Kim Milyoner Olmak İster: Rabia Birsen Göğercin’in cevapları ChatGPT’ye taş çıkarttı

Rabia Birsen Göğercin, 'Kim Milyoner Olmak İster'i tamamlayıp 1 milyon lirayı kazanan ikinci yarışmacı oldu. Biyoloji mezunu Göğercin, yalnızca ChatGPT'ye taş çıkartan performansıyla değil, protez kolunun hikayesiyle de çok konuşuluyor.

Gündem 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bu soru ChatGPT'ye mi kolay Rabia'ya mı?

Sosyal medya çağında birinin ünlü olduğunu nereden anlarsınız? Cevap: Adına açılan sahte hesaplardan. Adına açılan sahte hesaplardan elbette. Rabia Birsen Göğercin adına Instagram’da şimdiden üç sahte hesap açılmış bile. 

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında büyük ödüle ulaşan Göğercin, yalnızca kazandığı 1 milyon lirayla değil, heyecanı ve sağ kolunu kaybetmesine neden olan kazayla ilgili iyimser tavrıyla da çok konuşuldu.

Twitter kullanıcısı @EmrhAkkrt ‘İzmir’de V harfi olduğunu iddia eden ChatGPT’yi biraz zorlamış!

Önce 1 milyonluk soru

Türkiye’deki 81 ilin adında bu dört harften hangisi diğer üçünden daha az bulunur?

Seçenekler:

  1. Ş
  2. V
  3. G
  4. H

81 il var. Hepsinin adını bileceksiniz, içlerindeki bu harfleri sayacaksınız ve cevabı bulacaksınız. Aslında tam bilgisayarlık bir iş. Acaba ChatGPT bu sorunun cevabını çat diye bulur mu?

Sosyal medyadaki paylaşımlara bakılırsa bulamamış. Bulamadığı gibi okuyana kahkaha attıracak cevaplar vermiş, yorumların bir kısmını buradan görmek mümkün. 

Rabia Birsen Göğercin ise cevabı bilmiyordu ama milyonların gözü önünde sakince mantık yürüttü, doğru cevaba ulaştı ve ChatGPT’den daha iyi iş çıkardı.

Önce ‘şehir’ kelimesinin içinde geçtiği için H ve Ş harflerini eledi. G harfinden dört şehri bir çırpıda saydı. V ile bulmakta biraz daha zorlandı, üç il buldu (Aslında beş tane var: Artvin, Nevşehir, Sivas, Van, Yalova) O noktada V harfinin doğru olduğu konusunda bir kanaat geliştirdi, kararını verdi.

Türkiye’de içinde bu dört harfin olduğu iller şöyle:

H ile 10 il: Afyonkarahisar, Ardahan, Eskişehir, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Hatay, Hakkari

Ş ile 9 il: Şırnak, Uşak, Nevşehir, Kırşehir, Muş, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gümüşhane, Eskişehir

G ile 6 il: Bingöl, Yozgat, Zonguldak, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane

V ile 5 il: Artvin, Nevşehir, Sivas, Van, Yalova

“Daha havalı bir kolum oldu”

Rabia Birsen Göğercin’in Gazi Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunu. Konyalılar ama uzun yıllardır ailecek Ankara’da yaşıyorlar. Rabia’nın sağ kolunu fark etmemek mümkün değil. Dirseğinden aşağıya doğru inen ten rengi bir protez siyah bir elle tamamlanıyor.

Göğercin’in babası kasap. Geçen Kurban Bayramı’nda kolunu kıyma makinesine kaptırışını, makineyle birlikte hastaneye gidişini programda anlattı, kaybının acısını azaltmak için mizaha sığınarak “Artık daha havalı bir kolum oldu” dedi.

Rabia Göğercin yarışmada bugüne kadar büyük ödülü kazanan ikinci kişi. 2019’da o zaman 19 yaşında olan Arda Ayten de büyük ödülü almıştı.

Kim Milyoner Olmak ister bütün dünyada çok popüler. Bugüne kadar yüze yakın ülkede yayınlandı, bazılarında hala yayınlanıyor. Yarışmanın Türkiye’deki 23 yıllık serüveni şöyle.

Kim ne kadar ister: 500 milyar, 500 bin, 1 milyon…

  • Yarışmanın formatı İngiltere’den çıktı. İlk kez 1998’de ‘Who Wants to Be a Millionaire’ (Kim Milyoner Olmak İster’ adıyla ITV’de (Independent Television) yayınlandı.
  • 2000-2004 yılları arasında önce Show TV sonra Kanal D’de ‘Kim 500 Milyar İster’ adıyla Türk izleyicilerle buluştu.
  • 1 Ocak 2005’te paradan altı sıfır atılınca adı ‘Kim 500 Bin İster’ olarak değiştirildi.
  • 2008’de Star TV’ye transfer oldu, ödül miktarı 1 milyon liraya çıkarıldı, adı ‘Kim Bir Milyon İster’ oldu.
  • 2011’de atv’de yayınlanmaya başlayan yarışmanın adı adı bir kez daha değişerek ‘Kim Milyoner Olmak İster’ oldu.
  • Programın yeni adıyla başladığı Ağustos 2011’de 1 Amerikan doları 1,74 Türk lirasıydı. Bu tarihte yarışmanın 1 milyon lira ödülüyle 574 bin dolar alınabiliyordu.Bugün 1 milyon lira yaklaşık 37 bin dolar ediyor. 
  • Programın başarısına büyük katkısı olan tiyatro sanatçısı Kenan Işık, 2014’te  saunada düşüp beyin kanaması geçirerek bitkisel hayata girdi. Programı bir süre oyuncu arkadaşları dönüşümlü olarak sundu. Işık halen bilinci kapalı biçimde evde bakım görüyor.
  • Selçuk Yöntem ve Murat Yıldırım’ın da bir dönem sunduğu yarışmanın ev sahibi 2019’dan beri Kenan İmirzalıoğlu.
  • Rabia Birsen Göğercin yarışmadan 1 milyon lira almayacak. Vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün hesabına göre ödül için ancak ‘Vergiler dahil 1 milyon’ denebilir. Twitter hesabından vergileri hesaplayan Bingöl, “Bugünkü yarışmada 1 milyon liralık soruya doğru cevap veren yarışmacının eline net 1.000.000 – ((1.000.000 TL – 23.387TL istisna) x %20 İntikal Vergisi Kesintisi) =] 804.677 TL geçecektir”  yazdı ve yarışmaya yeni bir isim önerdi: Kim vergiler dahil milyoner olmak ister?”

Dokuz yıldır yatakta: İşte Kenan Işık'ın son sağlık durumuDokuz yıldır yatakta: İşte Kenan Işık’ın son sağlık durumu

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.