrar Karakurt, yaşam tarzı ve tercihleri nedeniyle Türkiye’de en fazla konu olan isimlerden. Ebrar geçtiğimiz hafta başında Belçika’ya karşı alınan galibiyet ve çeyrek final biletinin ardından “Savaşa savaşa kazanıyoruz” sözleriyle X üzerinden bir paylaşım yapmıştı. Abdülhamid Denge isimli bir kullanıcı bu paylaşımın altına “Müslüman Türk milleti olarak sana tahammül etmeye devam ediyoruz” şeklinde yorum yaptı. Ebrar da bu söze cevap olarak “Boş yapma Abdülhamid” cümlesini yazdı.

Söz konusu cevabın üzerine bazı kesimler Ebrar Karakurt’un Osmanlı padişahlarından Abdülhamid’i hedef aldığını ima eden paylaşımlarda bulundu. Ebrar daha sonra isimlerin önemli olmadığını, söz konusu kişinin farklı bir isimde olsa da aynı tepkiyi vereceğini, konunun fikirler olduğunu vurgulayan bir paylaşımla cevap vermişti.

Son olarak eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, şahsi X hesabından Ebrar’ı hedef alan bir paylaşım yaptı ve “Sen milli takıma layık olmayan bir LGBT’lisin. Abdülhamid’e saldırdığına göre senin kökünü araştırmak gerek” dedi. Ebrar bu paylaşıma ve dahasına cevap niteliğinde geçtiğimiz saatlerde “Zirvedeyim, sesiniz duyulmuyor” sözüyle paylaşım yaptı.

Beyoğlu Belediyesi geri adım attı

Ebrar’ın aleyhine gelişmeler bununla sınırlı kalmadı. Kamuoyunun dikkatini çeken son gelişme Beyoğlu Belediyesi’nin dev ekranda maç izleme duyurusunda yaşandı. Belediyenin Kızılay Meydanı’ndaki dev ekranda maçın canlı yayınlanacağını duyurduğu ilk görselde Ebrar, photoshop yöntemiyle görselden kesilmişti. Gelen tepkiler üzerine Beyoğlu Belediyesi söz konusu görselin olduğu paylaşımı sildi. Yerine Ebrar’ın da olduğu görselle paylaşım yapan hesap, kullanıcılar tarafından büyük tepki gördü.

İşte Ebrar Karakurt’un yer almadığı silinen o görsel.

Ebrar Karakurt’lu Filenin Sultanları bu akşam saat 21.00’de Sırbistan’la altın madalya mücadelesi verecek. Söz konusu mücadele galibiyetle sonuçlandırılırsa Milletler Ligi’ni kazanan dünya birincisi Sultanlar tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğuna uzanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.