Rusya ziyareti bitti: Kuzey Koreli lidere kurşungeçirmez yelek ve İHA hediyesi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile silah ticareti anlaşması yapacağından korkan Batı'nın endişeli bir şekilde takip ettiği altı günlük Rusya ziyaretini sonlandırdı. Kuzey Koreli lidere ayrılık hediyesi olarak kurşungeçirmez yelek ve insansız hava aracı verildi.

Dünya 18 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rusya'dan ayrılırken. Fotoğraf: Primorskiy Krayı yönetimi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un bu hafta başında Rusya’ya gideceği haberinin medyaya düşmesinin ardından Batı’yı bir endişe salmış, tüm gözler Vladivostok’taki temaslara çevrilmişti. Altı gün boyunca Rus teknolojisini gözlemleyen Kim’in ziyareti dün sona erdi.

Rusya devlet haber ajansı RIA, Kim’in Rusya’nın uzak doğusundaki Primorye bölgesindeki tren istasyonunda düzenlenen bir veda töreninin ardından meşhur zırhlı treniyle dönüş yolculuğuna başladığını bildirdi.

Rus haber ajansı TASS’ın haberine göre, Primorye Bölge Valisi, Kim’e kurşungeçirmez yelek, beş adet insansız hava aracı ve Geranium-25 uçak tipinde keşif uçağı hediye etti. Ajans, hediye edilen zırhın ‘muadillerinden çok daha hafif olduğunu’ vurguladı.

Covid-19 pandemisi sebebiyle dört yılı aşkı bir süredir ülke dışına çıkmayan Kim, bu ilk yurt dışı seyahatinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü, üniversiteleri ve önemli askeri merkezleri gezdi ve son olarak ayrılmadan önce bir akvaryuma gitti. Rus medyasına göre Kim, Rusya’nın en büyük akvaryumu olan Primorsky Akvaryumu’nda beluga balinaları, şişe burunlu yunusları, kürklü fokları ve mors Misha’nın gösterisini seyretti.

Kim’in Putin ile çarşamba günü gerçekleşen görüşme, Kuzey Kore ve Rusya’nın çıkarlarının ayrı ayrı da olsa Batı ile giderek daha fazla ters düştüğünü de gözler önüne serdi. Görüşme boyunca ABD’li ve Güney Koreli yetkililer, Rusya’nın Ukrayna savaşında ihtiyaç duyduğu mühimmatın Kuzey Kore tarafından karşılanabileceğini iddia ederek, bu ziyareti kınadı.

Rusya’nın en güçlü savaş uçaklarının üretildiği Komsomolskon-Amur’daki uçak fabrikasını gezen Kim, cumartesi günü Vladivostok yakınlarındaki havaalanına giderek burada Rusya’nın stratejik bombardıman uçaklarını ve diğer savaş uçaklarını yakından gözlemledi. Kim’e gösterilen uçakların seyir füzeleri fırlatan Tu-160, Tu-95 ve Tu-22 bombardıman uçakları olduğu bildirildi.

Uçak fabrikasını ziyaret eden Kim’den mutlu olduğu bir kare. Fotoğraf: KCNA

Daha sonra Kuzey Koreli lidere Amiral Şapoşnikov fırkateyni gösterildi. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Nikolay Yevmenov burada Kim’e geminin becerileri konusunda bilgi verdi.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’ya göre Kim ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, beraber yedikleri öğle yemeğinde bölgesel güvenlik konusunu görüşerek ‘iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki stratejik ve taktiksel koordinasyon, işbirliği ve karşılıklı alışverişin daha da güçlendirilmesi konusunda ortaya çıkan pratik sorunlar’ konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Kim’in geçen hafta askeri ve teknolojik tesislere yaptığı ziyaretler, Putin’in azalan mühimmatını doldurmak karşılığında Rusya’dan istediği şeylere dair ipuçları veriyor olabilir. Zira Kim’in Putin’le görüşmesinin Rusya’nın ana uzay üssünde gerçekleşmesi, Kuzey Kore’nin uzay keşif araçları ve füze teknolojileri edinme konusunda Rusya’nın yardımına ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor.

ABD'yi endişelendiren ziyaret sürüyor: Kim, Putin'i Kuzey Kore'ye davet ettiABD’yi endişelendiren ziyaret sürüyor: Kim, Putin’i Kuzey Kore’ye davet etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.