Şimdiden başlayan 2024 rezervasyonları turist sağanağına işaret ediyor

Türkiye turizminin başkenti Antalya, turizmde rekor kırıyor. İlk 8 ayda 11 milyon turist ile rekorlar yılı 2019’u geçen kent, 2024 yılı için şimdiden erken rezervasyon almaya başladı.

Ekonomi 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
31 Ağustos itibariyle Antalya'ya gelen turistler arasında birinci sırada Rusya, ikinci sırada Almanya ve üçüncü sırada İngiltere yer alıyor.

Antalya turizmde rekor kırıyor. Bu yıl ilk 8 ayda 11 milyon turist ağırlayan Türkiye’nin turizm başkenti böylece rekorlar yılı olan 2019’u geride bıraktı. Başarılı bir sezon geçiren Antalya, şimdiden 2024 için erken rezervasyona başladı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya’da turizmdeki hareketliliğin sürdüğünü, farklı ülkelerden misafirlerin tercihini kentten yana kullandığını söyledi. Antalya’ya havayoluyla gelen turist sayısının bu yılın ilk 8 ayında yüzde 20 artarak 11 milyonu geçtiğini aktaran Kavaloğlu, “31 Ağustos itibariyle birinci sırada Rusya, ikinci sırada Almanya ve üçüncü sırada İngiltere var. Yurt dışından gelen Türkler de rakamlara ilave olarak sayıldığında, Antalya olarak 31 Ağustos itibarıyla rekor yılı olan 2019 rakamını geçtik. Bu da bizim için gerçekten umut verici” diye konuştu.

Türkiye'ye turist yağıyor ama para harcayan yokTürkiye’ye turist yağıyor ama para harcayan yok

1.5 milyon İngiliz bekleniyor

İngiltere’nin Türkiye için gelişen bir pazar olduğunu ifade eden Kavaloğlu, bunun arkasından çok önemli pazar olan Polonya’nın geldiğini anlattı. İngiltere’den gelen misafir sayısının ilk defa geçen sene 1 milyonu geçtiğini vurgulayan Kavaloğlu şöyle konuştu: “Bu sene 1,5 milyona ulaşacağını bekliyorduk ama İngiltere’de son yaşanan havalimanı krizi, 140 uçağın iptal olmasına sebep oldu. Buna rağmen geçen senenin rakamlarını zaten geçecekler. İngilizlerin Antalya’ya gelişlerinin yine 1,5 milyona yaklaşacağını düşünüyorum.”

İngilizler 2024 için yerlerini ayırıyor

Kavaloğlu, erken rezervasyonların da başladığına dikkati çekerek şu bilgiyi verdi: “2024 yılıyla ilgili ilk rezervasyonları almaya başladık. Bu da bizim için avantaj olacak. Dünyada en hızlı hareket eden İngilizlerdir. Birleşik Krallık vatandaşları en erken rezervasyon yaptıran turist profilidir. Şu anda 2024’e Birleşik Krallık’tan çok ciddi rezervasyon alıyoruz. Yüzde 10’un üzerinde rezervasyon yapıldı. Onlar için belirlenmiş olan erken rezervasyon dönemleri var. İngilizlerin en az yüzde 10’u eylül sonuna kadar rezervasyonu yaptırmış oluyor. Ama bu oran ekim sonunda neredeyse yüzde 40’ları buluyor. Dolayısıyla daha yıl gelmeden yüzde 50 satışımızı İngiliz pazarından tamamlamış oluyoruz.”

Polonyalı turist sayısında büyük çıkış

Ana pazarları olan Rusya’dan gelen misafir sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,5 artış gösterdiğini belirten Kavaloğlu, “Rusları 2 milyondan fazla Alman turisti izledi. Bu pazarda da yüzde 17,3’lük bir büyüme söz konusu” diye konuştu. İngiltere pazarında ise 1 milyona yaklaşan ziyaretçi ile 3’üncü olduğuna dikkati çeken Kavaloğlu, bu pazarda geçen yıla göre yüzde 15’lik büyüme gerçekleştiğine işaret etti.
Bu ülkeyi Polonya’nın takip ettiğini anlatan Kavaloğlu, “Polonya, büyük potansiyel barındıran önemli bir kaynak. Geçen yıla göre yüzde 40 artış gözlendi.” bilgisini verdi. Kavaloğlu, Ukrayna pazarında ise savaş nedeniyle ciddi kayıp yaşandığını ancak son dönemde bir büyüme trendinin yakalandığını kaydetti. Yüzde 100’ü aşan talep artışı görülen Ukrayna’nın 10. sırada bulunduğunu belirten Kavaloğlu, kış döneminde de artışın devam etmesini beklediklerini vurguladı.

2024 beklentileri yüksek

Sağlıklı ve güvenli turizm hizmetinin ilgi gördüğünü dile getiren Kavaloğlu, Antalya’ya gelen İngiliz turist sayısının artık 1,5 milyonun altına düşmesini beklemediklerine vurgu yaptı. Kavaloğlu, 2024’te de turizmde rekorların kırılmasını beklediklerini söyledi.

Havalimanı yatırımları uçak trafiğini artıracakHavalimanı yatırımları uçak trafiğini artıracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.