Yabancıların politika faizi tahmini: En az yüzde 30 olur

Yabancı finans kuruluşlarının temsilcileri, Merkez Bankası'nın perşembe günü politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarmasını beklerken, 600 baz puanlık artırımın da seçenekler arasında yer alabileceğine dikkat çekiyorlar.

Ekonomi 20 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Yabancılar, perşembe günü Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkaracağına kesin gözüyle bakıyorlar.

Ekonomi yönetiminden gelen son mesajlar yabancı yatırımcıların para politikası patikasına ilişkin beklentilerinde revizyonlara yol açmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyonla mücadele kapsamında enflasyonun ana eğilimini geriletmek için sıkı para politikasına devam etmesi bekleniyor. Yabancı finans kuruluşlarının temsilcilerinin beklentileri de TCMB’nin faizi en az 500 baz puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltebileceği yönünde yoğunlaşıyor.

Societe Generale Baş Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin eylül ayında politika faizinde büyük bir artış daha gerçekleştirebileceğini belirtti. Bu kez piyasanın yüzde 30 olan beklentisine kıyasla politika faizinin 600 baz puanlık artışla yüzde 31’e çıkarılabileceği öngörüsünde bulunan Drimal, Türkiye’de enflasyonun son aylarda yeniden canlanması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın enflasyon sorunuyla mücadeleye yönelik para politikası adımlarını onaylaması göz önünde bulundurulduğunda bankanın beklentilerin üzerine çıkabileceğini ifade etti.

‘Daha büyük bir faiz artışı göz ardı edilemez’

Daha büyük bir artışın bile göz ardı edilemeyeceğini aktaran Drimal, “Bunun daha küçük bir artıştan daha muhtemel olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki aylarda daha da sıkılaşma bekleniyor ve yılın 4. çeyreğinde de 600 baz puanlık artış öngörüyoruz” dedi.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de TCMB’nin politika faizinde 500 baz puanlık artırıma gideceği öngörüsünde bulundu.

Bu arada TCMB PPK toplantısına ilişkin AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 30’a çekileceğini tahmin ediyor.

Bu hafta gözler Merkez ve Fed'in faiz kararındaBu hafta gözler Merkez ve Fed’in faiz kararında

HSBC yıl sonu tahminini yüzde 32,5’e çıkardı

HSBC de yıl sonu politika faizi beklentisinde ılımlı bir revizyon yaptı. HSBC CEEMEA Ekonomisti Melis Metiner’in hazırladığı raporda bankanın beklentisi yüzde 30’dan yüzde 32,5 seviyesine çıkarıldı.

Raporda Türkiye’nin yakın vadeli görünümünün son dört ayda önemli ölçüde iyileştiği, Merkez Bankası’ndaki yeni ekibin para ve makro ihtiyati politikaları sıkılaştırdığı ve daha önce uygulamaya konulan bazı düzenleyici tedbirleri gevşetmeye başladığı vurgulandı.

Temmuz ayında hükümetin büyük kısmı depremin yeniden inşasına yönelik olmak üzere artan harcamaları finanse etmek için katma değer, özel tüketim, gelir ve kurumlar vergisi oranlarında artış kararı aldığına dikkat çeken banka sonuç olarak bütçenin Temmuz ve Ağustos aylarında fazla verdiğini ve 12 aylık kümülatif açığın GSYH’nin yüzde 3’ünün altına indiğini hatırlattı.

Bankanın raporunda yeni ekonomi yönetiminin de her fırsatta politika yapımının ileriye dönük olarak daha rasyonel, şeffaf ve kurallara dayalı hale geleceğini vurguladığının altı çizildi.

Merkez Bankası sürpriz yaptı, faizi yüzde 25'e çıkardı; ekonomistler 'Yetmez ama evet' dediMerkez Bankası sürpriz yaptı, faizi yüzde 25’e çıkardı; ekonomistler ‘Yetmez ama evet’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.