Mahfi Eğilmez soruyor: Bin doğru adım bir yanlış adımı düzeltmeye yeter mi?
Merkez Bankası'nın azaltmak için ardı ardına önlemler açıkladığı kur korumalı mevduat (KKM) hacmi ardı ardına dördüncü hafta azalarak son 6 haftanın en düşük seviyesi olan 3 trilyon 306 milyar 560 milyon TL'ye geriledi.
Merkez Bankası’nın (TCMB) kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını azaltmaya yönelik adımları yavaş da olsa sonuç vermeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Eylül haftasında KKM hesapları 26 milyar 46 milyon TL azaldı. Böylece KKM hesapları 3 trilyon 306 milyar 560 milyon lira ile son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. 15 Eylül haftasındaki düşüşle birlikte 2022 Şubat ayında KKM hesaplarında ilk kez 4 hafta üst üste düşüş yaşanmış oldu. Son 4 haftadaki toplam düşüş 101 milyar 308 milyon lirayı buldu.
Azalma TCMB’nin 20 Ağustos’ta standart Türk Lirası (TL) mevduatları artıracak ve KKM’yi azaltacak düzenlemelere gitmesinin ardından başladı. Ancak KKM hesaplarının büyüklüğü göz önüne alındığında tasfiye operasyonunun hayli yavaş gittiği görülüyor.
Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya paylaşımında “yangına körükle giden” bir araca dönüştüğünü öne sürdüğü KKM ile ilgili şu görüşleri paylaştı:
İktisat politikası araçlarının riskleri sınırlayıcı yönde çalışması gerekir. KKM başta döviz talebini azaltarak kuru dengelese de belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra her kur sıçradığında daha fazla para basılmasına neden olarak yangına körükle giden bir araca dönüştü. https://t.co/hRZ4WAswCb
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) September 21, 2023