Patron, ‘işçi benim her şeyi yaparım’ dedi, Jandarma direnen tarım işçilerine sert müdahale etti: 2 gözaltı

Agrobay Seracılık'ta işten çıkarılan ve sera önünde eylemini sürdüren işçilere jandarma müdahale etti. Aralarında sendikacılar, avukatlar ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltında.

Gündem 16 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğunu söyleyen Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık’ta işçiler, Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İzmir’de bulunan Agrobay Seracılık’ta çalışan 39 işçi, Tarım İşçileri Sendikası’na (Tarım-Sen) üye olduktan sonra “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak” gibi gerekçeleri içeren ‘Kod 46’ ile işten çıkarıldı.

39 işçinin çoğu yıllardır Agrobay Seracılık’ta kötü koşullarda çalıştıklarını anlatırken, Kod 46 ile işten atıldıkları için tazminatlarını da alamadılar. 

İşçiler, 80 derece sıcakta çalışıp, işveren ve temsilcilerinin yıllarca mobbingine göz yumduklarını söyleyerek Tarım-Sen’in öncülüğünde fabrika önünde nöbet başlattı. 

Nöbet tuttukları alana evleri uzak olduğu için işçiler, tanıdıkları vasıtasıyla direniş alanına ulaşıyor. Fakat jandarma bu durumu da boş geçmedi. İşten atılan eşini ve direnişçileri gönüllü olarak direniş alanına taşıyan servis şoförü Hasan’ın aracına 20 bin lira para, 60 gün trafikten men cezası verdi.

Geçtiğimiz hafta fabrika önünde açıklama yapan işçilere jandarma müdahale etti. Bu nedenle direnişe ara veren işçiler, 15 Eylül’de tekrardan fabrika önünde açıklama yapmak için yürüyüş başlattı. 

Geçen hafta olduğu gibi bu haftada direnişe jandarma sert müdahale etti. Tarım-Sen Başkanı Umut Kocagöz, Agrobay Seracılık işçisi Mehmet Aksoy, Ayten Yavuz, DP İzmir Eş Başkanı Çınar Altan, Emek Partisi üyesi İbrahim Kayan, Gazeteci Berkcan Zengin, Zeynep Kuray ve Cemal Kara gözaltına alındı. 

Bayburt Grup’un siyasi bağlantıları geçmişte de gündem olmuştu

Demir Yumruk operasyonu kapsamında yakalanan 8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın iddianamesinde yer alan şirketlerden birinin de Agrobay Seracılık’ı bünyesinde bulunduran Bayburt Grup’tu.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı genel bilirkişi raporunda, “Organizasyon kapsamında aralarında ticaret varmış gibi alışveriş yapan firmaların aralarındaki sözde cari hesapları kapatmak amacıyla sahte fatura satan firmadan çek aldığı aktarılıyor. Dahası, bu çeki organizasyonda kurye diye tabir edilen çalışanların uhdesinde bulunan yüzlerce kaşeden organizasyonu yönetenlerden aldıkları silsile bilgileri ile çeklerin arka yüzlerini ciroladıkları ve bankadan nakit olarak tahsil ederek geri çekin sahibi olan şirkete parayı teslim ettikleri, bu suretle kamu zararının ortaya çıktığı da kaydediliyor” denilerek anlatılmıştı. 

Ayrıca Agrobay Seracılık’ın yöneticisi Arzu Şentürk’ün 2015’teki nikahında şahitliği CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan yapmıştı.

Patron Şentürk: İşçi benim, işveren benim, hakkını ödedikten sonra her şeyi yaparım

Arzu Şentürk, sera önünde direnen işçilerle 3 Eylül’de karşılaşmış, sera önünden gitmelerini istemişti. Şentürk işçilere, “Hukuki olarak hakkını ara. Böyle hak aranmaz. Hadi buyur bakalım. Arasın nerede arayacak hakkını. İşçi benim, işveren benim. Hakkını ödedikten sonra her şeyi yaparım” demişti.

Özkan, ardından Agrobay Seracılık’ı ziyaret etmişti. İşçiler ve Tarım-Sen, Agrobay Seracılık patronlarıyla olan ilişkileri nedeniyle Tuncay Özkan’ın yaşananlara tepki göstermesini istiyor. Fakat Özkan yapılan birçok çağrıya yanıt vermedi.

Bayburt Grup, Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı ve başbakanlığı döneminde yeterli yetki belgesi olmamasına rağmen devletten aldığı ihalelerle bir dönem gündeme gelmişti. Şirket, şimdiye kadar kamudan 50 milyar dolarlık ihale aldı.

Sera işçileri 17 gündür eylemde: Çocuklar gözaltıları ağlayarak izlediSera işçileri 17 gündür eylemde: Çocuklar gözaltıları ağlayarak izledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.