Kemer 3 gündür yanıyor, İzmir de alevler içinde

Kemer'de 3'üncü gününde devam eden orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor ancak alevler, Değirmendere mevkisinde evlerin yakınındaki tepeye ulaştı. İzmir'in Ödemiş ve Kınık ilçelerinde dün çıkan orman yangınları nedeniyle de 3 mahalle boşaltıldı.

Çevre 27 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

​Antalya Kemer’de 3’üncü gününde devam eden orman yangınına 10 uçak, 29 helikopter, 80 arazöz, iş makinesi ve 654 personelle müdahale sürüyor. Sarp ve kayalık arazide süren yangında alevler, ilk çıkış noktası olan Değirmendere mevkisinde evlerin yakınındaki tepeye ulaştı. Alevler nedeniyle tepede yoğun duman oluştu.

Değirmendere Mahallesi’nde oturanlar, yangın nedeniyle tedirgin oldu. Mahalleli, söndürme çalışmalarını evlerinin çatılarından ve sokaklardan endişeyle takip etti. Mahalleyi çevreleyen tepedeki alevlere hava araçlarından yangının yayılmasını yavaşlatmak veya şiddetini azaltmak için kullanılan retardant atıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Songül Zengin’in paylaştığı bilgiye göre yangının büyüme hızı yavaşlatılırken şu ana kadar 238 hektar alan yandı.

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu da mahalleye gelerek havadan yürütülen söndürme çalışmalarını takip etti, vatandaşlarla görüştü. Başkan Topaloğlu, “Pazartesi günü saat 21.08’de orman yangını başladı. 5 dakika içerisinde yangına karadan müdahale edildi. Burası Milli Park olduğu için ormanda fazla yol olmadığından rüzgarın etkisiyle alevler yayıldı. Gece görüşlü helikopter hava kararınca, gündüz de havadan söndürme araçları çalışıyor. Sarp kayalık bölgede yol yok. Karadan müdahale az. Yerleşim alanına inmemesi için tepenin kuzey ve güney yönünde yol açılıp, yerleşim alanına alevlerin inmemesi için ekipler bekliyor. Vatandaş tedirgin olmamalı” dedi.

Arazi topografyası nedeniyle söndürme çalışmalarında hava araçları etkin rol üstleniyor. Hava araçlarının denizden su alarak alevlere boşalttığı ormanda karada görevli söndürme işçileri de yangının başka alana sıçramaması için mücadele ediyor. Soğutma çalışmalarında ‘spot atma’yı engellemek için orman işçileri, su tanklarıyla yanan ağaçlardan kalan yaprakları, yanmayan alanlardaki kuru otları, ağaçlardaki kül parçacıklarına su tutarak rüzgarla uçup başka yerleri yakmasının önüne geçiyor.

Milli parkta alevlerle mücadele

Beydağları Sahil Milli Parkı’ndaki ormanda yangının çıkış noktası olan Değermendere Mezarlığı’nın yanındaki alan söndürülmesine rağmen, bazı yerlerinde zaman zaman duman tüttüğü görüldü. Orman işçilerinin bulunduğu alanda sık sık soğutma çalışması gerçekleştiriliyor. Yoğun çam ağaçlarının bulunduğu Beydağları Sahil Milli Parkı’ndaki alevler ve yangının söndürüldüğü bölgelerde küle dönen ağaçlar, görenleri üzdü. Üç gündür aralıksız süren söndürme çalışmalarında orman işçileri, zorluklara rağmen yangını söndürmek için mücadele ediyor. Söndürme çalışmalarında sıcak havadan zorlanan orman işçileri mola zamanlarında arazözün üzerinde oturup, yorgunluk atıyor.

Ödemiş ve Kınık’ta orman yangını

Öte yandan İzmir’in Ödemiş ve Kınık ilçesinde iki orman yangını çıktı. Ödemiş’in Küçükkavulcuk Mahallesi’nde saat 13.56’da henüz bilinmeyen bir nedenden ormanlık alanda yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; alevlere 2 uçak 4 helikopter, 15 arazöz 4 su ikmal aracı ve 2 dozer ile müdahale edildi. Yangının hafiflemesiyle hava araçları Kınık yangınına sevk edildi. Kara araçları alevleri kontrol altına almak için müdahaleye devam ediyor.
Bir diğer yangın haberi ise Beykoz’dan geldi. a Beykoz Anadolufeneri’nde çıktı. Otluk alanda çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Ormana ulaşan yangına müdahale için çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Havadan da destek istendi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan yangının risk oluşturduğu 3 mahallenin tahliyesine karar verildi.

Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, yangının söndürülmesi için tüm kurumların seferber olduğunu, çok sayıda ekibin sahada görev yaptığını söyledi. Doğruer, yangın bölgesine yakın olan Karatekeli, Balaban ve Çiftlik mahallelerinin tedbir amaçlı tahliye edilmesine başlandığını belirterek, “Umarım ekiplerimizin özverisiyle yangın kısa sürede kontrol altına alınır” dedi.

Köylülere anons yapılıyor

Dün akşam 17 sularında  Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Balıköy beldesi Gevrekler köyü yakınlarındaki ormanda da yangın çıktı. Alevlerin yaklaştığı çevredeki köylerin tahliye edilmesi için anons yapılıyor. Yangına, 21 arazöz, 8 su ikmal aracı, 8 dozer ile çevre il ve ilçelerden de bölgeye sevk edilen 11 belediyenin itfaiye aracı, su tankeri ve 5 yer ekibi olmak üzere 220 personelle müdahale sürüyor. İstanbul’dan istenen helikopterin ise Beykoz’da çıkan yangın nedeniyle geri döndüğü ve alevlere şu an sadece karadan müdahale edildiği öğrenildi.

Kemer yanıyorKemer yanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.