Ukrayna: ‘Kırım saldırısında Rus donanma komutanlarını vurduk’

Ukrayna, cuma günü Rusya'nın Karadeniz filosunun Kırım'daki karargâhına yapılan füze saldırısı sırasında Moskova'nın deniz kuvvetleri yetkililerinin toplantı halinde olduğunu açıklayarak, bu saldırının ölüm ve yaralanmalara sebep olduğunu bildirdi. Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.

Dünya 23 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Ukrayna ordusu tarafından yapılan kısa açıklamada, cuma günü gerçekleştirilen füze saldırısı esnasında Moskova’nın deniz kuvvetleri yetkililerinin toplantı halinde olduğu belirtilerek, saldırının ölümler ve yaralanmalara neden olduğu ifade edildi. Ordu tarafından, filonn üst yönetimi de dahil olmak üzere onlarca ölü ve yaralı işgalci saldırıdan etkilendiği öne sürüldü.

Bu açıklamayı kısmen doğrulayan gelişmeyse Moskova’dan gelen açıklamaydı. Onlar da cuma günkü saldırı sonrasında bir askerin kayıp olduğunu bildirmişti.

Bu saldırı kritik çünkü liman kenti Sivastopol’da bulunan filo, Rusya’nın en iyi donanması olarak görülüyor. Ukraynalı askeri kaynaklara göre bu saldırıda İngiltere ve Fransa tarafından tedarik edilen Storm Shadow füzeleri kullanıldı.

Kiev’in istihbarat şefi Kirilo Budanov da füze saldırısında iki Rus komutanın ağır yaralandığını iddia etti.

Ukrayna-Rusya savaşı için kritik hamle: Biden, Ukrayna’ya uzun menzilli ATACMS füzeleri verecek iddiası

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’ya Rusya’yla savaşında elini kuvvetlendirmek için ileri teknoloji uzun menzilli füze vermeyi planladığı öne sürülüyor.

ABD medyasında konuyla ilgili yetkililere dayandırılan haberlere göre söz konusu füzeler 300 km menzilli ATACMS füzeleri olacak. Bu füzelerin gelmesi halinde Ukrayna, cephe hattı gerisindeki Rusya topraklarını da hedef alabilecek.

Önceki gün Ukrayna, Kırım’daki Rus Karadeniz filosunun karargâhını en az bir füzeyle vurmuştu. Saldırıda, İngiltere ve Fransa tarafından tedarik edilen Storm Shadow füzelerinin kullanıldığı belirtilmişti. Bu füzeler 240 kilometre menzile sahip.

NBC News ve The Wall Street Journal’ın haberlerine göre az sayıda ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) gelecek haftalarda Ukrayna’ya gönderilecek.

Washington Post gazetesi de konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayanarak, bu füzelerin bir tek savaş başlığından ziyade misket bombalarıyla donatılacağı bilgisini geçti. Ancak henüz her iki ülke bu konuda resmi açıklama yapmadı. İki liderin görüşmesi ardından Washington’dan yapılan açıklamada, Kiev’e 325 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım yapılacağı belirtilmişti. Amerikan Abrams tankları da gelecek hafta Kiev’e teslim edilecek.

 

Ukrayna ve Polonya arasında çatlak: Silah tedariki durduruluyorUkrayna ve Polonya arasında çatlak: Silah tedariki durduruluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.