Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Onur Ödülü Ayla Algan’a

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin (TEB) bu yıl 30. kez takdim edeceği Tiyatro Ödülleri'nin sahipleri belli oldu. Onur Ödülü Ayla Algan'ın olurken Yılın Oyunu, Nilüfer Kent Tiyatrosu'nun sahneye taşıdığı '1984' oldu. TEB Özel Ödülü ise düzenlenecek törende Türkiye Tiyatro Vakfı'na takdim edilecek.

Kültür Sanat 23 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) bu yıl 30.su düzenlenen Tiyatro Ödülleri’nde kazananları duyurdu. Bu yıl itibarıyla kadın-erkek ayrımını kaldırarak bir yeniliğe imza atan TEB, Yılın Yönetmeni ve Genç Ekip adlı iki yeni kategoriyi de ödül listesine ekledi. 30. TEB Tiyatro Ödülleri bu yenilikler ışığında 10 kişilik jürisi tarafından belirlendi. Bu yılki jüride Erdoğan Mitrani, Tijen Savaşkan, Zerrin Yanıkkaya, Hasibe Kalkan, Tuba Aksu Şener, Handan Salta, Bahar Çuhadar, Gülin Dede Tekin, Mehmet Konuk ve Eylem Ejder yer alıyor.

30. Tiyatro Ödülleri’nde Onur Ödülü Ayla Algan’ın oldu. Tiyatro, sinema, televizyon ve müziği iç içe yaşayan, altmış iki yıl önce çıktığı ve hâlâ ayrılmadığı sahnede Hamlet’i oynayan dünyadaki sayılı kadın oyuncu arasında yer alan sanatçı, eğitmenliğe de devam ediyor. Kariyeri boyunca sayısız ödül kazanan, kurucularından olduğu Tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAL) ile pek çok deneysel projeye imza atarak genç tiyatro oyuncularının eğitimine katkıda bulunan sanatçı, Yunus Emre’nin şiirlerini, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde seslendirerek bilinirliğinin artmasına katkı sundu.

TEB Yılın Tiyatro Oyunu ‘1984’

Ayla Algan’ın Onur Ödülü aldığı 30. TEB Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Oyunu ödülü ‘1984’ün oldu. George Orwell’ın aynı adlı distopik romanından Robert Icke ile Duncan Macmillan’ın uyarladığı oyun Murat Daltaban’ın çok boyutlu rejisiyle Türkiye’de sahneleniyor. TEB, bir kült eserin adeta yeniden doğuşuna vesile olmasıyla Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun ‘1984’ünü ‘Yılın Oyunu’ olarak değerlendirdi.

30. TEB Tiyatro Ödülleri’nde Gülhan Kadim, ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ oyunuyla Yılın Yönetmeni ödülünü kazandı. Volkan Çıkıntıoğlu’nun tasarladığı hikâyede oyuncularından etkileyici bir birliktelik oluşturmayı başaran yönetmene ödülü takdim edilecek.

Hem yazarı hem oyuncusu olduğu ‘Nasıl Bilirdiniz?’ adlı oyundaki performansıyla herkesin öldükten sonra ‘iyi bilindiği’ bir toplumsal düzeni sorgulayan, çok sayıda kişinin hikâyesini anlatan Elif Ongan Tekçe 30. TEB Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Oyuncu ödülünü kazandı.

‘REM’ adlı oyundaki performansıyla, bellekte kalan anılarını aktarırken modern bir meddah kimliğine bürünen Uğur Kanbay, ödülü Elif Ongan Tekçe ile paylaştı. Ödülü iki sanatçıyla paylaşan bir diğer isim ise erkeğin temsil ettiği bütün arketiplere, oyunun adıyla söylediği üzere ‘Close Up’ yapan Ulaş Akşit oldu.

30. TEB Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Oyun Metni Ödülü, ‘Hayat Seni Çok Seviyorum’ ile İlhan Sami Çomak’a verilecek. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tiyatro Ana Sanat Dalı 2019 mezunu sekiz genç oyuncunun kurduğu Arsız Kumpanya bu yıl ilk kez verilen Yılın Genç Ekibi ödülünü kazandı. Son olarak da jüri Özel Ödül için Türkiye Tiyatro Vakfı’nda karar kıldı.

Altın Koza Film Festivali Günlüğü: Ustalara saygı, söz sinemamızın 'Şerif'inde...Altın Koza Film Festivali Günlüğü: Ustalara saygı, söz sinemamızın ‘Şerif’inde…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.