Ölen madenci emekliliği altı yıl önce hak etmiş: ‘Çocukları okusun diye çalışıyordu’

Zonguldak’ta madende göçük altında kalarak hayatını kaybeden Ramazan Yıldırım’ın altı yıl önce emekliliğe hak kazandığı ancak çocuklarının eğitimi için çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. Sayıştay’ın 2021 yılındaki raporunda ölümlü kazalara karşı yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi.

Gündem 15 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nün maden ocağında, 1 işçinin öldüğü göçükte yaralanan altı madenciden beşi taburcu oldu. Hastanede tedavisi süren Rıfat Öztürk’ün ise durumunun iyi olduğu bildirildi. Göçükte hayatını kaybeden 3 çocuk babası madenci Ramazan Yıldırım’ın (45) ise 25 yıldır maden ocağında çalıştığı; 6 yıl önce emekli olmaya hak kazandığı ancak çocuklarının eğitimi için çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında, önceki gün, saat 13.45’te eksi 400- 450 kotunda baca yapımı sırasında tavan göçüğü meydana geldi. Göçük altında kalan 4 işçi ile alanın yakınında çalışan 3 işçi, kaçış sırasında yaralandı.

İhbarla ocağa AFAD, UMKE, polis, jandarma, itfaiye, sağlık ve TTK tahlisiye ekipleri sevk edildi. Ocağa giren TTK tahlisiye ekipleri, göçük altındaki 4 işçiyi sıkıştıkları yerden çıkardı. Yaralanan toplam 7 yaralı işçi, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. İşçilerden Ramazan Yıldırım (45), tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Göçükten sabıkalı olan maden 1 işçinin canını aldı, 7'sini yaraladıGöçükten sabıkalı olan maden 1 işçinin canını aldı, 7’sini yaraladı

25 yıllık maden işçisi, iki kız ve bir erkek çocuk babası Ramazan Yıldırım’ın cenazesi, dün öğlen Ereğli ilçesi Ormanlı beldesi terminalinde düzenlenen tören sonrası toprağa verildi.

Bu arada, hastanede tedaviye alınan altı maden işçisinden beşi taburcu oldu. Ereğli Devlet Hastanesi’nde tedavisi süren Rıfat Öztürk’ün de durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Önceki gün madenin eksi 400- 450 kotunda baca yapımı sırasında tavan göçüğü meydana geldi.

Çocukları büyüsün, okusun diye çalışıyordu

Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi’nde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 3 çocuk babası madenci Ramazan Yıldırım’ın (45) 25 yıldır maden ocağında çalıştığı ve 6 yıl önce emekli olmaya hak kazandığı ortaya çıktı.

Kardeşinin çocuklarının eğitimi için çalışmaya devam ettiğini söyleyen İsmail Yıldırım (50), “Yaşı gençti. Çocukları küçüktü. ‘Çocuklarım büyüsün, okusun’ diye çalışıyordu. ‘1-2 sene daha çalışırım’ diye düşünüyordu. Çalıştıkları bölgede tavan birkaç gündür basmamış, basması gerekiyormuş. Onlar da çalışırken birdenbire göçük olmuş. Çocuklarının eğitimi için devam ediyordu. Haberi alınca buz kesiyor insan. O an bir şey düşünemiyorsun. Elin ayağın tutmuyor. Dişini sıkıyorsun, aklına bir şey gelmiyor zaten. Hiçbir şey yapamıyorsun, kalakalıyorsun. Babam da madende çalışıp emekli olmuştu. Ben de aynı yerde çalışıyorum” dedi.

Oğlu tabutu başından ayrılmadı

Madenci Ramazan Yıldırım için Ormanlı Beldesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törende Yıldırım’ın eşi Nimet, kızları Büşra ve Merve Yıldırım gözyaşları dökerken birbirlerine sarılarak teselli aradı. Madencinin oğlu Ömer Yıldırım, babasının fotoğrafını göğsüne iğneleyip, tabutunun başında bekledi.

Yıldırım’ın Türk bayrağına sarılı tabutu, namazın ardından cenaze aracına konularak beldeye bağlı Başören köyüne götürülerek defnedildi.

Sayıştay 2021 yılında uyarmış

Öte yandan Sayıştay’ın TTK 2021 Yılı Armutçuk Denetim Raporu’nda; göçük ihtimalinin arttığının, ölümlü kazaların yaşanabileceğinin belirtildiği ortaya çıktı.

İş güvenliği açısından yüzde 100 oranlı ayak boyuyla çalışılması gerekirken ortalama yüzde 35 ayak boyu oranıyla çalışıldığı tespit edilen raporda, göçük nedeniyle yaralanma ve/veya can kaybı olabileceğine dikkat çekildi.

Raporda, 2021 yılında 107 kişinin yaralandığı kazaların yüzde 30-40’ının ayaklarda meydana gelen taş-kömür düşmesi, akması, arın akması, arın kayması, tavan basması olarak isimlendirilen göçüklerden kaynaklandığına yer verildi.

Öte yandan işletmede göçük yaşanmayan bölgelerde maden faaliyetleri dün devam etti. Madenci yakınları duruma tepki gösterdi.

ÇHD’den suç duyurusu

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), TTK’ya ait Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki maden ocağında yaşanan göçükle ilgili suç duyurusunda bulundu.

ÇHD’li avukatlar, sorumlular hakkında ‘olası kastla insan öldürme, kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlamalarını yöneltti. Suç duyurusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkililerinin tutuklanmaları talep edildi.

Maden faciasında eşini kaybetti: Baba kelimesini kaldırın, yapabilir misiniz?Maden faciasında eşini kaybetti: Baba kelimesini kaldırın, yapabilir misiniz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.