Sporda salı gündemi: Galatasaray bayrakları boğazda dalgalanıyor
Süper Lig’de bir yaz transfer dönemi daha geride kaldı. Birçok takım kadrolarını güçlendirmek için farklı oyuncular transfer ederken Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş dünya yıldızları için yarıştı. Ancak ligde transfer şampiyonu olmak, başarıyı getirmiyor.
Transfer şampiyonu… İşte bu tabir ülkemiz için son derece uygun ve yerinde. Zira lig bitip, iş masaya gelince ve transfer dönemi açılıp yıldız oyuncularla pazarlıklar başlayınca taraftarların iştahı birse bin oluyor. Herkes takımına en iyi oyuncuların gelmesini, rakiplerin ilgilendiği yıldızların transfer edilmesini -yani tabiri son derece uygun olacak ki çalım atılmasını- ve harcanan sonsuz parayla ortaya iddialı kadrolar çıkarılmasını istiyor.
Birçoğu batmanın eşiğinde ve borç batağında olan kulüpler de taraftarlarının ilgisine mazhar olmak için veya bazen de kişisel hırs ve egoların kurbanı olarak yüklü bonservis bedelleriyle yıldız oyuncuları ülkeye getiriyor. Ancak bu yöntem Süper Lig söz konusu olunca pek başarılı olmuyor. Zira son 10 sezonda yaz transfer döneminde en fazla para harcayan takımlardan yalnızca 3 tanesi mutlu sona ulaşabilmiş durumda. Gelin, bu dönemleri kısa kısa hatırlayalım…
2013-14 sezonuna Emmanuel Emenike, Alper Potuk ve Bruno Alves gibi yüklü bonservis harcamalarıyla giren Fenerbahçe, son 2 sezonun şampiyonu ezeli rakibi Galatasaray’ı yaz transfer dönemi özelinde geride bıraktı. Sarı-kırmızılılar içinde Bruma, Aurelien Chedjou, Alex Telles, Felipe Melo oyuncuların da bulunduğu transferlere 25.75 milyon euro harcamıştı. Fenerbahçe’nin harcadığı toplam bonservis bedeli 30.25 milyon euro’ydu. Ersun Yanal yönetimindeki Kanarya bitime 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.
Fenerbahçe bir sonraki sezona şu anki hocası İsmail Kartal yönetiminde Diego Ribas’ı bedelsiz olarak kadroya katarak başladı. Galatasaray ise Tarık Çamdal, Yasin Öztekin, Olcan Adın gibi isimlerin olduğu oyuncu grubuna 14 milyon euro harcadı. Ancak o yazın transfer şampiyonu Trabzonspor’du. Karadeniz ekibi Majeed Varis, Oscar Cardozo, Sefa Yılmaz, Kevin Constant, Mustapha Yatabare gibi isimlerin arasında bulunduğu 19 transfere toplam 35.47 milyon euro harcamıştı. Sezon sonunda ipi göğüsleyen taraf Fenerbahçe ile şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray olacaktı.
2015 yaz transfer dönemine damgayı Fenerbahçe vurdu. Aralarında Josef de Souza, Simon Kjaer, Ozan Tufan, Robin van Persie, Nani, Fernandao gibi oyuncuların olduğu grup için 42.68 milyon euro harcandı. Ancak sezon sonunda şampiyonluğa uzanan taraf yaz-kış transfer dönemlerinde toplam 13.95 milyon euro harcayan Beşiktaş oldu.
2016-17 sezonu boyunca en fazla harcama yapan kulüp yeniden Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılılar aralarında Garry Rodrigues, Serdar Aziz, Eren Derdiyok gibi oyuncuların bulunduğu gruba toplamda 22.5 milyon euro harcadı. Son şampiyon Beşiktaş, Matej Mitrovic’e 4 milyon euro bonservis verirken, Talisca, Aboubakar, Adriano, Marcelo gibi oyuncuları transfer etmek için kiralık+bonservis olarak 10.8 milyon euro verecek toplam harcama 15 milyon euro baremini biraz geçecekti. Siyah-beyazlılar sezon sonunda üst üste ikinci kez şampiyon olacaktı.
Fenerbahçe 2017-18 sezonuna Aykut Kocaman yönetiminde başlarken Giuliano, Roberto Soldado, Nabil Dirar gibi oyuncuların bulunduğu grup için toplamda 20.68 milyon euro harcadı. Buna karşın Galatasaray Younnes Belhanda, Maicon, Badou N’diaye, Fernando, Mariano, Sofianne Feghouli, Bafetimbi Gomis gibi oyuncuların bulunduğu gruba toplamda 43.8 milyon euro vererek transfer şampiyonu oldu. Bu transfer şampiyonluğu sezon sonunda Galatasaray’a iki sene hasret kaldığı şampiyonluğu getirdi.
2018-19 sezonuna Ali Koç yönetiminde başlayan Fenerbahçe, Jailson, Harun Tekin, Michael Frey, Berke Özer, Barış Alıcı, Andre Ayew, Islam Slimani gibi oyuncuların bulunduğu gruba toplamda 18.69 milyon euro yatırım yaptı. Bir ara küme düşme hattını dahi gören Fenerbahçe yerine şampiyonluğa uzanan takım yaz transfer dönemi boyunca Emre Akbaba, Yuto Nagatomo ve Henry Onyekuru gibi isimleri kadrosuna katan ve kasasından 8.53 milyon euro çıkaran Galatasaray oldu.
Son şampiyonluğunu Ersun Yanal ile yaşayan Fenerbahçe, 2019-20 sezonuna kadrosuna Luiz Gustavo, Vedar Muriqi, Deniz Türüç, Zanka gibi isimleri katarak başladı. Toplamda 18.51 milyon euro harcayan takım sezon sonunda hedefine ulaşamayacak, mutlu son yaz transfer döneminde toplamda 6.15 milyon euro harcayan Başakşehir’in olacaktı.
Dövizin hızla yükseldiği ülkede 2020 yazıyla beraber pandemi etkisi de gözetilerek bonservis harcamalarında azalma oldu. Ancak Fenerbahçe toplamda 10.3 milyon euro olmak üzere tarihe “Alo ben Emre abin” transfer dönemi olarak geçen dönemde 18 transfer yaparak başladı. Bu transferler bir sonuç vermedi ve Beşiktaş, toplamda 1.3 milyon euro harcadığı yaz transfer döneminin ardından başlayan sezonda ipi göğüsleyen taraf oldu.
2021-22 sezonuna efsanesi Fatih Terim’le başlayan Galatasaray, transferde nispeten farklı bir strateji izledi, az maaş verecekleri oyunculara yüksek bonservis yatırımı yaptı. Victor Nelsson, Alexander Cicaldau, Olimpiu Morutan, Berkan Kutlu, Barış Alper Yılmaz, Sacha Boey gibi isimlerin olduğu gruba toplamda 25 milyon euro üzeri yatırım yapıldı. Fenerbahçe ise Ally Samatta, Mergim Berisha, Kim Min Jae, Miguel Crespo gibi oyuncuların olduğu gruba toplamda 16 milyon euro’yu geçkin yatırım yaptı. Bonservise 5.12’si Alexander Cornelius’a, 1 milyonu Manolis Siopis’e olmak üzere toplam 6.12 milyon euro harcayan Trabzonspor, 38 senelik şampiyonluk hasretine ligin bitimine 2 hafta kala son verdi.
2022 yazına yaptığı transferlerle damga vuran takım bu kez Galatasaray’dı. 13. olan takımda yönetim ve teknik direktör değişmiş, potansiyelli gençler yerine kendini kanıtlamış yıldızlara yatırım yoluna gidilmişti. Sergio Oliveira, Lucas Torreira, Mauro Icardi, Juan Mata, Dries Mertens gibi isimler kadroya katılırken bonservis için toplamda 31.54 milyon euro harcandı. Galatasaray’ı Jorge Jesus yönetiminde sezona başlayan Fenerbahçe, 29 milyon euro’nun hemen üstünde bir bonservis harcamasıyla takip etti. İki takım sezon boyu şampiyonluk için çekişirken Galatasaray tarihinin 23. zaferine uzandı. Fenerbahçe’nin şampiyonluk hasreti 9 seneye çıktı.
Sonuç olarak bakıldığı zaman transfer şampiyonlarının son 10 senede şampiyon olma oranı yalnızca yüzde 30. Birkaç takım arasında transfer şampiyonluğu yarışının sürdüğü göz önüne alınırsa bu son derece düşük bir yüzde. Üstelik transfer şampiyonu olan takımların sezonunu son derece büyük hayal kırıklığıyla kapatmışlığı da ortada. Özellikle Beşiktaş taraftarının bu yaz yapılan yapılmayan hamlelerle enseyi kararttığı açık. Göründüğü üzere Kara Kartal şampiyon olduğu 3 sezonda da transfer şampiyonluğu hadisesinin yakınından geçmemiş hatta Sergen Yalçın’lı sezona yalnızca 1.3 milyon euro bonservis ödemesi yaparak başlamış.
Bu sezona büyük paralar harcayarak giren, birbirine çalım atma yarışına giren takımlardan Galatasaray ve Fenerbahçe ise transfer şampiyonu olup yolun sonunu sırasıyla 2 ve 1 kez görmüşler. Bu açıdan bu yaz transfere 55 milyon euro üzerinde harcayan Dominik Livakovic, Cengiz Ünder, Rodrigo Becao, Fred gibi yıldızlara büyük bonservis bedelleri harcayan Fenerbahçe’nin yolun sonu için umutlanmadan önce sahadaki oyunun İsmail Kartal tarafından nasıl inşa edildiğini görmesi şart. Son 2 sezonun transfer harcaması şampiyonu olarak bu sezon unvanı rakibi Fenerbahçe’ye kaptıran ancak Tete ve Wilfried Zaha gibi oyuncuları bonservis bedeli olmaksızın kadrosuna katan Galatasaray ise, transfer liderlerinin 10 senede 3 olan şampiyonluk sayısının 11 senede 3 olarak kalması için uğraşacak. Fred, Dzeko, Tadic, Zaha, Tete, Icardi, Chamberlain, Rashica, Rebic gibi isimlerin bonservisleriyle beraber geldiği, büyük bir çılgınlığın yaşandığı yazın sonunda ipi kimin göğüsleyeceğini her zaman olduğu gibi sahadaki futbol belirleyecek.