Kuğulu ilaç soygununda soruşturma genişliyor: Savcılık da harekete geçti
İstanbul Havalimanı'nda yurtdışına gönderilmek üzere 988 adet kanser ilacı ele geçirildi. Konuyu değerlendiren Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 'Diğer ülkelere göre Türkiye'de ilaç ucuz olduğundan paralel ticaret oluşuyor' dedi.
Türkiye’de polisiye haberlerden alışık olduğumuz kaçakçılık hep tek yönlüdür: Ülkede bulunmayan veya az bulunan bir ürün, yurt dışından Türkiye’ye sokulmak istenirken yakalanır hep. Ama bu sefer tersi oldu: Türkiye’de eczanelerde satılan bir kanser ilacını Avrupa’ya kaçırmak isteyen bir şirket, ilaçlarla birlikte yakalandı.
İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri kaçakçılıkla mücadele kapsamında yurt dışına ilaç ihracatı yapacak olan bir firmayı yakın tabike aldı. Yapılan incelemelerde firmanın iç piyasadan ilaç toplayarak sahte izin belgeleri kullanıp yurt dışına ilaç göndereceğinin tespit edilmesi üzerine, firmanın İstanbul Havalimanı kargo bölümündeki gönderisine yönelik ekiplerce fiziki kontrol başlatıldı. Gerçekleştirilen kontrollerde, kargoda bulunan ilaçlar dikkatle incelemeden geçirildi. İlaçların kanser tedavisinde kullanıldığı belirlendi. Ekipler, firmaya baskın düzenleyerek havaalanında tespit edilen ilaçlarla birlikte toplam 988 adet ilaca el koydu. İlaçların toplam piyasa değerinin 800 bin lira olduğu tespit edildi.
Bu kaçakçılığın sebebi, söz konusu kanser ilaçlarının fiyatının Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de daha düşük olması. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’ye ilaç ithal ederken veya Türkiye’de yabancı lisansla ilaç üretimi yapılacakken, bu ilaçların yurt içindeki satış bedelini kendisi belirliyor.
Bu bedeli belirlerken de uluslararası ilaç firmalarına özel bir Euro kuru saptanıp bu kur üzerinden ödeme gerçekleştiriliyor. Bu kur son olarak Temmuz ayında güncellendi ve Sağlık Bakanlığı, 1 Euro’ya 14,0387 TL ödüyor. Oysa gerçekte 1 Euro 30 lira civarında.
Böyle olunca iki sonuç ortaya çıkıyor. Bunlardan birincisi, Türkiye’de piyasada hala bulunan ve satılan ilaçların fiyatı Avrupa’daki satış fiyatının bir hayli altında kalıyor. İşte kaçakçılığa konu kanser ilaçlarında durum bu.
Ama zaman zaman ortaya çıkan, son birkaç yıldır sık sık yaşanan bir başka sonucu daha var bu düşük kur uygulamasının. O da, satıcıların Türkiye’nin ithalat fiyatını beğenmeyip Türkiye’ye ilaç veya ilaç hammaddesi yollamaması ve piyasada ilaç sıkıntısının ortaya çıkması.
Konuyla ilgili 10Haber’e konuşan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak “Türkiye’de ilaç diğer ülkelere göre ucuz üretiliyor ve ucuz satılıyor. Bu yüzden de paralel bir ticaret ortaya çıkıyor . Bu operasyonda bunu gösteriyor” dedi.
Türkiye’de bazı ilaçların bulunmamasının nedenini ise Erdoğan Çolak şöyle açıkladı:
“Bazı ilaçların bulunmamasının nedeni ilacın üretilmemesi veya yurtdışından getirilmemesiyle alakalı değil. Döviz kurundaki dengesizlik nedeniyle fiyatların belirlenmemesinden kaynaklanıyor.”