Austin ambulansla hastaneye kaldırılmış, ABD’li yetkililer ‘Göze batmayalım’ diye gizlemiş
ABD ziyareti öncesi havaalanında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Avrupa Birliği Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. Gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırabiliriz' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret öncesinde havalimanında açıklamalarda bulundu.
Avrupa Parlamentosu’nun raporuyla ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız Avrupa Birliği, Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği’nin Türkiye’den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirilmelerden sonra Avrupa Birliği’yle gerekirse yolları ayırabiliriz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde 14 ve 28 Mayıs Seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye’ye yönelik ilgisini arttırdığını görüyoruz. Gerek kabinemize, gerek ekonomideki kurmay kadromuza, gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Programa uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor. Sadece son üç ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık bir artış oldu. Bugün itibariyle Merkez Bankamızın toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankası’nın geçen hafta yaptığı açıklama ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. İnşallah buna yakında yenileri eklenecek. Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler de takdirle karşılanıyor. Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı, yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla kaliteli büyüme hedefimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için içeride ve dışarıda her türlü çabayı gösteriyoruz, göstereceğiz” diye konuştu.
İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili süreç hakkında da konuşan Erdoğan Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmasını isteyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
” Batı ikide bir İsveç, İsveç, İsveç diyor. Biz de diyoruz ki bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra, evet veya hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç’in üzerine düşeni yerine getirmesi lazım. Peki şu an üzerine düşeni yerine getiriyorlar mı? Diyorlar ki yasa hazırladık. Yasayı hazırlamak yetmez. Kalkıp teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Görevi yerine getirmiyorlar demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadığı zaman parlamentom nasıl tavır takınır? Bunu herkes takdir etsin. F16 ile ilgili ne deniyor? ‘Temsilciler Meclisi karar vermeden olmaz.’ Orada Temsilciler Meclisi varsa benim de parlamentom var. Sevk etmeyse biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz. Ama buradan nasıl karar çıkar o parlamentomuzun takdiridir.”