Spotify platformdan kaldırmıştı: Yapay zeka bestesi Grammy adayı

Ghostwriter adlı bir kullanıcı tarafından Drake ve The Weeknd'in sesleri kullanılarak bestelenen şarkı, geçen aylarda Spotify'ın en çok dinlenilen şarkısı olmayı başarmıştı. Platform tarafından telif nedeniyle yayından kaldırılan şarkının şimdiyse Grammy'ye adaylığı gündemde. Tartışmalar büyüyor.

Kültür Sanat 10 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
The Weeknd ve Drake son yılların en çok dinlenen müzisyenleri olma unvanına sahip.

Aylar önce Spotify’da yayınlanan bir şarkı gündeme bomba gibi düşmüştü. Drake ve The Weeknd’in düeti olarak karşımıza çıkan şarkı platformda kalabildiği süre boyunca en çok dinlenen şarkı olmayı başarmıştı. Yapay zeka tarafından üretilen şarkının gerçek olmadığı ortaya çıkınca da Spotify, bu “yapay besteyi” platformdan kaldırmıştı. Universal Music’in başvurusu sonrası platformdan kaldırılan şarkının başarısı ise yapay zekanın geleceğine dair tartışmaları daha da alevlendirmişti.

Yapay zekaya ilk adaylık

‘Heart on My Sleeve’ adını taşıyan yapay zeka ürünü bu şarkı şu anda herhangi bir legal platformda bulunmazken Ghostwriter adılı bir kullanıcı tarafından yapay zekaya bestelenen şarkı önümüzdeki yıl Grammy’ye aday olabilecek. Dijital müzik dinleme platformu Spotify’dan kaldırılan şarkının gelecek yıl Grammy’ye aday olma ihtimalinin belirmesi kaçınılmaz bir şekilde tartışmaları da beraberinde getirdi. The Weeknd ve Drake’in sesleri kullanılarak yapay zekayla ortaya çıkarılan şarkı için ilk izlenim ise olumlu.

Grammy adaylıkları için değerlendirme yapan otorite Recording Academy’nin CEO’su Harvey Mason Jr., The New York Times’a verdiği röportajda şarkının kriterlere uyduğunu ve bir insan yapımı olduğunu belirtti. Teoride Ghostwriter isimli bir kullanıcının direktifyle üretildiği için Mason Jr’ın sözleri doğruluk payına sahip. Ancak kullanılan seslerin The Weeknd ve Drake’e ait olması üstelik bu isimlerden izinsiz bir şekilde kullanılması tartışmayı yaratan noktalar. Şarkı şimdiden gelecek sene için Yılın Şarkısı ve En İyi Rap Şarkısı dallarında aday gösterildli. Spotify’da yayında kaldığı süre boyunca en çok dinlenen şarkı olmayı başaran ‘Hear on My Sleeve’in bu başarısı önümüzdeki günlerde yeni tartışmaları ve belki de yeni düzenlemeleri beraberinde getirecek.

Grammy adaylıklarını belirleyen şirket aslında bu tartışmaların önüne geçmek adına geçen yıl bazı adımlar atmıştı. Yapay zekanın kullanımına yönelik atılan adımlar arasında şarkının mutlaka bir insan ürünü olması gerektiği belirtilmişti. Ancak belli ki bu düzünleme bazı açıklara sahip. Şimdi ise Ghostwriter adlı kimliği bilinmeyen kişi tarafından The Weeknd ve Drake’in sesleri kullanılarak üretilen ‘Heart on My Sleeve’ şarkısının bu haliyle aday olup olamayacağı merak konusu.

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: '100 Yaşında Bir Çocuk'Fazıl Say’dan bir 100. yıl bestesi daha: ‘100 Yaşında Bir Çocuk’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.